ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φορτωθήκαμε καταναλωτικά δάνεια και συνεχίζουμε

Αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό την τελευταία διετία – Ανησυχία από πλευράς Δημοσιονομικού Συμβουλίου

24news team

Σημαντική αύξηση που πλησιάζει τα 17 εκατομμύρια ευρώ, κατέγραψαν τα καταναλωτικά δάνεια στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Η διαφορά είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα καταναλωτικά δάνεια του 2022, που σε διάρκεια δώδεκα μηνών είχαν αγγίξει τα 102 εκατομμύρια ευρώ. Στο πρώτο οκτάμηνο του 2024 τα νέα αυτά δάνεια υπολογίστηκαν περί των 167.7 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για στοιχεία που αντανακλούν τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου κατά την τελευταία διετία, στο κάλεσμα των τραπεζών προς όσους πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να αιτηθούν ένα μικρό ποσό δανείου για καταναλωτικό σκοπό, με γρήγορη διαδικασία.

Τι ωθεί πολλούς πολίτες

Από πλευράς οικονομολόγων αναγνωρίστηκε πως σημαντική μερίδα πολιτών πιθανότατα κατέφυγε στη συγκεκριμένη επιλογή επειδή η αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων τους έχει συρρικνωθεί, μπροστά σε ένα ράλι τιμών σε όλα τα βασικά προϊόντα, στη στέγαση, στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα.

Δεν τα θεωρεί παραγωγικά

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αυξητική τάση των καταναλωτικών δανείων. Το σκεπτικό του είναι πως δεν πρόκειται για παραγωγικά δάνεια που δημιουργούν πλούτο για τα νοικοκυριά, όπως γίνεται με τα στεγαστικά δάνεια. Τα χαρακτηρίζει ως εύκολα αναλώσιμα δάνεια που προστίθενται στις υποχρεώσεις των καταναλωτών που καλούνται αμέσως να εξυπηρετήσουν.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση