ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ένας στους 10 ενήλικες πάσχει από διαβήτη

«Από το έτος 2000, ο διαβήτης υπερδιπλασιάστηκε, από το 4,6% του πληθυσμού στο 10,5%»

ΚΥΠΕ

Ένας στους 10 ενήλικες παγκοσμίως πάσχει από διαβήτη σύμφωνα με το International Diabetes Federation, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, ο οποίος σημείωσε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αναπτύσσεται ραγδαία και έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία και σημαντικό θέμα Δημόσιας Υγείας.

Σε χαιρετισμό του, στην 13η Ελλαδοκυπριακή Επιστημονική Διημερίδα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης πως υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών, όπου ένας στους πέντε ή περισσότεροι από τον ενήλικο πληθυσμό πάσχουν από διαβήτη τύπου δύο.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό «από το έτος 2000, ο διαβήτης υπερδιπλασιάστηκε, από το 4,6% του πληθυσμού στο 10,5%», σημειώνοντας ότι «χωρίς επαρκή δράση, μέχρι το 2030 προβλέπεται να αυξηθεί στο 11,3%».

«Συνεπώς», είπε, «η ευαισθητοποίηση του κοινού για υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση και γενικά συμπεριφορές πρόληψης του σακχαρώδη διαβήτη, είναι απαραίτητη».

Όπως είπε ο κ. Δαμιανός το Υπουργείο του λαμβάνοντας υπόψη την αυξητική τάση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη και τα νέα δεδομένα στον τομέα της Υγείας, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη, προωθεί την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Διαβήτη.

Σημείωσε ότι «μέσω αυτού του πολιτικού εγγράφου, θα καθοριστούν οι στρατηγικοί στόχοι για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία, φροντίδα, καταγραφή περιστατικών και έρευνα, ορίζοντας τα επόμενα βήματα του Υπουργείου για το μείζον αυτό ζήτημα Δημόσιας Υγείας».

Παράλληλα, ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας στοχεύει στη συνεχή βελτίωση των διαβητολογικών κλινικών στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, ενώ ενθαρρύνει και τη δημιουργία τέτοιων κέντρων στον ιδιωτικό τομέα, προς όφελος των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

Πρόσθεσε πως ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην εκπαίδευση, προωθώντας τη συνεχιζόμενη κατάρτιση ιατρών, νοσηλευτών και διαιτολόγων, ώστε να προσφέρουν σύγχρονες θεραπείες στους ασθενείς.

Επιπλέον, ο κ. Δαμιανός είπε πως η καθημερινή λειτουργία των Κλινικών Διαβήτη στα δημόσια νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ αποσκοπεί στη σωστή ενημέρωση, εκπαίδευση και ρύθμιση των ασθενών, για να σημειώσει πως οι Διαβητολογικές Κλινικές στα Γενικά Νοσοκομεία όλων των επαρχιών στελεχώνονται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με εξειδικευμένη εκπαίδευση σε Πανεπιστημιακές Κλινικές του εξωτερικού, βάσει σύγχρονων πρωτοκόλλων, για τη σωστή διαχείριση των ασθενών με διαβήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X