ΚΥΠΕ
Σε ενημέρωση του κοινού για τον ιό του Δυτικού Νείλου προβαίνει το Υπουργείο Υγείας το οποίο εισηγείται ατομικά μέτρα πρόληψης και προστασίας στο σπίτι. Διαβεβαιώνει παράλληλα ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, λόγω του ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ τονίζει ότι βρίσκεται σε εγρήγορση και λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.
Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τον εντοπισμό κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κύπρο, το Υπουργείο Υγείας τονίζει πως ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, ενώ σημειώνει ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλους ανθρώπους.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι ο εν λόγω ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, δε μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής, σεξουαλικής ή άλλης επαφής και δεν μεταδίδεται από νοσηλευόμενους ασθενείς στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Εξάλλου, σημειώνει ότι στην Κύπρο παρουσιάζονται σποραδικά κρούσματα ανά διαστήματα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συμπληρώνοντας πως μετά από το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα, που μολύνονται από τον ιό, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση).
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών), καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.
Πως μεταδίδεται ο ιός
Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια, με μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις και σπανιότερα από μητέρα σε έμβρυο.
Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, ο εν λόγω ιός μπορεί επίσης να εξαπλωθεί απευθείας από μολυσμένο άτομο μέσω μεταγγίσεων αίματος, μεταμοσχεύσεων οργάνων, θηλασμού και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τη μητέρα στο μωρό (κάθετη μετάδοση).
Η ΜΕΕ&ΕΛΝ των ΙΥ&ΥΔΥ σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες προβαίνουν σε επιδημιολογική διερεύνηση κάθε κρούσματος που δηλώνεται, και λαμβάνονται επιπλέον μέτρα για την καταπολέμηση των κουνουπιών όπου κρίνεται σκόπιμο.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν ενίσχυση της επιτήρησης των ύποπτων περιστατικών, επιδημιολογική διερεύνηση του κάθε κρούσματος ξεχωριστά, συχνή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών με τα εργαστήρια που εκτελούν τις σχετικές διαγνωστικές εξετάσεις, μέτρα για την ασφάλεια του αίματος και της μετάγγισης αυτού, εντατικοποίηση των μέτρων καταπολέμησης των κουνουπιών από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και επικοινωνία τόσο με φορείς δημόσιας υγείας του εξωτερικού, όπως με τον Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων όπου και δηλώνονται τα περιστατικά σε εβδομαδιαία βάση.
Ατομικά μέτρα πρόληψης και προστασίας στο σπίτι
Σε σχέση με τα ατομικά μέτρα πρόληψης και προστασίας στο σπίτι, συστήνεται η χρήση κατάλληλων ρούχων, μακριά μανίκια και παντελόνι κυρίως, από το απόγευμα μέχρι το πρωί, ενώ σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι πολύ έντονο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντομοαπωθητικό σε εξωτερικούς χώρους.
Στο μεταξύ, οι έγκυες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους, ενώ εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη κάτω των δύο μηνών και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, ενώ εντομοαπωθητικά με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των τριών ετών.
Το Υπουργείο Υγείας συστήνει ακόμα τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα παράθυρα και τις πόρτες, χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για παράδειγμα η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET, σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών) και απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εκκόλαψης των αυγών τους.
Επίσης, συστήνεται η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, αφού ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει, κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια), το πότισμα να γίνεται κατά προτίμηση κατά τις πρωινές ώρες, χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν τα κουνούπια σε μικρότερο βαθμό), χρήση εντομοκτόνων που περιέχουν πυρεθροειδή (π.χ. περμεθρίνη) και αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων νερού που έχουν διαρροή και απομάκρυνση διόρθωση παλιών ελαστικών που συσσωρεύουν νερό.
Επιπλέον, συστήνει την κάλυψη με σήτες των αγωγών εξαερισμού των βόθρων και ανυπάρχει στο σπίτι πισίνα ή σιντριβάνι τότε γίνεται καθημερινή ενεργοποίηση των φίλτρων καθαρισμού για απομάκρυνση αυγών και προνυμφών κουνουπιών.
Το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, λόγω του ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ τονίζει ότι βρίσκεται σε εγρήγορση και λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.