Μιχάλης Λουκά
Το φαινόμενο του θαψίματος μεγάλων ποσοτήτων οικιακών αποβλήτων στην Κόσιη, χωρίς καμία επεξεργασία, θα συνεχιστεί και για τα επόμενα τρία χρόνια. Η λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που ανέφερε πως παρουσίασε το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν υπολογίζεται πως θα τεθεί σε ολοκληρωτική εφαρμογή νωρίτερα.
Ως εκ τούτου, ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και χρόνια, θα παραμείνει υπό εκκρεμότητα για μεγάλο διάστημα. Θα συνεχιστεί συνεπώς το φαινόμενο της μαζικής ταφής αποβλήτων, αμέσως μετά την εκεί απόθεσή τους από τα σκυβαλοφόρα οχήματα.
Γεγονός που θα συντείνει παράλληλα και στο να παραμείνουν μακρινοί οι στόχοι και ανέφικτα τα ορόσημα για την ανακύκλωση, βάσει των «πράσινων» υποχρεώσεώς μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καταγγελίες από Κέττηρο
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Νίκο Κέττηρο, ο οποίος θυμίζουμε ανέβασε στα social media και σχετικό βίντεο από τον ΟΕΔΑ Κόσιης, «θάβονται σκουπίδια χωρίς επεξεργασία. Μια από τις καταγγελίες που είχαμε και περιμένω απάντηση είναι ότι σκουπίδια που παραλαμβάνουν στο εργοστάσιο για να τα κάνουν επεξεργασία το βράδυ, το πρωί τα ξαναφορτώνουν σε φορτηγά και τα παίρνουν στη χωματερή και τα θάβουν, χωρίς να γίνεται καμία επεξεργασία. Ζουμιά τρέχουν στα ρυάκια και τα ποτάμια».
Έχουν αντίθετη άποψη
Η απάντηση που έδωσε η κοινοπραξία του οργανισμού Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων Κόσιης, με την οποία ταυτίζεται απόλυτα το Τμήμα Περιβάλλοντος, αναφέρεται σε μια απόλυτα σύμφωνη με τις προδιαγραφές και σωστή λειτουργία, για κύτταρο ταφής που επίσης πληροί όλες τις προδιαγραφές και για αναγκαία διάθεση απορριμμάτων στον χώρο υγειονομικής ταφής λόγω του αυξημένου όγκου.
Από το 2018 το πρόβλημα
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που είναι άλυτο από το 2018, όταν έκλεισε ο σκουπιδότοπος του Κοτσιάτη, καθώς έκτοτε, τα οικιακά απόβλητα της επαρχίας Λευκωσίας καταλήγουν στην Κόσιη, η οποία είχε σχεδιαστεί αρχικά για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μόνο των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου. Έτσι, αντί 190 χιλιάδες τόνους οικιακά απόβλητα ετησίως, στην Κόσιη καταλήγουν 270 χιλιάδες τόνοι.