ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έπεσαν οι υπογραφές για εξερεύνηση του διαστήματος

Η Κύπρος υπόγραψε τις Συμφωνίες Αρτεμις για εξερεύνηση του διαστήματος

ΚΥΠΕ

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής  Δρ Νικόδημος Δαμιανού, υπέγραψε την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο, τις Συμφωνίες Άρτεμις (Artemis Accords) εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με παράλληλη ζωντανή σύνδεση με τη NASA στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Συμφωνίες Άρτεμις, που έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα από περισσότερα από 40 κράτη, στοχεύουν στην ειρηνική εξερεύνηση και εκμετάλλευση του διαστήματος.

Τις Συμφωνίες υπέγραψε επίσης εκ μέρους των ΗΠΑ ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρω-ασιατικά θέματα των ΗΠΑ, Τζέιμς Ο' Μπράιαν.

Σε δηλώσεις του, ο Υφυπουργός είπε ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Κύπρο καθώς προσχωρούμε στις Συμφωνίες Άρτεμις, έναν παγκόσμιο και ποικιλόμορφο συνασπισμό εθνών που στοχεύει σε μια νέα εποχή εξερεύνησης του διαστήματος βασισμένη στις αρχές της ασφάλειας, της ειρήνης και της βιωσιμότητας.

Καθώς ξεκινάμε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, επιβεβαιώνουμε την ισχυρή μας δέσμευση στη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για τη διασφάλιση της χρήσης του σύμπαντος προς όφελος όλης της ανθρωπότητας, τόνισε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Κύπρος έχει ήδη κάνει βήματα εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στους τομείς της επικοινωνίας, των δορυφόρων και της γεωσκόπησης.

Καθώς προχωράμε βαθύτερα στη διαστημική εποχή, είναι επιτακτική ανάγκη να καλλιεργήσουμε τη γνώση, να μοιραζόμαστε τη συνεργασία σε διαφορετικούς κλάδους και σύνορα, είπε, σημειώνοντας ότι το διάστημα θα πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των προσπαθειών μας, να διαφοροποιήσουμε τις οικονομίες μας και να δημιουργήσουμε αξία για τις μελλοντικές γενιές.

Καταλήγοντας, είπε ότι η Κύπρος παραμένει προσηλωμένη στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών της με τις ΗΠΑ ιδιαίτερα στην επιστήμη και την τεχνολογία όπου οι ΗΠΑ είναι παγκόσμιος ηγέτης και η Κύπρος κάνει τολμηρά βήματα για να εξελιχθεί σε περιφερειακό κόμβο στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου.

Στις δηλώσεις του, Αμερικανός αξιωματούχος, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως σημαντική, προσθέτοντας ότι γιορτάζουμε τον πρώτο στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στο διάστημα, είπε ότι θα εργαστούμε μαζί στο διάστημα, καθώς μοιραζόμαστε τη δέσμευση να δώσουμε στους λαούς μας ευκαιρίες, εκπαιδευτικές και επιστημονικές, και να εργαστούμε μαζί.

Χτίζουμε σήμερα μια δομή για να συνεργαστούμε στο διάστημα, πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Τζιμ Φρι, βοηθός διευθυντής της NASA, ο οποίος παρακολουθούσε σε ζωντανή σύνδεση από τις ΗΠΑ, είπε ότι ζούμε στη χρυσή εποχή του διαστήματος.

Σήμερα, είπε, πάμε μαζί στο φεγγάρι και με τους διεθνείς εταίρους μας. Θα σπάσουμε τα όρια και πρέπει να διατηρήσουμε το διαστημικό περιβάλλον για τις επόμενες γενιές, σημείωσε.

Θα ξεκλειδώσουμε, είπε, νέες ανακαλύψεις προς όφελος όλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X