ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Από καλώδια οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές

Στοιχεία από το Τμήμα Δασών που επανέφερε στη δημοσιότητα ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

24news team

Εντείνονται οι φωνές που υποστηρίζουν πως είναι αδήριτη η ανάγκη για λήψη μέτρων το συντομότερο δυνατό ώστε προβλήματα που σχετίζονται με καλώδια και άλλο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, να πάψουν να αποτελούν αιτία πρόκλησης δασικών πυρκαγιών.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος, σε ανάρτησή του στα social media, επανέφερε στη δημοσιότητα παλαιότερη μελέτη του Τμήματος Δασών, με στοιχεία από τα έτη 2000-2012, για τις κύριες αιτίες δασικών πυρκαγιών και την έκταση γης που κάηκε.

Όπως αναφέρει, ο πίνακας δίδει τις κατευθυντήριες γραμμές για μέτρα, σημειώνοντας πως πρέπει να προσεχθούν τα συμπεράσματα και αναλόγως της καμένης δασικής έκτασης. Βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές είναι αυτές που προκαλούνται από τις «αστοχίες ηλεκτροφόρων συστημάτων», όπως αναφέρεται. Παρότι δεν είναι συχνές, καθώς υπολογίστηκαν από το Τμήμα Δασών μόλις στο 4% των αιτιών πρόκλησης δασικών πυρκαγιών, μαύρισαν 1.330 εκτάρια γης.

Δεύτερες πιο καταστροφικές σε αποτέλεσμα ήταν οι πυρκαγιές που τέθηκαν κακόβουλα καθώς έκαναν στάχτη 925 εκτάρια. Σε συχνότητα βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστό 17%.

Από μεμονωμένες κατοικίες άρχισε το 9% των δασικών πυρκαγιών, καίγοντας 859 εκτάρια, ενώ το συχνότερο αίτιο (27%) εντοπίστηκε σε γεωργικές δραστηριότητες που είχαν ως αρνητικό απολογισμό τα 686 εκτάρια καμένης γης.

Το 87% των δασικών πυρκαγιών οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση