ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αύξηση πωλήσεων διαμερισμάτων - Μείωση στα σπίτια

ΥΠΕΣ: Αύξηση 28% πωλήσεων διαμερισμάτων το πρώτο 9μηνο, μείωση 9,2% σπιτιών

ΚΥΠΕ

Αύξηση 19,2% σημείωσαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 οι πωλήσεις καινούργιων κατοικιών (διαμερισμάτων και σπιτιών), σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο σημειώνει πως καταγράφεται «σταθερά αυξητική τάση σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις καινούργιων κατοικιών, με τα διαμερίσματα να έχουν τη μερίδα του λέοντος, σε σύγκριση με τις οικίες».

 Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ), η αγορά διαμερίσματος σε παγκύπρια βάση, καταγράφει αύξηση σχεδόν 30%, σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, ενώ η αγορά κατοικιών σημειώνει μείωση 9,2%.

 Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση στην οποία επικαλείται στοιχεία του ΤΚΧ, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2024 κατατέθηκαν 5.253 αγοραπωλητήρια έγγραφα για κατοικίες, εκ των οποίων τα 4.335 αφορούν διαμερίσματα και τα 918 αφορούν οικίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΤΚΧ που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΣ, τα αγοραπωλητήρια έγγραφα για διαμερίσματα, παγκύπρια, αυξήθηκαν κατά 28% και η συνολική αξία τους αυξήθηκε κατά 38,1%, στα €1,45 δισ. σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, ενώ τα αγοραπωλητήρια έγγραφα για κατοικίες μειώθηκαν, σε ετήσια βάση, κατά 9,2% και η συνολική αξία τους μειώθηκε κατά 2,8%, στα €457,2 εκ.

«Η συγκεκριμένη τάση παρατηρείται σε όλες ανεξαιρέτως τις Επαρχίες, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσιάζεται σε επαρχίες, στις οποίες δεν εντοπίζεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές» υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, η στροφή προς την αγορά διαμερίσματος, που σε παγκύπρια βάση η αύξηση αγγίζει το 30%, σε αντίθεση με τη μείωση στις πωλήσεις οικιών (-9,2% σε σύγκριση με την περίοδο 1-9/2023), «συνδέεται ιδιαίτερα με τους νέους και τις νεαρές οικογένειες και επηρεάζεται από το κόστος της στέγασης και τη δυσκολία εξασφάλισης δανεισμού για τα αυξημένα κεφάλαια που απαιτούνται για την απόκτηση κατοικίας».

Μεγάλος αριθμός πολιτών αξιοποιεί τη στεγαστική βοήθεια

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τη γεωγραφική διασπορά των νέων αγορών, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, «φαίνεται ότι, ιδιαίτερα σε σχέση με τη Λευκωσία, μεγάλος αριθμός πολιτών έχει αξιοποιήσει για σκοπούς αγοράς διαμερίσματος τη στεγαστική βοήθεια που παρέχεται μέσω των αναθεωρημένων στεγαστικών σχεδίων για αναζωογόνηση ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών και περιοχών της υπαίθρου».

Αναφέρει πως εκπονήθηκε και υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών «μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, με στόχευση στην παραγωγή στεγαστικού αποθέματος προσιτής κατοικίας, μέσα από σειρά μέτρων που προσφέρουν περισσότερες επιλογές για τους πολίτες, κυρίως για όσους ανήκουν στη μέτρια και χαμηλά αμειβόμενη εισοδηματική τάξη».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνει, εντάσσονται τα Σχέδια διάθεσης οικοπέδων σε οικογένειες με χαμηλά και μέτρια εισοδήματα, η παραχώρηση οικονομικής ενίσχυσης σε νέους και νεαρά ζευγάρια μέχρι 41ος ετών, και η περαιτέρω αναβάθμιση των Στεγαστικών Σχεδίων αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών και περιοχών της υπαίθρου, τα οποία επιδιώκουν να ενισχύσουν τη δυνατότητα των πολιτών για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας.

Επιπλέον, το ΥΠΕΣ αναφέρει πως βρίσκονται σε εξέλιξη ή άμεση δρομολόγηση το Σχέδιο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», τα πολεοδομικά κίνητρα και το Σχέδιο «Build to Rent», που εμβολιάζουν την αγορά με πρόσθετο οικιστικό απόθεμα σε προσιτές τιμές ενοικίασης ή και πώλησης και μεσοπρόθεσμα θα δώσουν περισσότερη ώθηση στις πωλήσεις κατοικιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση