ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ανδρεάς Νεοκλέους: Να αλλάξουμε κουλτούρα για να αλλάξουμε την Κύπρο

Η δεκαετία του bullying και των φτηνών επιλογών

24news team

Με ευθείες βολές κατά της κουλτούρας που καλλιεργήθηκε στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία παρεμποδίζοντας αλλαγές στους δημόσιους οργανισμούς και ευρύτερα στο δημόσιο ήταν η ομιλία του CEO της CYTA Ανδρεά Νεοκλέους από το βήμα του Digital Agenda Cyprus Summit 2024. Ο κ. Νεοκλέους υπέδειξε και την λανθασμένη τακτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση με την επιλογή φθηνών λύσεων για δημόσια έργα οι οποίες κάθε άλλο παρά ενδυνάμωσαν τον ανταγωνισμό και την αποτελεσματικότητα του κράτους.

Μιλώντας στη Λευκωσία την Τετάρτη (09/10/24) ο κ. Νεοκλέους περιέγραψε ως μεγάλη πρόκληση την «πολύ ισχυρή αντίσταση στην αλλαγή που υπάρχει σε οργανισμούς του δημόσιου τομέα που δεν έχουν συνηθίσει να αλλάζουν».

Μια 10ετία πίεσης και bullying

Με πιο έντονο τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που επικράτησε την τελευταία δεκαετία και η οποία καθυστέρησε την ανάπτυξη, αναφερόμενος προφανώς στον ασφυκτικό έλεγχο και στην άσκηση υπέρμετρης πίεσης σε οργανισμούς του δημοσίου. Όπως είπε: «Στην Κύπρο τα τελευταία 10 χρόνια ζούμε σε μια κατάσταση όπου οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα φοβούνται να λάβουν πραγματικά αποφάσεις. Έχουν δεχτεί bullying επειδή νόμιζαν ότι θα θυματοποιηθούν αν κάνουν λάθος. Και αυτή είναι μια πρόκληση που πρέπει να ξεπεράσουν όλοι οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα γιατί αν δεν μπορείς να το ξεπεράσεις αυτό δεν μπορείς να πάρεις καμία απόφαση».

Υπέδειξε ακόμα ότι σε κάποιες περιπτώσεις η πολιτική παρεμβαίνει στη λειτουργία των οργανισμών του δημόσιου τομέα, είτε όταν υπάρχουν εκλογές, είτε με εμπλοκή των συνδικάτων με αποτέλεσμα ξαφνικά οι μεγάλες αλλαγές που δρομολογούνται να μεταφέρονται για αργότερα ή όταν δεν θα υπάρχει αντίδραση ψηφοφόρων.

Φτηνές επιλογές κατά ανταγωνιστικότητας

Ο κ. Νεοκλέους αναφέρθηκε και στις φθηνές επιλογές από πλευράς της κυβέρνησης για έργα του δημοσιού, λόγω της κουλτούρας που είχε καλλιεργηθεί. Επιλογές που όπως επεσήμανε δεν ενδυνάμωσαν την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του κράτους, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Εσθονία.

Αναφέρθηκε δε ονομαστικά σε τρεις τομείς που θα πρέπει να στοχεύσει το κράτος εφαρμόζοντας τεχνολογία που ήδη υπάρχει, τόσο για το καλό της χώρας, της οικονομίας και της τεχνολογικής εξέλιξης.

Καινοτόμες τεχνολογίες σε αεροδρόμια, νοσοκομεία, μνημεία

Οι τρεις τομείς είναι οι έλεγχοι που γίνονται στα αεροδρόμια, η αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητά τους αλλά και η εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στον τουρισμό.

Αναφερόμενος στα αεροδρόμια της Κύπρου, επεσήμανε την εικόνα με τα «χαρτάκια» που έπειτα από τον έλεγχο πρέπει να δίδονται σε υπεύθυνο της αστυνομίας. Διερωτήθηκε αν αυτή είναι η πρώτη εικόνα που θέλει να δίνει η Κύπρος στους τουρίστες της συντηρώντας παρωχημένα συστήματα.

Μιλώντας για τα δημόσια νοσοκομεία είπε πως ενώ βρίσκονται σε μια διαρκή μάχη για επιβίωση προσπαθώντας παράλληλα να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

«Τα νοσοκομεία της Κύπρου πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικά μέσω τεχνολογίας και να γίνουν έξυπνα» ανέφερε.

Μιλώντας για τον τουρισμό, υπέδειξε την ανάγκη ενσωμάτωσης σύγχρονης τεχνολογίας απεικόνισης και περιγραφής των μνημείων και άλλων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος. Αναφέρθηκε στην τακτική που ακολουθούν άλλα κράτη και έφερε ως καλό παράδειγμα την Ελλάδα, περιγράφοντας την ηλεκτρονική απεικόνιση της Ακρόπολης της Αθήνας από την Cosmote.

Το πιο σημαντικό, είπε ο κ. Νεοκλέους είναι πως για να πραγματοποιηθούν οι τρεις προαναφερόμενες τεχνολογικές παρεμβάσεις δεν χρειάζεται κάποια τεχνολογία από το μέλλον αλλά η συντονισμένη χρήση τεχνολογίας που ήδη υπάρχει.

Η Κύπρος πρώτη χώρα της Ευρώπης με 100% κάλυψη 5G και Fiber

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2025 η Κύπρος θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα εξασφαλίσει 100% κάλυψη στα δίκτυα 5G και Fiber. Όπως είπε, το γρήγορο ίντερνετ μέσω του 5G και του δικτύπου οπτικών ινών, γνωστού και ως «Fiber» σύντομα θα καλύψει ολόκληρη την Κύπρο ακόμα και σε χωριά. 
«Μέχρι το τέλος του 2025 η Κύπρος θα έχει 100% κάλυψη και σε 5G και σε οπτικές ίνες και αυτό είναι μεγαλύτερο από απλά μία διαφημιστική είδηση για τη CYTA, αφού ανοίγει νέους ορίζοντες για εργασία και επικοινωνία σε απομακρυσμένες περιοχές προς το συμφέρον της Κύπρου και της οικονομίας», είπε.

Μιλώντας δε για την προοπτική της CYTA ανέφερε: «Κάναμε προτεραιότητα μας να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία προς όφελος όλων των πελατών μας, χωρίς περιορισμούς οπού και αν βρίσκονται. Έχουμε την τεχνολογία, τις δυνατότητες και το ενδιαφέρον να κάνουμε τη Κύπρο πολύ καλύτερη».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση