ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Όχι» από το Ανώτατο στον Πρόεδρο για το «Glamping»

Απορρίφθηκε η αναφορά του για τα έργα κατασκηνώσεων πολυτελείας και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Ανακοινώσεις

Δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα η απαίτηση για μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε έργα κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «Glamping» και επισκέψιμων αγροκτημάτων, αποφάσισε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 13 Νοεμβρίου, εξετάζοντας την Αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρόταση νόμου με τίτλο «Ο περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο περιβάλλον από Ορισμένα Έργα (Τροποιητικός) Νόμος του 2024».

Με την απόρριψη της Αναφοράς, η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από βουλευτές και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθίσταται σε νόμο της Δημοκρατίας.

Μέσω της Αναφοράς, αμφισβητείτο η συμβατότητα του υπό Αναφορά Νόμου με την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών όπως και με συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος της Δημοκρατίας, καθώς και με άρθρα της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Νομική Υπηρεσία, σκοπός της πρότασης νόμου ήταν:

  • Τα έργα κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «Glamping» και των επισκέψιμων αγροκτημάτων να μεταφερθούν στο Παράρτημα του βασικού νόμου (Πρώτο Παράρτημα), το οποίο απαιτεί την εκπόνηση Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, αντί τη συνέχιση της συμπερίληψής τους στο Δεύτερο Παράρτημα του βασικού νόμου, το οποίο προνοεί πρώτα την κατάθεση πληροφοριών και ακολούθως, βάσει των στοιχείων που θα κατατεθούν, τη λήψη απόφασης κατά πόσον θα χρειαστεί η εκπόνηση μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον.
  • Η ανάκληση της εξουσιοδότησης του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  να τροποποιεί με Διάταγμα τα Παραρτήματα του βασικού νόμου για προσαρμογή τους στην επιστημονική ή τεχνική πρόοδο.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η μετακίνηση των εν λόγω έργων από το Δεύτερο Παράρτημα στο Πρώτο, καθώς και η ανάκληση της εξουσιοδότησης προς τον Υπουργό, δεν εμπεριείχαν στοιχεία διοικητικής λειτουργίας, αφού μια τέτοια κατάταξη αποτελεί a priori θέσπιση κανόνα γενικού δικαίου, η οποία εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής. Άρα, σύμφωνα με το Δικαστήριο, δεν υπάρχει παράβαση της Αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών ή άρθρων του Συντάγματος, όπως ούτε και ασυμβατότητα με άρθρα της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Την Αναφορά εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας χειρίστηκαν η κα Έλενα Συμεωνίδου, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας και η κα Ελένη Κουζούπη, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση