ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπόθεση Petrana - «Ένας σκύλος που έχει γευτεί αίμα και εξιτάρεται θα συνεχίσει»

Πολύωρη αντεξέταση του εκπαιδευτή σκύλων

Mε την αντεξέταση του εκπαιδευτή σκύλων Χρίστου Θεοδοσίου από τον συνήγορο υπεράσπισης του 27χρονου, δικηγόρο Ηλία Στεφάνου, συνεχίστηκε και σήμερα η υπόθεση του θανάτου της 46χρονης Petrana Milchova Nikolova από την Βουλγαρία, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο. Στην σημερινή δικάσιμο παρέστη και πάλι ο Αλέξης Παπαϊωάννου εμπειρογνώμονας και εκπαιδευτής Rottweiler από πλευράς του συνηγόρου υπεράσπισης.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο μάρτυρας παρουσίασε την ανανέωση της άδειας εκπαίδευσης του την οποία είχε παραλείψει να ανανεώσει γιατί αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ανέφερε στο Δικαστήριο.

Ο κ. Στεφάνου υπέβαλε την θέση στο μάρτυρα ότι κανένα από τα πέντε σκυλιά ράτσας Rottweiler επιτέθηκαν στο θύμα και πως η συμπεριφορά τους όλα αυτά τα χρόνια που υπέδειξαν δεν ήταν είδους επιθετικής συμπεριφοράς.

Είπε μάλιστα στον μάρτυρα ότι δεν μπορεί να μιλά ούτε να είναι σίγουρος για οτιδήποτε γιατί ούτε είδε τα σκυλιά , ούτε τη σκηνή του επεισοδίου αλλά ούτε και το θύμα.Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε σε ράτσες σκύλων που είναι τύπου φύλακα σημειώνοντας ωστόσο, πως δεν είναι μόνο οι ράτσες τύπου φύλακα που επιτίθενται. Επίσης υπέβαλε την θέση ότι ο σκύλος σύντροφος που είναι κοινωνικοποιημένος αν δεν προκληθεί δεν θα εκτελεί καθήκοντα φύλακα.

Ο μάρτυρας είπε δε, πως η κοινωνικοποίηση ενός σκύλου εξαρτάται από το πως το λαμβάνει ο καθένας στο μυαλό του. Ο σκύλος σημείωσε που δεν έχει κοινωνικοποιηθεί έχει ελλιπείς εικόνες στο μυαλό του και αποτελεί ένα μη «υγιές μυαλό».

Πρόσθεσε μάλιστα, πως δύο από τα κριτήρια που πρέπει να χαρακτηρίσουν έναν σκύλο για να είναι ακίνδυνος είναι το DNA του και η κοινωνικοποίηση του.Η απότομη ωστόσο εξήγησε εναλλαγή εικόνων δημιουργεί στο σκύλο ανασφάλεια.Επιπρόσθετα τόνισε, πως απαιτείται από τον ιδιοκτήτη κάθε σκύλου ό,τι εικόνες δείξει στον σκύλου του να τις δείχνει σωστά. Ο κ. Θεοδοσίου είπε πως δεν μπορεί να μιλήσει για μορφολογία σκύλων ενώ ενδεικτικά ανέφερε πως όπως ένας άνθρωπος με 40 νούμερο παπούτσι αφήνει αποτύπωμα , ο άνθρωπος με 48 π.χ. νούμερο παπούτσι αφήνει άλλο αποτύπωμα, εξηγώντας πως το ίδιο συμβαίνει και με τους σκύλους.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος αναφερόμενος στις εκτιμήσεις του μάρτυρα ότι τα δαγκώματα σκύλων που προκάλεσαν τον θανάσιμο τραυματισμό στην Petrana ήταν μεγαλόσωμα σκυλιά και περισσότερα από έναν σκύλο, είπε πως οι σκύλοι του κατηγορούμενου είναι μικρότεροι από τα στάνταρ της φυλής τους. Ο κ. Στεφάνου είπε ωστόσο πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα και ένας σκύλος με περισσότερο χρόνο να προκαλέσει τα ίδια τραύματα. Ο κ. Θεοδοσίου είπε πως επειδή δεν ήταν μπροστά στο επεισόδιο ο ίδιος μιλάει με πιθανότητες και μέσα από την δική του εμπειρία. Ο ίδιος ωστόσο εκτιμά, όπως είπε, πως τα τραύματα αυτά τα προκάλεσαν περισσότεροι από ένας σκύλος. Εκτίμησε δε, πως σε περίπτωση που ήταν ένας σκύλος θα επέφερε κάποια δαγκώματα ανασφάλειας, θα έριχνε το θύμα στο έδαφος και θα το τραυμάτιζε θανάσιμα δεν θα προχωρούσε σε τόσα δαγκώματα. Όταν όμως είναι δύο σκύλοι τότε δημιουργείται ο ανταγωνισμός μεταξύ τους και τα δαγκώματα είναι περισσότερα. Στην προκειμένου περίπτωση συνέχισε, της Petrana τα δαγκώματα δεν είναι επιφανειακά.

Ο δικηγόρος ωστόσο υπέβαλε την θέση ότι ο μάρτυρας δεν μπορεί να είναι σε θέση να γνωρίζει αν οι σκύλοι ήταν ένας ή περισσότεροι ούτε τον χρόνο του επεισοδίου. Δεν μπορούμε είπε να γνωρίζουμε πότε έπεσε το θύμα στο έδαφος και αν τα δαγκώματα τα προκάλεσαν ένας ή περισσότεροι σκύλοι.

Από την πλευρά του ο εκπαιδευτής είπε πως η σοβαρή επίθεση έγινε στο θύμα όταν αυτή έπεσε στο έδαφος και σε συγκεκριμένο τραύμα που του υπέδειξαν σε φωτογραφία ο χρόνος της εκτέλεσης του τραύματος ήταν δύο λεπτών. Για την επιθετικότητα των σκύλων ο μάρτυρας είπε πως δεν φταίει το ζώο αλλά ο άνθρωπος σημειώνοντας πως μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του ως εκπαιδευτής έχει γνωρίσει πολλές επιθετικότητες σκύλων. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο σκύλος που έχει επιφέρει θανάσιμα τραύματα στο θύμα του τότε αυτό σημαίνει πως πρέπει να το έχει ξανακάνει. Ο κ. Θεοδοσίου συμφώνησε μάλιστα με την τοποθέτηση του δικηγόρου ότι ένας σκύλος που έχει γευτεί αίμα και εξιτάρεται από το ανθρώπινο αίμα τότε θα συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά. Είπε ακόμη πως ο σκύλος στην απουσία του ιδιοκτήτη του συμπεριφέρεται πιο επιθετικά.

Στην συνέχεια ο κ.. Στεφάνου αναφέρθηκε σε περιστατικό όπου επισκέπτης που εισήλθε στο ζωτικό χώρο των σκύλων του του 27χρονου ,πλησίασε στα κλουβιά και όχι μόνο δεν τον δάγκωσαν αλλά ήταν και φιλικοί μαζί του.

Ο μάρτυρας ανέφερε πως με τα λεγόμενα του δικηγόρου οι σκύλοι αυτοί επέδειξαν μια καλή συμπεριφορά στον χώρο τους. Ξεκαθάρισε μάλιστα ερωτηθείς σχετικά πως δεν είναι σε θέση να καταλάβει αν το τραύμα στο κεφάλι της θανούσας προκλήθηκε από σκύλο.

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του 27χρονου υπέβαλε την θέση πως ακόμη και εμπειρογνώμονες οδοντολόγοι και τα λοιπά δεν μπορούν να ταυτίσουν οποιαδήποτε ράτσα και φυλή σκύλων με βάση τα αποτυπώματα. Ο μάρτυρας επανέλαβε πως ο ίδιος δεν εξέτασε κανέναν σκύλο.Οι απαντήσεις που έδωσε σημείωσε είναι μέσα από την εμπειρία του πως θα μπορούσε να αντιδρά ένας σκύλος – φύλακας.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως σε περίπτωση που ο σκύλος μυρίστικε το αίμα στα ρούχα του ιδιοκτήτη που είχε,προσφέροντας προηγουμένως την βοήθεια του στην Petrana και είχε το αίμα ως εικόνα και ως μυρωδιά τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο σκύλος να πήγαινε στην σκηνή αργότερα και να την περιεργαστεί . Ο δικηγόρος υπέβαλε την θέση ότι από τη στιγμή που ιδιοκτήτης έφερε αίμα τότε ο σκύλος θα πήγαινε να τον γλύψει. Από την πλευρά του ο μάρτυρας κατηγορίας είπε πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Εξήγησε μάλιστα πως όταν ένας σκύλος σκοτώσει ένα λαγό τότε θα προσπαθήσει να γλύψει το θήραμα γιατί γνωρίζει ότι το αίμα αυτό προέρχεται από το θήραμα του.

Ο εκπαιδευτής είπε πως την κατάθεση του την έδωσε χωρίς να δει τους σκύλους. Δεν του ζητήθηκε, όπως είπε, να τους δει.

Ο κ. Στεφάνου υπέβαλε την θέση ότι με βάση το φωτογραφικό υλικό δεν μπορούν να ταυτιστούν τα δαγκώματα με οποιαδήποτε ράτσα σκύλων.

Ακολούθως ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε υποθετικά σενάρια δηλαδή αν έτρεχε το θύμα τότε οι σκύλοι μπορεί να την είδαν ως θήραμα. Αν η θανούσα τους πλησίασε απειλητικά τότε οι σκύλοι την εξέλαβαν ως απειλή. Εμείς με τη γνώση μας είπε, μπορούμε να πούμε τι μπορούν να κάνουν οι σκύλοι.

Ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε πως γίνεται οι συγκεκριμένοι σκύλοι Rottweiler να έχουν επιστραφεί στον ιδιοκτήτη τους μετά από αυτές τις υποψίες, με τον μάρτυρα να απαντά πως κανονικά στην Πολιτεία θα έπρεπε να υπήρχε ένα πλαίσιο για την φύλαξη των σκυλιών αυτών μέχρι την πλήρη διερεύνηση παρόμοιων υποθέσεων.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, την 46χρονη φέρεται να κατασπάραξαν δύο σκύλοι στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 σε αγροτική περιοχή στην Γεροσκήπου.

Ο 27χρονος ιδιοκτήτης σκύλων Rottweiler αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και της παράλειψης προφύλαξης έναντι πιθανού κινδύνου από κάτοχο ζώου ο οποίος με τέτοιο αλόγιστο τρόπο, βεβιασμένο ή αμελή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή ή είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει σωματική βλάβη σε άλλον, όπως ορίζεται από το άρθρο 236.

Η υπόθεση ορίστηκε για συνέχιση για τις 14.6.2019 στις 09:00 το πρωί με την αντεξέταση του μάρτυρα .

Ο 27χρονος έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους δηλαδή έχει υπογράψει εγγύηση με αξιόχρεο εγγυητή ύψους 100 χι. Ευρώ, παρέδωσε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, το όνομα του τοποθετήθηκε στο stop list ,και κάθε μέρα παρουσιάζεται στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου.

Επιπρόσθετα οι σκύλοι του 27χρονου είναι στους όρους να φέρουν φίμωτρο και λουρί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X