ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Απελευθέρωση χελώνων στην παραλία της Λάρας

Τη διαδικασία παρακολούθησε από κοντά η Αμερικανίδα Πρέσβειρα

ΚΥΠΕ

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα Τζούντιθ Γκειλ Γκάρμπερ, η οποία διατέλεσε Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ωκεανών, Περιβάλλοντος και Επιστήμης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισκέφτηκε το πρωί της Τρίτης την παραλία της Λάρας, όπου έτυχε ενημέρωσης από το Τμήμα Αλιείας για την αναπαραγωγή των χελωνών και την προστασία τους. Στο πλαίσιο της επίσκεψης έγινε και απελευθέρωση από μικρά χελωνάκια, στην παρουσία της Αμερικανίδας Πρέσβειρας.

Σε δηλώσεις της η Αμερικανίδα Πρέσβειρα ευχαρίστησε το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών για την δουλειά που κάνει, αναφέροντας πως η περιοχή της Λάρας φιλοξενεί περίπου 300 φωλιές για χελώνες και πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι προστατεύονται.

Η προστασία των χελωνών είναι σημαντική, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για όλο τον κόσμο, συμπλήρωσε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα. Η κ. Γκάρμπερ είπε τέλος πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και είκοσι χρόνια στην Κύπρο.

Ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, Βασίλης Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε πως σήμερα είχαν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν σε μια από τις πιο σημαντικές παραλίες και περιοχές ωοτοκίας των πράσινων χελωνών, στην Κύπρο, την Πρέσβειρα της Αμερικής κ. Γκάρμπερ, την οποία ευχαρίστησε για τη συμβολή της στην ενίσχυση της προσπάθειας για την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την προστασία των συγκεκριμένων ειδών.

Πρόσθεσε πως το πρόγραμμα στην Κύπρο ξεκίνησε από το 1978, ενώ σημείωσε πως η Κύπρος είναι μια πρωτοπόρος χώρα στο Μεσογειακό χώρο που ξεκίνησε να εφαρμόζει το πρόγραμμα προστασίας των χελωνών και που θέσπισε σχετικά μέτρα με νομοθετήματα το 1989.

Επεσήμανε επίσης πως με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων δέκα χρόνων υπάρχει μια αυξητική τάση σε ό,τι αφορά την φωλιοποίηση των χελωνών, τόσο στη Λάρα όσο και στην παραλία της Γυαλιάς, που είναι, όπως είπε, το αποτέλεσμα των προσπαθειών που ξεκίνησαν πριν είκοσι χρόνια.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν με αυτή την ανοδική τάση και απηύθυνε έκκληση προς το κοινό να ακολουθεί της οδηγίες του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων ερευνών, ειδικά κατά την περίοδο ωοτοκίας των χελωνών, που είναι από τον Μάιο μέχρι και την εκκόλαψη των αυγών, που φτάνει μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη. 

Αναφέρθηκε τέλος στα δύο είδη που φιλοξενούνται στην Κύπρο, την καρέτα – καρέτα και την πράσινη χελώνα, σημειώνοντας πως η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία ωοτοκεί και γεννά τα αυγά της η πράσινη χελώνα και για αυτό τον λόγο, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο «ώστε να συνεισφέρουμε στην διατήρηση του συγκεκριμένου είδους». 

Σημειώνεται πως η όλη διαδικασία της απελευθέρωση των χελώνων στέφθηκε με επιτυχία, αφού οι υγιείς μικρές χελώνες  κατευθύνθηκαν στη θάλασσα.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση