ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ένταση και συλλήψεις στο Ανώτατο, που απέρριψε την έφεση του Κενάν Αγιάς

Τρεις συλλήψεις

ΚΥΠΕ

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την Τρίτη όλους τους λόγους έφεσης του Κούρδου, Κενάν Αγιάς, ο οποίος που αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο να εκδοθεί στη Γερμανία.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει την έφεση, κρίνοντας ότι οι λόγοι της ήταν «αβάσιμοι», ενώ έκρινε «ορθή» την πρωτόδικη απόφαση. Παράλληλα, διέταξε όπως ο εφεσείων παραμείνει μέχρι την έκδοση του υπό κράτηση.

Ο δικηγόρος του Κενάν Αγιάς δήλωσε ότι θα αποταθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για δικαίωση του Κενάν Αγιάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αγιάς συνελήφθη στην Κύπρο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος, που εξέδωσε η Γερμανία, η οποία ζητεί την έκδοσή του κατηγορώντας τον για τρομοκρατία.

Σημειώνεται ότι υποστηρικτές του Κενάν Αγιάς συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί μπροστά από το Δικαστήριο, με την Αστυνομία να προβαίνει σε τρεις συλλήψεις, μετά από ένταση που δημιουργήθηκε από τους διαδηλωτές, που βρίσκονταν στον χώρο.

Εξάλλου, με το άκουσμα της απόφασης του Ανωτάτου, οι διαμαρτυρόμενοι ξέσπασαν με οργισμένα συνθήματα.

Εκπρόσωποι κομμάτων που βρέθηκαν στο Δικαστήριο έκαναν λόγο για «μία μέρα ντροπής», ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης του Κενάν Αγιάς, είπε πως «η μάχη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο έχει χαθεί».

Τι αναφέρει η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου «το πρωτόδικο δικαστήριο προσέγγισε την υπόθεση μέσα στα ορθά πλαίσια», σημειώνοντας ότι «δεν ήταν ζήτημα άσκησης διακριτικής ευχέρειας, αλλά εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας που θεσπίστηκε, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος της ΕΕ».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ο Κενάν Αγιάς να καταλήξει στην Τουρκία, το Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του πως «η διαπίστωση του Πρωτόδικου ότι δεν υπήρξαν στοιχεία αξιόπιστα, αλλά θεωρίες, ότι θα εκδοθεί από την Γερμανία στην Τουρκία ήταν ορθή», σημειώνοντας ότι «το Πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε σκόπιμο να προσθέσει ακόμη μία ασφαλιστική δικλίδα, αναφέροντας στην απόφασή του ότι η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και η παράδοση του εφεσειόντα στη Γερμανία γινόταν υπό τον όρο της μη επαναπροώθησης ή μεταγενέστερης έκδοσης ή κατ’ άλλον τρόπο παράδοσης του εφεσείοντα στην Τουρκία».

Σημειώνεται ότι «ορθά το Πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι στη συνέχεια ο εφεσείων θα παραδοθεί στην Τουρκία».

«Η επιμέρους διαπίστωση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου ότι δεν είχαν τεθεί ενώπιον του στοιχεία αντικειμενικά και αξιόπιστα, αλλά ισχυρισμοί και θεωρίες κατά τρόπο που να μην τεκμηριώνεται κίνδυνος έκδοσης του από τη Γερμανία στην Τουρκία ήταν δικαιολογημένη. Όφειλε, λοιπόν, εφόσον δεν είχε καταδειχθεί το αντίθετο να αποφασίσει ότι η Γερμανία, στη βάση των υποχρεώσεων της ως κράτος μέλος, δεν θα εκδώσει το εφεσείοντα στην Τουρκία, χωρίς τη συγκατάθεση της Κύπρου», προστίθεται στην απόφαση.

Απογοήτευση υπεράσπισης, «ημέρα ντροπής» λένε τα κόμματα

Σε δηλώσεις του, μετά την απόφαση, ο δικηγόρος του Κενάν Αγιάς, Ευστάθιος Ευσταθίου, είπε πως η απόφαση του Δικαστηρίου τους έχει απογοητεύσει.

«Είμαστε από τα άτομα, που έχουμε θεωρήσει πως τα δικαστήρια και η δικαιοσύνη, αποτελούν το καταφύγιο του κατατρεγμένου. Το Δικαστήριο ερμήνευσε λανθασμένα το νόμο και τα γεγονότα», ανέφερε ο κ. Ευσταθίου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η μάχη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο έχει χαθεί», για να συμπληρώσει ότι το γραφείο του θα ξεκινήσει μία νέα μάχη στο Στρασβούργο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τη δικαίωση του τον Κενάν Αγιάς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει πολιτική προέκταση στην απόφαση του Δικαστηρίου, ο κ. Ευσταθίου είπε πως «υπάρχει και πολιτικός χαρακτήρας και πολιτική φύση από την αρχή».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς, ανέφερε ότι «δυστυχώς σήμερα η πατρίδα μας θα στιγματίζεται με μια ντροπή, ανάλογη με την ντροπή της απόφασης για τον Οτσαλάν από την Ελλάδα στην Τουρκία».

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «η κυπριακή δικαιοσύνη, αλλά και η κυπριακή Κυβέρνηση έχουν αποδεχτεί διαμέσου της Γερμανίας την επιχειρηματολογία της Τουρκίας για το ποιος είναι και ποιος δεν είναι τρομοκράτης».

Όπως σημείωσε «η κυπριακή Κυβέρνηση δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τη δικαιοσύνη, γιατί δεν θα διασωθεί από την κρίση της ιστορίας», για να συμπληρώσει ότι «ήταν πολιτική απόφαση να εκτελεστεί το ένταλμα, ήταν πολιτική απόφαση να υιοθετηθεί η επιχειρηματολογία για το ποιος είναι και ποιος δεν είναι τρομοκράτης και βεβαίως έχει ευθύνες η Κυβέρνηση για τις συνθήκες κράτησης του Κενάν Αγιάς.

Εξέφρασε, τέλος, τον «φόβο» για το ποια θα είναι η τύχη άλλων Κούρδων αγωνιστών, που αναπτύσσουν πολιτική δράση, για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, μετά από αυτή την απόφαση.

Ο Αντιπρόεδρου Α’ του Κινήματος Οικολόγων, Κυριάκος Τσιμίλλης, ανέφερε πως «σήμερα είναι μία μέρα ντροπής», για να προσθέσει ότι «και μόνο η συμμετοχή σε δραστηριότητες μαζικής διεκδίκησης δικαιωμάτων των ανθρώπων, αν βαπτίζεται τρομοκρατική, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό».

«Εδώ πιο κάτω υπάρχουν εκατοντάδες άτομα, που κρατούν σημαίες του Κουρδιστάν. Είμαστε όλοι τρομοκράτες, επειδή σε τέτοιες εκδηλώσεις συμμετέχουμε επανειλημμένα. Στην Κύπρο το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, όμως, αυτό που σηματοδοτεί την απουσία στην ουσία νομικής βάσης για την κατηγορία στον Κενάν Αγιάς, χρησιμοποιήθηκε τόσο στο Πρωτόδικο, όσο και στο Ανώτατο, με μία ισοπεδωτική αμφισβήτηση όλων των λόγων της έφεσης, για να φτάσουμε στο ότι τελικά δεν αμφισβητούμε το Γερμανικό Δικαστήριο», είπε.

Διερωτήθηκε στη συνέχεια «που πάει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αυτόνομα καθόρισε πως το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση;», συμπληρώνοντας ότι «έρχεται ένα ένταλμα Γερμανικού Δικαστηρίου να υποκαταστήσει και να εκμηδενίσει το αναφαίρετο δικαίωμα ενός κράτους μέλους, εν τη αυτονομία του, να καθορίσει ποιοι είναι τρομοκράτες και ποιοι όχι».

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «οι αγώνες συνεχίζονται για όλους τους ανθρώπους που σε δικτατορικά καθεστώτα παλεύουν για τα δικαιώματά τους».

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, η Έλενα Λυμπουρή ανέφερε πως η απόφαση του Ανώτατου «είναι μεν σεβαστή», ωστόσο πρόσθεσε ότι «δυστυχώς στέλνει ένα λανθασμένο μήνυμα ότι όποιος αγωνίζεται για τη λευτεριά της πατρίδας του θεωρείται τρομοκράτης».

Είπε πως για το κόμμα της «αυτό είναι το ανησυχητικό από αυτό την απόφαση», αφού όπως ανέφερε «στέλνουμε το μήνυμα και προς την κατοχική δύναμη της Τουρκίας ότι υποκύπτουμε στις πιέσεις της».

«Αυτό που θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους φίλους Κούρδους είναι ότι ο αγώνας της Κύπρου είναι κοινός με τον αγώνα των Κούρδων», κατέληξε.

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X