ΚΥΠΕ
Tην «έντονη αγανάκτησή του» για την πρόσφατη κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου της οικίας Θρασύβουλου Τρύφωνος εκφράζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, ο οποίος ζητά την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας και καταγραφής, με επαρκή στελέχωση του κλάδου διατήρησης ή ανάθεση σε ειδικές επιτροπές για την επιτάχυνση των διαδικασιών χαρτογράφησης, αξιολόγησης και κήρυξης διατηρητέων κτηρίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του μοντερνισμού.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, το διώροφο αυτό κτήριο, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Οδυσσέα Τσαγγαρίδη, αποτελεί ένα από τα πρώιμα δείγματα μοντερνισμού στην Κύπρο. «Με την ημικύκλια πτέρυγά του, την επένδυση από πελεκητή πουρόπετρα και την επίπεδη οροφή από μπετόν αρμέ – ένα υλικό που επικράτησε στην κυπριακή αρχιτεκτονική από τη δεκαετία του ’30 και έπειτα – το κτήριο αυτό αποτελούσε σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», σημειώνεται.
Προστίθεται ότι η απώλεια τέτοιων κτηρίων «υποβαθμίζει την αρχιτεκτονική ταυτότητα του τόπου μας και στερεί από τις μελλοντικές γενιές τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να αξιοποιήσουν το πλούσιο δομημένο παρελθόν μας».
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου καλεί το κράτος να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των αξιόλογων αρχιτεκτονικών έργων, αναφέρεται στη συνέχεια.
Ειδικότερα, ο Σύλλογος ζητά την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας και καταγραφής, με επαρκή στελέχωση του κλάδου διατήρησης ή ανάθεση σε ειδικές επιτροπές για την επιτάχυνση των διαδικασιών χαρτογράφησης, αξιολόγησης και κήρυξης διατηρητέων κτηρίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του μοντερνισμού.
Ζητά επίσης την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών επιχορήγησης με διευκόλυνση των αιτήσεων και ταχύτερη έγκριση επιχορηγήσεων για τη συντήρηση διατηρητέων οικοδομών, ώστε οι ιδιοκτήτες να έχουν πραγματικά κίνητρα διατήρησης.
Επιπλέον, ζητά ευρεία ενημέρωση και προώθηση κινήτρων, με την ανάπτυξη εκστρατειών ενημέρωσης για τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της διατήρησης διατηρητέων κτηρίων, ενισχύοντας τη συνειδητοποίηση του κοινού και των ιδιοκτητών, ενώ καλεί και για ολοκληρωμένη προσέγγιση στον καθορισμό νέων ζωνών ανάπτυξης, όπου θα συνδυάζεται η δυνατότητα αύξησης του συντελεστή δόμησης για μεγάλες αναπτύξεις με την ταυτόχρονη προστασία σημαντικών ιστορικών κτηρίων που εντάσσονται στις περιοχές αυτές.
«Η αρχιτεκτονική κληρονομιά μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Η διατήρησή της δεν είναι μόνο υποχρέωση προς το παρελθόν, αλλά και επένδυση για το μέλλον, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής στις κυπριακές πόλεις.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου καλεί «την Πολιτεία, τους φορείς και το κοινό να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, διασφαλίζοντας ότι η ιστορία και η αισθητική αξία των πόλεών μας θα διαφυλαχθούν για τις επόμενες γενιές».