ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χαλαρό ή γρήγορο περπάτημα;

Το χαλαρό περπάτημα καίει περισσότερες θερμίδες από το γρήγορο

24news team

Είναι γνωστό πως το περπάτημα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, με τη Mayo Clinic να αναφέρει ως σημαντικότερα την πρόληψη διάφορων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και ο καρκίνος, αλλά και τη συμβουλή του στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και το αδυνάτισμα.

Τώρα, λοιπόν, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Royal Society B, οι ερευνητές βρήκαν μια ασυνήθιστη συμβουλή για όσους περπατούν προσπαθώντας να κάψουν περισσότερες θερμίδες.

Η ανατρεπτική θεωρία των επιστημόνων για το περπάτημα και την καύση θερμίδων

«Αντί να επιταχύνετε σταθερά από την αρχή μέχρι το τέλος του περπατήματος, σκεφτείτε να κάνετε στάσεις ανάπαυσης», προτείνουν οι επιστήμονες, με βάση τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη μελέτη.

Η εργασία προέκυψε από την εξέταση του περπατήματος των εθελοντών στο εργαστήριο για να μετρηθούν οι απαιτήσεις σε οξυγόνο και σε ενέργεια στις σύντομες βόλτες σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες βόλτες.

Οι δοκιμές στους συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών σε περιόδους διάρκειας 10 έως 30 δευτερολέπτων απαιτούσε 20 έως 60% περισσότερο οξυγόνο (μέτρηση για την κατανάλωση ενέργειας) από ό,τι όταν οι συμμετέχοντες κάλυπταν την ίδια απόσταση συνεχόμενα, κυρίως επειδή το περπάτημα είναι πιο αποτελεσματικό μετά από πολλά λεπτά σε κίνηση.

«Όταν περπατάμε για μικρότερες περιόδους, καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια και περισσότερο οξυγόνο για να διανύσουμε την ίδια απόσταση», δήλωσε ο Francesco Luciano, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Είναι σαν ένα αυτοκίνητο που καταναλώνει περισσότερο καύσιμο στα πρώτα χιλιόμετρα από ό,τι μετά».

Η ομάδα ξεκίνησε τη μελέτη αφού παρατήρησε ότι πολλές εκτιμήσεις για την ενέργεια που απαιτείται για το περπάτημα βασίστηκαν σε δεδομένα από άτομα που ασκούνταν σε μια μεταβολικά σταθερή κατάσταση. Τότε ο καρδιακός ρυθμός είναι σταθερός και η παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας του σώματος είναι ισορροπημένες, κατάσταση συγκρίσιμη με ένα αυτοκίνητο που ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για το πιο αποτελεσματικό περπάτημα

Για να μάθουν περισσότερα για τις ενεργειακές ανάγκες σε διαφορετικούς περιπάτους, οι επιστήμονες στρατολόγησαν 10 υγιείς εθελοντές που παρακολουθήθηκαν καθώς ασκούνταν σε μια προσομοίωση σκάλας και σε ένα διάδρομο. Οι ασκήσεις κάλυψαν τρεις διαφορετικές ταχύτητες με περιόδους διάρκειας από 10 δευτερόλεπτα έως τέσσερα λεπτά.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών άσκησης, οι ερευνητές κατέγραψαν πόσο οξυγόνο κατανάλωνε κάθε άτομο και υπολόγισαν τις μεταβολικές απαιτήσεις για τις διάφορες βόλτες. Διαπίστωσαν ότι χρειαζόταν περισσότερη ενέργεια στην αρχή κάθε βόλτας, για να ξεκινήσει και να ζεσταθεί το σώμα, παρά αργότερα στην άσκηση, όταν το σώμα κινούνταν ήδη και δούλευε πιο αποτελεσματικά.

«Όταν αρχίζουμε να περπατάμε, μπορεί να έχουμε κάποια σταθερή δαπάνη ενέργειας στην αρχή. Κατ’ αναλογία, η οδήγηση ενός αυτοκινήτου χρειάζεται λίγο καύσιμο για να ξεκινήσει ο κινητήρας ή να βγει από το γκαράζ. Διαπιστώσαμε ότι όταν ξεκινάτε από την ανάπαυση, καταναλώνετε σημαντική ποσότητα οξυγόνου μόνο για να αρχίσετε το περπάτημα», δήλωσε ο Δρ. Luciano και πρόσθεσε:

«Αυτή η δαπάνη υπάρχει ανεξάρτητα από το αν στη συνέχεια περπατάτε για 10 ή 30 δευτερόλεπτα, επομένως αναλογικά είναι πιο αποτελεσματικοί οι συντομότεροι περίπατοι από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε διάρκεια».

Οι μετρήσεις των συμμετεχόντων στις μηχανές άσκησης αποκάλυψαν επίσης ότι στα πρώτα στάδια του περπατήματος, οι άνθρωποι είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στη μετατροπή του οξυγόνου και της ενέργειας σε αποτελεσματική κίνηση, αλλά αυτό βελτιώνεται καθώς προχωρούν.

Επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη από τις σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας

Η εργασία ενισχύει τη γνώση των πλεονεκτημάτων των σύντομων περιπάτων και του ανεβάσματος σε σκάλες για την υγεία, ιδιαίτερα για άτομα που ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό καθιστική ζωή, και μπορεί να εξηγήσει τις βελτιώσεις στη φυσική κατάσταση που συνοδεύουν τις δημοφιλείς σύντομες περιόδους άσκησης.

Αυτές περιλαμβάνουν σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας που συχνά δεν διαρκούν περισσότερο από δύο λεπτά η καθεμία. Πέρα από τις επιπτώσεις για τα υγιή άτομα, η εργασία θα βοηθήσει στον σχεδιασμό προγραμμάτων αποκατάστασης και συμβουλών άσκησης για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, όπως τα άτομα με παχυσαρκία και τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά.

«Στις περισσότερες μέχρι τώρα περιπτώσεις, οι ερευνητές έχουν μετρήσει τις ενεργειακές απαιτήσεις σε περιόδους πεζοπορίας πολλών λεπτών. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν καν να περπατήσουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Σκεφτείτε ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με διαταραχές βάδισης», εξήγησε ο Δρ. Luciano.

«Αν θέλουμε να σχεδιάσουμε προγράμματα για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας ή της άσκησης για αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να ξανασκεφτούμε πώς να εκτιμήσουμε τις ενεργειακές τους απαιτήσεις και να προσαρμοστούμε».

«Η κατανόηση των ενεργειακών απαιτήσεων των σύντομων περιόδων περπατήματος θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προωθήσουμε τη σωματική δραστηριότητα με έναν πιο περιεκτικό τρόπο», κατέληξε.

Πηγή: oloygeia

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση