ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Μετά τις καταιγίδες πρόλαβε το νερό να φτάσει στα φράγματα;

Αναζητήσαμε την απάντηση στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων – Πού βρίσκεται η πληρότητα των φραγμάτων

Μιχάλης Λουκά

Οι καλοδεχούμενες βροχές του Σεπτεμβρίου, στα ορεινά, τα ημιορεινά, σε περιοχές του εσωτερικού και σε μεγάλα αστικά κέντρα, έφεραν μαζί τους και την ελπίδα πως η χειμερινή σεζόν που ακολουθεί θα αποτελέσει το τέλος της ανομβρίας που πλήττει την Κύπρο.

Ισχυρές τοπικές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και την εβδομάδα που πέρασε, με τις πρώτες εικόνες από μικρά ποτάμια που ζωντάνεψαν, να κάνουν την εμφάνισή τους στα social media. Πόσο νερό όμως κατέληξε στα φράγματα, μέσα από μια διψασμένη γη;

Αναζητήσαμε την απάντηση στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και ομολογουμένως δεν ήταν ευχάριστη. Συγκεκριμένα, κατά το τριήμερο της τελευταίας καταγραφής, από την περασμένη Τετάρτη (25 Σεπτεμβρίου) έως και την Παρασκευή (27 Σεπτεμβρίου), η εισροή νερού στα 18 μεγαλύτερα φράγματα του τόπου ήταν μηδαμινή.

Ένας χρόνος ίσος με ένα φράγμα

Σημειώστε πως τον τελευταίο ένα χρόνο, η συνολική εισροή νερού σε όλα τα φράγματα ήταν 24.7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Μια ποσότητα που ισούται με τη χωρητικότητα του τρίτου μεγαλύτερου φράγματος της Κύπρου, της Ευρέτου.

Η συνολική πληρότητα των φραγμάτων παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (29,1%) όμως έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο μήνα, μια επιβράδυνση στη μείωση των αποθεμάτων τους. Οι περικοπές στην άρδευση δίνουν μια εξήγηση ωστόσο σύμφωνα με τους αρμοδίους έχει παίξει ρόλο και η απουσία κάποιου κύματος καύσωνα τον Σεπτέμβριο.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση