ΚΥΠΕ
Παραδόθηκε σήμερα η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Γεώργιο Αμμοχώστου, η συντήρηση του οποίου έγινε από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά με κονδύλια του UNDP και της ΕΕ.
Μιλώντας στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στον χώρο ο Stefan Simosas, Επικεφαλής για θέμα συνεργασίας στην μονάδα για την στήριξη επίλυσης του Κυπριακού της Κομισιόν, είπε ότι η ΕΕ είναι πολύ χαρούμενη που υποστηρίζει τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο. «Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για εμάς και ένας άλλος πολύ σημαντικός εταίρος από αυτή την άποψη είναι το UNDP Κύπρου που είναι πάντα ο φορέας που υλοποιεί τα έργα μας για την πολιτιστική κληρονομιά».
Σημείωσε ότι πρόκειται για μια ομαδική δουλειά που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Χαίρεται, συνέχισε, να βλέπει και το ενδιαφέρον αλλά και την εμπλοκή των κοινοτήτων σε τέτοια έργα.
Η ΕΕ, συνέχισε, όχι μόνο υποστηρίζει την πολιτιστική κληρονομιά αλλά επίσης την ειρήνη και τη συμφιλίωση στο νησί. Ο κ. Simosas είπε ότι η ΕΕ δαπάνησε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο και αποκατέστησε 130 μνημεία. «Πρόκειται για μια δουλειά που πρέπει να συνεχιστεί, αλλά έχουμε διανύσει ήδη πολύ δρόμο. Είμαστε λοιπόν πολύ χαρούμενοι που θα συνεχίσουμε με αυτές τις προσπάθειες και στο μέλλον».
Από την πλευρά του ο Jakhongir Khaydarov, επικεφαλής του UNDP Κύπρου ευχαρίστησε την Τεχνική Επιτροπή και την ΕΕ για τη χρηματοδότηση αυτού του έργου και την ομάδα του UNDP για την υλοποίηση.
«Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο που πετύχαμε. Δείχνει πώς μπορεί να διατηρηθεί η κοινή πολιτιστική κληρονομιά στο νησί και είναι ένα καλό μήνυμα για τη μελλοντική γενιά, γιατί η συνύπαρξη και η ειρήνη σε αυτό το νησί είναι πρωταρχικής σημασίας», ανέφερε.
Νομίζω, πρόσθεσε, «ότι είναι επίσης ένα πολύ καλό μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο όταν βλέπουμε τα ζητήματα σε περιφερειακό επίπεδο, την κρίση που συμβαίνει στην περιοχή, στον κόσμο. Νομίζω ότι η δύναμη ψυχής που δείχνουν οι Κύπριοι είναι ένα παράδειγμα προς τον κόσμο. Μπορούν να συνυπάρχουν ανεξάρτητα από τυχόν ζητήματα, πολιτικές κι άλλες διαστάσεις».
Μπορούν να δείξουν, συνέχισε, ότι η επαφή μεταξύ ανθρώπων είναι πολύ σημαντική για ένα νησί όπως η Κύπρος, που επιβιώνει ανά τους αιώνες με διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Νομίζω, ανέφερε, ότι είναι ένα καλό μήνυμα ότι μπορούν να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο πως η ειρήνη και η ανθεκτικότητα, η κοινή συνύπαρξη, είναι τα βασικά για κάθε εξέλιξη.
Ανακοίνωση του UNDP αναφέρει ότι ο Σώτος Κτωρής, Ελληνοκύπριος Συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά ανέφερε ότι «οι προσπάθειες της τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά αναδεικνύουν μια βασική αρχή: την αναγκαιότητα για σεβασμό της ιερότητας των θρησκευτικών μνημείων της Κύπρου και της ανάγκης για διατήρηση και για σεβασμό της κληρονομιάς κάθε κοινότητας της Κύπρου».
Από την πλευρα του ο Τουρκοκύπριος Συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Αλί Τουντζάι δήλωσε ότι «είναι κοινή μας ευθύνη να διατηρήσουμε την κοινή μας κληρονομιά, όχι μόνο για τους εαυτούς μας και για την ανθρωπότητα, αλλά και για τις γενιές που θα έρθουν». Είπε επίσης ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι «ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης, του αμοιβαίου σεβασμού, και της συνεργασίας που είναι πολύ αναγκαίες μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων».
Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά έχει λάβει 35,6 εκατ. ευρώ από αρκετούς δωρητές για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της σε σχέση με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη την Κύπρο. Το έργο συγχρηματοδοτείται από τοπικούς δωρητές με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από το UNDP σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καταλήγει η ανακοίνωση.