must.com.cy
Είναι σχεδόν δεδομένο πως όσο το καλοκαίρι του 2021 γίνεται ανάμνηση, αποζητούμε κάτι νέο. Νέους προορισμούς, νέες τοποθεσίες, νέες εικόνες γιατί η θάλασσα και οι παραθαλάσσιες περιοχές δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ταιριάζουν στην εποχή. Έτσι ασυναίσθητα μεταφερόμαστε προς τα ορεινά, για να εξερευνήσουμε τοποθεσίες, χωριά που ξαναζούν το φθινόπωρο και έχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις που μπορεί να αγνοούσαμε. Γιατί, τι άλλο χρειαζόμαστε μια χαλαρή, ηλιόλουστη μέρα του φθινοπώρου, από το να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα, να βρεθούμε ανάμεσα στη φύση, να ηρεμήσουμε με το θρόισμα των πεσμένων φύλλων ή τον ήχο του νερού να κυλάει στους ποταμούς; Ήδη άρχισες και δημιουργείς εικόνες στο μυαλό. Ακόμα και σε χωριά που έχουμε επισκεφτεί, ή που γενικά γνωρίζουμε, συχνά υπάρχουν πράγματα που αγνοούσαμε, είτε πρόκειται για στέκια για φαγητό είτε τα πιο όμορφα μονοπάτια της φύσης.
Το θετικό με την Κύπρο είναι πως οι πιο όμορφοι προορισμοί βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα μακριά, σε απόσταση μάξιμουμ δύο ωρών και κάτι. Από τα πιο δημοφιλή χωριά της Κύπρου μέχρι τα λιγότερο γνωστά, καταγράψαμε μια διαδρομή προς τα ορεινά με όλα όσα αξίζει να δεις και να κάνεις.
Κάτω Δρυς
Είναι σίγουρα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της επαρχίας Λάρνακας, με την ηρεμία που το διακατέχει να το καθιστά απόλυτο προορισμό για ένα Σάββατο ή μια Κυριακή του φθινοπώρου. Ο Κάτω Δρυς βρίσκεται ουσιαστικά στο μέσο τριών πόλεων, αφού απέχει πενήντα χιλιόμετρα από τη Λευκωσία και τριάντα έξι από τη Λάρνακα και τη Λεμεσό. Στην επίσκεψή σου, περπατώντας στον κεντρικό δρόμο του χωριού, θα σου κινήσει το ενδιαφέρον η τοιχογραφία ενός κεντήματος, μιας και ο Κάτω Δρυς ανήκει στα χωριά με τα παραδοσιακά κεντήματα. Όσο είσαι εκεί, πρέπει κατ’ αρχάς να δεις την εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας και να απολαύσεις θέα από την αυλή της. Εκτός απ’ αυτό όμως, πρέπει να πας από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, σε ένα σπίτι με πέντε ισόγεια και ένα ανώγειο δωμάτιο, ή στο Μουσείο Μέλισσας για να δεις πώς φτιάχνεται το μέλι, ο βασιλικός πολτός, τα κέρινα κατασκευάσματα κ.ά. Επίσης, αναλόγως της όρεξής σου, δοκίμασε το brunch του JAR Preserves ή μεσημεριανό στον Πλάτανο. (φωτογραφία: @stefani_thebunnygirl)
Γαλάτα
Η Γαλάτα βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας, στην κοιλάδα της Σολιάς, και είναι ενωμένη με την κοινότητα της Κακοπετριάς. Τα παλαιότερα χρόνια οι νερόμυλοι του χωριού ήταν τέσσερεις αλλά σήμερα υπάρχουν δύο. Ο νερόμυλος του Κύριλλου βρίσκεται στη μέση του χωριού δίπλα στον ποταμό Κλάριο και ο νερόμυλος της Ροδούς, που ανήκε στη Μονή της Ποδίθου, αναπαλαιώθηκε το 2002. Περπάτησε σε ένα πανέμορφο μονοπάτι της φύσης μέχρι την εκκλησία της Παναγίας Ποδίθου, πλάι στον ποταμό. Πριν την αναχώρηση, πρέπει να περάσεις από τον φούρνο για παξιμάδια και άλλα αρτοπαρασκευάσματα. (φωτογραφία: @cyprus.bests)
Παλαιχώρι
Πιο κάτω, το Παλαιχώρι της επαρχίας Λευκωσίας, στην περιοχή της Πιτσιλιάς, είναι μια ακόμα καλή επιλογή για εκδρομή σε ένα πανέμορφο χωριό. Καθίστε για φαγητό ή καφέ στην όμορφη πλατεία αλλά αξίζει να επισκεφθείτε τις ενδιαφέρουσες βυζαντινές εκκλησίες ή άλλα αξιοθέατα όπως το Μουσείο Βυζαντινής Κληρονομιάς, το κρησφύγετο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου και το άγαλμα της Κύπριας Μάνας. Επίσης οι λάτρεις του ψαρέματος θα απολαύσουν το αγαπημένο τους χόμπι στο φράγμα του Παλαιχωρίου, το οποίο βρίσκεται στον ποταμό Καμπιού. (φωτογραφία: @mylifeinpalaichori)
Ασκάς
Ένα από τα πιο όμορφα και ενδιαφέροντα χωριά της επαρχίας Λευκωσίας είναι σίγουρα ο Ασκάς. Πέραν των κρασιών και της ζιβανίας, το χωριό έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει. Σοκάκια από πέτρα, παραδοσιακά σπίτια, χειροποίητα κεραμίδια στις στέγες, γραφικά στενά χαρίζουν υπέροχες εικόνες, ενώ ο τρόπος με τον οποίο είναι χτισμένο το χωριό σίγουρα θα σου τραβήξει την προσοχή. Στον Ασκά επίσης μπορείς να επισκεφτείς πολλές αξιόλογες εκκλησίες, όπως τη μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, που χρονολογείται στον 16ο αιώνα. (φωτογραφία: @m_rinos_photography)
Άλωνα
Προχωρώντας πιο πάνω, στη βόρεια πλευρά του Τροόδους, κάνεις στάση στην Άλωνα. Ένα χωριό γεμάτο πράσινο που μαζί με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική χαρίζει όμορφες εικόνες στον κάθε επισκέπτη. Περπάτησε στο γραφικό μονοπάτι της φύσης «Πέτρος Βανέζης» για στιγμές μέσα στη φύση, που ξεκινά από την πλατεία του χωριού. Ανάμεσα στα must try του χωριού είναι φυσικά και το παγωτό με γεύση χοιρομέρι. (φωτογραφία: @eliaslambrou)
Άρσος
Στα σύνορα Λεμεσού και Πάφου, στην πλαγιά του βουνού Λαόνα, συναντάς το χωριό Άρσος, ένα από τα μεγαλύτερα κρασοχώρια της Κύπρου. Επίσης οι οικοκυρές του χωριού φημίζονται για τα κυπριακά εδέσματα που ετοιμάζουν. Πέραν από τα παραδοσιακά σπίτια, θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφτείς την εκκλησία του Αποστόλου Φιλίππου, τη μεσαιωνική εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία Χρυσελεούσα Καθολική, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης αλλά και να περπατήσεις στο μονοπάτι της φύσης «Οι Έξι Βρύσες». (φωτογραφία: @mariaa_fantii)
Τόχνη
Η όμορφη Τόχνη, στην επαρχία Λάρνακας, είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού και σίγουρα αποτελεί ειδυλλιακό προορισμό για αγροτουρισμό, μια χαλαρή Κυριακή. Το βασικό αξιοθέατο της Τόχνης είναι τα λιθόκτιστα σπίτια της τα οποία χτίστηκαν από τόχνη, δηλαδή από την πέτρα που εξορύσσεται στην περιοχή. (φωτογραφία: @travelgram_dc)
Βουνί
Στην επαρχία Λεμεσού, επίσης, βρίσκεται και το Βουνί. Υπάρχουν πέντε εκκλησίες και ξωκκλήσια στο χωριό, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας Τιμίου Σταυρού, και τα σπήλαια αλλά γενικότερα το χωριό θεωρείται το «διαμάντι» της επαρχίας. Στα παραδοσιακά καφενεία στην όμορφη πλατεία του χωριού θα απολαύσεις ηρεμία, παρέα με κατοίκους – που πλέον είναι λιγότεροι από εκατό – ή μπορείς να εξερευνήσεις το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, σε ένα διώροφο αναπαλαιωμένο σπίτι, το Βυζαντινό Μουσείο ή το Οινολογικό Μουσείο. Ανατολικά του δημοτικού σχολείου υπάρχει και ένα μνημείο αφιερωμένο στους Βουνιώτες ήρωες του 1955 – 1959. Όσον αφορά στο φαγοπότι, έχεις επιλογή από τις παραδοσιακές ταβέρνες μέχρι το νέο μπαρ του Οίνου Στράτα. (φωτογραφία: @vouni.village)
Όμοδος
Το Όμοδος, της επαρχίας Λεμεσού, είναι σίγουρα ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά της Κύπρου και πραγματικά αξίζει τον κόπο. Διατηρεί κι αυτό τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, μαζί με καφέ και εστιατόρια για τους επισκέπτες, καταστήματα με διάφορα καλά. Το χωριό θεωρείται πως ιδρύθηκε στα τέλη της Βυζαντινής περιόδου ή στις αρχές της Φραγκοκρατίας, με τους κατοίκους να έχουν δημιουργήσει έναν νέο οικισμό γύρω από το αρχικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος ονομάστηκε Όμοδος. Κατά την επίσκεψή σου πρέπει σίγουρα να περάσεις από τα Αρκατένα Φωτεινής για πεντανόστιμα σπιτικά αρκατένα. (φωτογραφία: @travel.explore.family.love)
Επισκοπή
Τέλος, έντεκα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου θα συναντήσεις το χωριό Επισκοπή. Από μακριά θα παρατηρήσεις και θα εντυπωσιαστείς από τον γιγάντιο, επιβλητικό βράχο, σε ύψος εβδομήντα μέτρων και μήκος διακοσίων πενήντα μέτρων, που τον καθιστούν τον μεγαλύτερο μονόλιθο όγκο της Κύπρου. Στην όχθη του ποταμού της Επισκοπής απέναντι από το χωριό, διασώζονται τα ερείπια μικρής μονής αφιερωμένης στον Τίμιο Σταυρό. (φωτογραφία: @enjoycypruss)