![](assets/modules/wnp/articles/202502/579909/images/b_b_tmima_dason_cyprus1.jpg)
ΚΥΠΕ
Κοινή πρωτοβουλία για ενίσχυση των μέτρων πρόληψης πυρκαγιών έχουν αναλάβει το Τμήμα Δασών και ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Χαράλαμπος Χριστοφίνας, με το Τμήμα να έχει εκπονήσει μελέτη που περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την ενίσχυση της πυροπροστασίας, με ένα από τα πιο σημαντικά να είναι η δημιουργία προστατευτικού δακτυλίου περιμετρικά των κοινοτήτων, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση των πυρκαγιών και να ενισχυθεί η ασφάλεια των κατοίκων.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Τμήματος και του Επιτρόπου, τις τελευταίες δεκαετίες, το φαινόμενο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών στην Κύπρο έχει ενταθεί σημαντικά και η τάση αυτή «αναμένεται να συνεχιστεί επηρεαζόμενη τόσο από την κλιματική αλλαγή όσο και από την εγκατάλειψη της υπαίθρου, η οποία έχει οδηγήσει σε συσσώρευση μεγάλου όγκου καύσιμης ύλης».
«Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι ορεινές και ημιορεινές παραδασόβιες κοινότητες, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης μεγάλων πυρκαγιών, απειλώντας ανθρώπινες ζωές, υποδομές και το φυσικό περιβάλλον», αναφέρεται.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία των τελευταίων ετών, το Τμήμα Δασών και ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων έχουν αναλάβει κοινή πρωτοβουλία για την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης.
Σε αυτό το πλαίσιο το Τμήμα Δασών έχει εκπονήσει τη «Μελέτη Διαχείρισης της Βλάστησης με στόχο την Πυροπροστασία των Δασών και των Παραδασόβιων Κοινοτήτων».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μελέτη περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της πυροπροστασίας, με έμφαση στη μείωση της καύσιμης ύλης και τη διακοπή της συνέχειάς της, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών σε κρατικά δάση και σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων από τα όριά τους.
Επίσης, ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα της μελέτης «είναι η δημιουργία προστατευτικού δακτυλίου περιμετρικά των κοινοτήτων, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση των πυρκαγιών και να ενισχυθεί η ασφάλεια των κατοίκων».
Τμήμα Δασών και Επίτροπος αναφέρουν ότι «η υλοποίηση των μέτρων αυτών γίνεται εντός των κρατικών δασών από το Τμήμα Δασών, ενώ στις περιοχές εκτός κρατικών δασών η αρμοδιότητα ανήκει στην οικεία Επαρχιακή Διοίκηση, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές με το Τμήμα Δασών να παρέχει παράλληλα τεχνικές συμβουλές για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων».
Καταλήγοντας σημειώνουν ότι «για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ασφάλεια των κοινοτήτων, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων μας ενώ η πρόληψη και η εγρήγορση αποτελούν τα σημαντικότερα όπλα μας απέναντι στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών».