ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παραδοχή λαθών από Μητροπολιτική Αστυνομία για τη μοιραία πτήση CY284

Σύμφωνα με ερευνητικό βιβλίο για το περιστατικό, η βόμβα πιθανώς να είχε περάσει στο αεροσκάφος με στόχο τη δολοφονία του Γεωργίου Γρίβα

ΚΥΠΕ

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου παραδέχεται σε νέα έκθεση μετά από επανεξέταση στοιχείων ότι η αρχική έρευνα για την ανατίναξη αεροσκάφους που εκτελούσε πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών πάνω από τη Μεσόγειο στις 12 Οκτωβρίου 1967 ήταν «ελαττωματική».

Η σύνοψη του πορίσματος της έκθεσης δημοσιοποιήθηκε από τους συγγενείς των 66 επιβαινόντων που βρήκαν τραγικό θάνατο. Ήταν αυτοί που είχαν ζητήσει την επανεξέταση του αστυνομικού χειρισμού της υπόθεσης.

Το αεροσκάφος τύπου Comet 4B των Βρετανικών Αεροπορικών Αερογραμμών (ΒΕΑ) είχε ταξιδέψει από το Λονδίνο στην Αθήνα και μετά από σύντομη στάση αναχώρησε για τη Λευκωσία εκτελώντας την πτήση CY284 των Κυπριακών Αερογραμμών με επιβάτες Βρετανούς, Κύπριους, Έλληνες και Αμερικανούς.

Στην περιοχή πάνω από το Καστελόριζο σημειώθηκε έκρηξη που αποδόθηκε σε βόμβα στην κύρια άτρακτο των επιβατών.

Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης από τη βρετανική αστυνομία το 1968 διήρκεσε μόνο πέντε εβδομάδες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να ασκηθούν διώξεις. Τα αστυνομικά έγγραφα της περιόδου φυλάσσονται ως εμπιστευτικά στα βρετανικά Εθνικά Αρχεία και δεν θα αποχαρακτηριστούν μέχρι το 2067.

Σύμφωνα με ερευνητικό βιβλίο για το περιστατικό, η βόμβα πιθανώς να είχε περάσει στο αεροσκάφος με στόχο τη δολοφονία του Γεωργίου Γρίβα, που θεωρείτο ότι είχε κλείσει θέση στην πτήση.

Με βάση τα όσα γνωστοποίησαν οι συγγενείς, η νεότερη έκθεση επαναξιολόγησης από τη Μητροπολιτική Αστυνομία μετά από έναν χρόνο έρευνας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι αν και οι κινήσεις της αστυνομίας εκείνη την εποχή μπορούν να δικαιολογηθούν, «ένα παρόμοιο συμβάν στη σύγχρονη εποχή θα προκαλούσε μία εντελώς διαφορετική αντίδραση» εφόσον η ενδιαφερόμενη χώρα ζητούσε βοήθεια από τη Μητροπολιτική Αστυνομία.

Γίνεται αναφορά σε «χαμένες ευκαιρίες» κατά την αστυνομική έρευνα της εποχής, σε απουσία αιτημάτων συνδρομής προς τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και σε «εμπόδια» ώστε να δυσκολευτεί ή να υπονομευθεί η έρευνα, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Κύπρο.

Σημειώνεται δε πως η παρουσία στην πτήση ενός γνωστού "πολιτικού ακτιβιστή" με στρατιωτικό ιστορικό και με φερόμενη εμπειρία στην κατασκευή βομβών μοιάζει ως το πιθανότερο σενάριο περί υπόπτου δράστη.

Υπονοείται δε πως γραμμές έρευνας αγνοήθηκαν ενδεχομένως για να μην υπάρξει πολιτικός αντίκτυπος στη σχέση της τότε βρετανικής με την κυπριακή κυβέρνηση «σε μια ευαίσθητη περίοδο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X