ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Άπλωσαν χέρι στα κέρδη της Κύπρου από το χαλλούμι

Παντού, σε αγορές της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής εντοπίζεται αθέμιτος ανταγωνισμός

Μιχάλης Λουκά

Οξύνεται όσο περνά ο καιρός ο αθέμιτος ανταγωνισμός στο χαλλούμι, σε βάρος του παραδοσιακού προϊόντος που παρασκευάζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία και το οποίο φέρει τη διεθνώς κατοχυρωμένη πιστοποίηση ΠΟΠ.

Σε πολλές αγορές της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής, Κύπριοι εντοπίζουν διάφορες επωνυμίες «χαλλούμι», οι οποίες δεν φέρουν τη σήμανση της πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης.

Σε κάποιες συσκευασίες αναγράφεται ότι είναι κυπριακό προϊόν ενώ σε άλλες υπάρχει η ένδειξη «Βόρεια Κύπρος». Μερικές διαφημίζονται ως «τουρκική λιχουδιά», ως «προϊόν με βρετανικό γάλα» ή ότι παρασκευάζονται σε άλλες χώρες όπως η Δανία και οι ΗΠΑ.

Βάσει της ευρωπαϊκής κατοχύρωσης, η επωνυμία χαλλούμι είναι νόμιμη μόνο όσον αφορά το κυπριακό ΠΟΠ. Κανένα άλλο προϊόν δεν εμπορεύεται νόμιμα εάν στη συσκευασία του αναγράφεται η λέξη χαλλούμι.

Τα τυροκομεία στα κατεχόμενα

Στα κατεχόμενα, τρία τυροκομεία έχουν λάβει την πιστοποίηση ΠΟΠ ωστόσο όπως διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, μόνο αν λάβουν συγκεκριμένες υγειονομικές πιστοποιήσεις θα δικαιούνται να εμπορεύονται το προϊόν τους σε άλλες χώρες, ως χαλλούμι (hellim), μέσω του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Ο Ανδρέας Γρηγορίου διαβεβαίωσε πως το αρμόδιο υπουργείο και άλλες υπηρεσίες καταβάλλουν συνεχώς προσπάθειες και σε διπλωματικό επίπεδο για να περιορίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό στις ξένες αγορές. Ιδιώτες παραγωγοί ωστόσο έχουν διαφορετική άποψη, κάνοντας λόγο για ανεξέλεγκτο φαινόμενο που πλήττει τα κυπριακά οικονομικά συμφέροντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση