ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανησυχίες Βουλευτών για ολιγοπώλεια στην υγεία

Έντονες ανησυχίες Βουλευτών για πρόκληση συνθηκών ολιγοπωλείου στον τομέα της υγείας

ΚΥΠΕ

Έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο πρόκλησης συνθηκών ολιγοπωλείου στον τομέα της υγείας, εκφράστηκαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, στο μικροσκόπιο της οποίας βρέθηκε η εξαγορά από συγκεκριμένο επενδυτικό ταμείο αριθμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στη Λευκωσία, καθώς και η εξαγορά μετοχών από γνωστό ιδιωτικό νοσηλευτήριο της πρωτεύουσας.

Το θέμα εξετάστηκε αυτεπάγγελτα, μετά από εγγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, οι βουλευτές της οποίας κάνουν λόγο για «τεράστιους κινδύνους», που αφορούν κυρίως στην ποιότητα της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους πολίτες.

Σημειώνεται πως η εξαγορά των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στη Λευκωσία, καθώς και η εξαγορά του 50% του μετοχικού κεφαλαίου σε άλλο ιδιωτικό νοσηλευτήριο, έγινε από τον Όμιλο Εταιρειών Hellenic Health Group (HHG), ο οποίος δραστηριοποιείται στον νευραλγικό τομέα της υγείας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Στην Κύπρο, μετά από το πράσινο φως που δόθηκε από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, ο HHG εξαγόρασε το Απολλώνειο Νοσοκομείο το 2021 και το Αρεταίειο Nοσοκομείο το 2022, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή και η εξαγορά του 50% του μετοχικού κεφαλαίου του American Medical Center.

Οι Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης τόνισε πως ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος για το ΓεΣΥ, αφού ένας πάροχος «θα καθορίζει το παιχνίδι».

Ανησυχία για την εξαγορά αριθμού νοσηλευτηρίων στην πρωτεύουσα από τον συγκεκριμένο Όμιλο, εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Άθως Τσινωντίδης, ο οποίος, ωστόσο, σημείωσε ότι ο Οργανισμός προς το παρόν δεν έχει αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. 

Ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του American Medical Cente, Δρ Μαρίνος Σωτηρίου, ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής Υγείας ότι ο συγκεκριμένος Όμιλος είναι αναγνωρισμένος και διαθέτει σε Ελλάδα και Ευρώπη πολλά νοσοκομεία.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι δεν καταλαβαίνει το λόγο που έγινε η σημερινή συζήτηση, ούτε και διαβλέπει κάποιον κίνδυνο, αφού ο συγκεκριμένος Όμιλος έχει συνολικά 200 κλίνες στην κατοχή του αυτή τη στιγμή από τις 3 χιλιάδες που υπάρχουν παργκύπρια.

Σύμφωνά με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Επιτροπή, ο Δρ Σωτήριου είπε πως συνολικά υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα 1.500 κλίνες και στον δημόσιο τομέα άλλες 1.500, για να προσθέσει ότι στην Λευκωσία υπάρχουν 500 κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο, στο Ιπποκράτειο, Νέα Λευκωσία και Ευαγγελίστρια 180 κλίνες και στο El Greco άλλες 50 κλίνες.

Εξάλλου, προβληματισμό εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Μάριος Καραϊσκάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «χειραγώγηση της αγοράς εργασίας», αφού όπως είπε υπάρχουν σε εξέλιξη και άλλες εξαγορές νοσηλευτηρίων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν πρόβλημα στο χώρο της υγείας.

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, Δρ Χάρης Αρμεύτης, είπε από την πλευρά του ότι δεν τίθεται θέμα ολιγοπωλίου, αφού όπως εξήγησε ο ΟΑΥ είναι αυτός που καθορίζει τη μονάδα.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο Όμιλο είπε πως πρόκειται για επαγγελματίες του χώρου, που προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες υγείας, ενώ υπενθύμισε πως ένας από τους βασικούς λόγους που οι γιατροί του Απολλώνειου και του Αρεταίειου Νοσοκομείου εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ, ήταν λόγω του συγκεκριμένου επενδυτικού ταμείου.

Η Εκπρόσωπος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), Όλγα Δρουσιώτη, είπε ότι και στην περίπτωση του Απολλώνειου, αλλά και του Αρεταίειου, η Επιτροπή προέβη σε αξιολόγηση, εγκρίνοντας την εξαγορά σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου.

Όπως σημείωσε αυτό ισχύει και για την εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου του American Medical Center, για το οποίο η ΕΠΑ έχει εκδώσει απόφαση και την έχει κηρύξει συμβατή με την ανταγωνιστική αγορά.

Εξήγησε, περαιτέρω, ότι πριν από οποιαδήποτε απόφαση η ΕΠΑ εξετάζει τις δραστηριότητες των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, τις σχέσεις που πιθανόν να δημιουργούνται, καθώς και τις επιδράσεις στην αγορά, ως αποτέλεσμα της συγκέντρωσης επιχειρήσεων κάτω από ένα Όμιλο.

Σύμφωνα με την Όλγα Δρουσιώτη στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού διαπιστώθηκε ότι τηρούνται τα δεδομένα, λήφθηκε η απόφαση για την έγκριση της εξαγοράς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε πως η ΕΠΑ με βάση τη νομοθεσία «έπραξε αυτό το οποίο προβλεπόταν από τη νομοθεσία και δεν διαφαίνεται οτιδήποτε μεμπτό».

Είπε πως «θα υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό, εάν αυτά τα επενδυτικά ταμεία, που έρχονται στην Κύπρο δεν έχουν καμιά σχέση με την υγεία», για να σημειώσει ότι «από την ώρα που είναι εγνωσμένου κύρους εταιρείες που ασχολούνται με την υγεία, εμείς θεωρούμε πως στόχος όλων θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, είπε πως το κόμμα του ανησυχεί πάρα πολύ «ως προς την τεράστια ισχύ, που δημιουργεί μια ολιγοπωλιακή κατάσταση πραγμάτων, που διαμορφώνεται σε ένα πολύ ευαίσθητο τομέα, τον τομέα της υγείας, όπου ένας μονάχα Οργανισμός σε μία επαρχία, θα ελέγχει πλήρως δυο ιδιωτικά νοσηλευτήρια, και ακόμη ένα κατά το ήμισυ, το οποίο βεβαίως δεν βρίσκεται εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας».

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτή η εξέλιξη και η πληροφόρηση ότι η προσπάθεια συγκέντρωσης και απόκτησης της ιδιοκτησίας και άλλων νοσηλευτηρίων, δημιουργεί τεράστιους κινδύνους, που αφορούν πρώτα από όλα στην ποιότητα της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους πολίτες. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Και δευτερευόντως στο κόστος που θα μεταφέρεται πλέον στους πολίτες, αν επιτραπεί να συνεχιστεί αυτή η κατ’ εμάς επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη «την ίδια ώρα οι κίνδυνοι αφορούν και στο εργασιακό καθεστώς και τα δικαιώματα του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού», για να σημειώσει ότι «μέσα από αυτή την υπερσυγκέντρωση και την ολιγοπωλιακή κατάσταση που δημιουργείται έχουμε εκφράσει τους φόβους μας, έχουμε μεταφέρει με τον πιο έντονο τρόπο τις ανησυχίες μας, και έχουμε απαιτήσει από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού να αναλάβει τις ευθύνες της».

Όπως ανέφερε «δυστυχώς σε αυτή τη χώρα τα ολιγοπώλια κάνουν ότι θέλουν», προσθέτοντας πως «κάνουν ό, τι θέλουν χωρίς να προσφέρεται προστασία προς τους πολίτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση