ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Εμμηνόπαυση: Το πιο συχνό σύμπτωμα σε νέες γυναίκες – Δεν είναι οι εξάψεις

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι καθοριστική για την ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών

24news team

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει στη ζωή κάθε γυναίκας, αλλά η κατανόηση των πρώιμων συμπτωμάτων της είναι σημαντική για τη διαχείριση της υγείας και της ευεξίας των γυναικών. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα λιγότερο από το 40% των γυναικών αναφέρουν ότι βιώνουν εξάψεις κατά την περιεμμηνόπαυση. Αντίθετα, υπάρχουν άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται συχνότερα και μπορεί να διαταράξουν την καθημερινή ζωή.

Στην έρευνα συμμετείχαν 5.000 γυναίκες, οι οποίες ρωτήθηκαν σχετικά με τις εμπειρίες τους κατά την περιεμμηνόπαυση, τη μεταβατική περίοδο που προηγείται της εμμηνόπαυσης. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αρχίσει ακόμα και στην ηλικία των 30, αλλά συνήθως ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας των 40.

Τα ευρήματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι οι εξάψεις, που είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, δεν είναι τόσο συχνές όσο πιστεύαμε. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 37% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν βιώσει εξάψεις, ενώ τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλάμβαναν αλλαγές στη διάθεση (84%), προβλήματα πέψης (78%), αλλαγές στη μνήμη (78%), κακή ποιότητα ύπνου (77%) και «ομίχλη εγκεφάλου» (brain fog) (77%).

Ο ρόλος των ορμονών

Σύμφωνα με τον Δρα Thom Phillips, γενικό ιατρό και κλινικό υπεύθυνο της εταιρείας εξετάσεων αίματος που εκπόνησε τη μελέτη, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την περιεμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις. «Καθώς οι γυναίκες διανύουν την περιεμμηνόπαυση, τα επίπεδα ορισμένων ορμονών μειώνονται, ενώ άλλα αυξάνονται», εξηγεί. Οι καθοριστικές αλλαγές πραγματοποιούνται στα επίπεδα των οιστρογόνων και γι’ αυτό ο Δρ. Phillips τονίζει ότι ο έλεγχος των ορμονών μπορεί να είναι χρήσιμος για τις γυναίκες που ανησυχούν ότι πλησιάζουν την περιεμμηνόπαυση.

Συμπτώματα που συχνά παραβλέπονται

Η έρευνα δείχνει ότι, εκτός από τις εξάψεις, πολλές γυναίκες μπορεί να βιώσουν συμπτώματα που θεωρούνται πιο συνηθισμένα και που δεν προμηνύουν αυτή τη μεταβατική περίοδο. Οι αλλαγές στη διάθεση και τα προβλήματα στον ύπνο, για παράδειγμα, μπορεί να μην αναγνωρίζονται ως ενδείξεις της περιεμμηνόπαυσης, αλλά έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής των γυναικών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο το 51% των γυναικών ανέφεραν νυχτερινές εφιδρώσεις και το 58% ανέφερε ακανόνιστες περιόδους, ενώ η ξηρότητα του κόλπου και ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής αναφέρθηκαν από μόλις το 40% των γυναικών. Αυτό δείχνει ότι τα συμπτώματα που συνδέονται με την ψυχική υγεία, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, μπορεί να είναι πιο διαδεδομένα κατά την περιεμμηνόπαυση.

Επιπτώσεις στην εργασία

Σύμφωνα με μια διαφορετική ανάλυση από την NHS Confederation, οι γυναίκες με σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης παραμένουν εκτός εργασίας, γεγονός που επιβαρύνει την οικονομία. Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από σοβαρά ψυχικά ή σωματικά συμπτώματα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εργάζονται σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό και διπλάσιες πιθανότητες να είναι οικονομικά μη ενεργές λόγω προβλημάτων υγείας.

Το Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS) προτείνει ότι οι γυναίκες με σοβαρά συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους. Υπάρχουν θεραπείες διαθέσιμες, όπως η ορμονική αποκατάσταση. Η συγκεκριμένη θεραπεία ενισχύει τα επίπεδα των ορμονών που μειώνονται λόγω της εμμηνόπαυσης και συμβάλλει στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, άγχος, μειωμένη σεξουαλική ορμή και προβλήματα μνήμης.

Πηγή: ygeiamou

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

20η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες

20η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες

Στις 5 Οκτωβρίου, στην 20η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες θα περπατήσουμε μαζί για κάθε γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΥΓΕΙΑ