ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΚΕ για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων: «Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει»

Θα ήταν ορθότερο, είπε, να ζητούνταν η τοποθέτηση της Κυβέρνησης για ν’ αποφευχθεί αυτή η παρανόηση από την αρχή

ΚΥΠΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία συζητεί την περεταίρω θωράκιση των λειτουργών των ΜΜΕ και των ίδιων των μέσων ενημέρωσης, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα, ο κ. Λετυμπιώτης επεσήμανε ότι αυτό αφορά εσωτερικό πρακτικό της ΕΕ και δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. «Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητούν την διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου για τις υπηρεσίες των μέσων ενημέρωσης, το European Media Freedom Act. Αυτή η πρόταση είναι ένα σύνολο κανόνων που στοχεύει στην προστασία των ΜΜΕ και η ΚΔ, μαζί με 24 άλλα κράτη μέλη, έχει ταχθεί υπέρ του άρθρου 4, που προνοεί την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών και την απαγόρευση της χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, με την εξαίρεση της διερεύνησης πολύ σοβαρών εγκλημάτων και υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Θα ήταν ορθότερο, πρόσθεσε, να ζητούνταν η τοποθέτηση της Κυβέρνησης για ν’ αποφευχθεί αυτή η παρανόηση από την αρχή.

Ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση νιώθει ότι απειλείται από δημοσιογράφους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι ζήτημα της Κυβέρνησης ή των δημοσιογράφων και επανέλαβε ότι στην συζήτηση (στα ευρωπαϊκά όργανα) έγινε λόγος για εξαιρέσεις που αφορούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Για τέτοιου είδους ζητήματα, όπως και για τρομοκρατία, εξήγησε υπάρχει νομοθεσία στην Κύπρο που αφορά όχι μόνο τους δημοσιογράφους, αλλά όλους.

Η συζήτηση ενώπιον του ΕΚ, σημείωσε, είναι για την προστασία των ΜΜΕ και την διασφάλιση της ελευθερίας, του πλουραλισμού και της ελευθεροτυπίας. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, είπε, προέκυψε η αναφορά σε ποιες εξαιρετικές περιπτώσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «αυτή η μέθοδος» κι αυτά είναι θέματα εθνικής ασφαλείας και τρομοκρατίας.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε επίσης ότι στην συνεδρία της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων στις 22 Νοεμβρίου, η Κύπρος μαζί με την Ισπανική προεδρία, στήριξε την συμπερίληψη δύο δικλείδων ασφαλείας υπέρ των δημοσιογράφων. Πρώτον, είπε, την υποχρέωση εξασφάλισης προηγούμενης δικαστικής εξουσιοδότησης για θέματα παρακολούθησης και δέυτερον, την υποχρέωση περιοδικής αναθεώρησης της χρήσης παρεμβατικού λογισμικού. Και στην κυπριακή νομοθεσία, συμπλήρωσε, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες πρόνοιες.

Θα πρέπει να υπάρχουν πολύ τεκμηριωμένα στοιχεία, συμπλήρωσε, ότι κάποιος αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια μιας χώρας ή συμβάλει σε τρομοκρατικές επιθέσεις για να μπορέσει η συγκεκριμένη πρόνοια να ενεργοποιηθεί. Πρόσθεσε ότι αυτό που συζητείται είναι ένα πλαίσιο κανονισμών, που θα προστατεύει τα ΜΜΕ και τους λειτουργούς τους από παρεμβάσεις, θα αφορά την διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ, αλλά και της κατανομής της κρατικής διαφήμισης.

Η συζήτηση ξεκίνησε εδώ και 2 χρόνια και τώρα βρίσκεται στο ΕΚ, συμπλήρωσε.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση