ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

BBC: Η «πόλη-φάντασμα» της Κύπρου

Το Βαρώσι είναι άδειο και παγωμένο

24news team

Σε ένα συγκινητικό του δημοσίευμα, με τίτλο ‘’Η «πόλη-φάντασμα» της Κύπρου’’, το BBC, αναφέρεται στο Βαρώσι και στο πως το κάποτε λαμπερό παραθαλάσσιο θέρετρο είναι ποια άδειο και παγωμένο.

Συγκεκριμένα στο εν λόγω δημοσίευμα, γίνεται μια ιστορική αναδρομή και διευκρινίζεται ότι η εισβολή του 1974 που χώρισε το νησί στα δύο ήταν η αιτία που το Βαρώσι έχει ερημώσει.

Το BBC σημειώνει χαρακτηριστικά πως, οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν για δεκαετίες την συγκεκριμένη περιοχή ως διαπραγματευτικό χαρτί ενώ ακολούθως αναφέρεται στο άνοιγμα των Βαρωσίων και στα σχέδια των κατακτητών για αναπτυξιακά έργα.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Να υπενθυμίσουμε ότι, τον Οκτώβριο του 2020 και κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν ότι ανοίγει τμήμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια. Συγκεκριμένα, στις 8 Οκτωβρίου άνοιξαν σημεία από την Λέσχη αξιωματικών του τουρκικού και τουρκοκυπριακού στρατού έως το ξενοδοχείο ‘’Golden Sands’’.

 

Στις 27 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Τουρκία να αντιστρέψει την απόφασή της και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν. Η Τουρκία και το ψευδοκράτος απέρριψαν το ψήφισμα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και εκείνα των Τουρκοκυπρίων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη δεκαετία του ’70 η Αμμόχωστος ήταν ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός της Κύπρου. Μάλιστα, στην περίοδο της ακμή τους, τα Βαρώσια ήταν ένας από τους πιο περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο με αστέρες διεθνούς φήμης να επισκέπτονται την περιοχή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση