ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Περισσότερες από 7.300 συμμετοχές σε προγράμματα της ΑνΑΔ το 2024

Σε 474 προγράμματα κατάρτισης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου

ΚΥΠΕ

Μέσα στο 2024 υπήρξαν περισσότερες από 7.300 συμμετοχές ατόμων σε 474 προγράμματα κατάρτισης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου (2021-2026), που εστίασαν στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στην πράσινη και στη γαλάζια οικονομία καθώς και στην επιχειρηματικότητα, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑνΑΔ, Δρ Κωνσταντίνος Φελλάς, σημειώνοντας ότι το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε ανήλθε στο €1,6 εκ.

Ο κ. Φελλάς μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αρχής, στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των δράσεων της για το έτος 2024 καθώς και τους στόχους της για το 2025.  

Ο κ. Παναγιώτου, σε χαιρετισμό του, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑνΑΔ, και αναφερόμενος στις ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία και την αγορά εργασίας του τόπου, οι επιπτώσεις των οποίων επηρεάζουν το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου, υπογράμμισε την αδήριτη ανάγκη για αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του πλουτοπαραγωγικού αυτού πόρου της οικονομίας. 

Αναφερόμενος στη συμβολή της ΑνΑΔ στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την επαύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων/οργανισμών του τόπου, ο Υπουργός Εργασίας τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ΑνΑΔ με πληθώρα Σχεδίων, Προγραμμάτων και Δραστηριοτήτων για αξιοποίηση από άτομα και επιχειρήσεις.

Ο κ. Παναγιώτου υπογράμμισε τη διαχρονική συμβολή της ΑνΑΔ στην ένταξη των ανέργων και του αδρανούς δυναμικού στην απασχόληση με επικεντρωμένες δραστηριότητες κατάρτισης. 

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι, όπως ανέφερε, τα ευρήματα των ερευνών και μελετών της ΑνΑΔ, σε θέματα τα οποία υποβοηθούν τη διαμόρφωση κατάλληλης στρατηγικής και πολιτικής στον τομέα της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑνΑΔ, στο δικό του χαιρετισμό και αναφερόμενος στις προκλήσεις και τις προοπτικές για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της ΑνΑΔ στην προώθηση της δια βίου μάθησης και της επαγγελματικής κατάρτισης, επενδύοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων.   

Όπως ανέφερε ο Δρ Φελλάς, σημαντική ήταν και η συμβολή της ΑνΑΔ, κατά τη διάρκεια του 2024, στην ενίσχυση της συμμετοχής των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε μονοεπιχειρησιακά και πολυεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης.  

Σημείωσε ότι η επιχορήγηση για αυτά τα προγράμματα έφτασε τα 35,9 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας 91.000 συμμετοχές ατόμων σε περίπου 8.700 προγράμματα.  

Σε σχέση με το 2023, ο Δρ Φελλάς είπε ότι η αύξηση των συμμετοχών και των προγραμμάτων κατάρτισης ήταν εντυπωσιακή, καταδεικνύοντας τη θετική ανταπόκριση των επιχειρήσεων στις πρωτοβουλίες της ΑνΑΔ. 

Συγκεκριμένα, είπε ότι για το 2023, τα αντίστοιχα στοιχεία ήταν σχεδόν 7.200 προγράμματα κατάρτισης με περίπου 72.000 συμμετοχές, καταδεικνύοντας αύξηση κατά 1.500 προγράμματα κατάρτισης ή +21% και κατά 19.000 συμμετοχές ή +27%.

Η επιτυχία αυτή, όπως αναφέρθηκε, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απλοποίηση των διαδικασιών που εισήγαγε η ΑνΑΔ το 2024.  

Ο Δρ Φελλάς ανέφερε ότι η ψηφιακή της πύλη «Ερμής» διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, επιτρέποντας την ηλεκτρονική υποβολή και αξιολόγηση αιτήσεων, μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους διεκπεραίωσης.  

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, ο μέσος χρόνος εξέτασης αιτήσεων για επιχορηγήσεις μειώθηκε από 193 ημέρες το 2023 σε μόλις 72 ημέρες το 2024.

Παράλληλα, είπε, μέσα στο 2024, η ΑνΑΔ υλοποίησε έργα στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου (2021-2026), εστιάζοντας στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στην πράσινη και στη γαλάζια οικονομία καθώς και στην επιχειρηματικότητα.

Μέσω των έργων αυτών, τα οποία παρέχονται δωρεάν σε απασχολούμενους στον ιδιωτικό, τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε αυτοτελώς εργαζόμενους και σε ανέργους, ανέφερε ο Δρ Φελλάς, περισσότεροι από 7.300 συμμετέχοντες επωφελήθηκαν από προγράμματα κατάρτισης, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 1,6 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσθετα, ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, στη βάση σχετικής επιστολής από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προωθεί την ένταξη των αυτοτελώς εργαζομένων στη σφαίρα αρμοδιοτήτων της, με αναμενόμενη ημερομηνία ένταξης τους την 1η Ιανουαρίου 2026, αναβαθμίζοντας έτσι τις γνώσεις και δεξιότητες των αυτοτελώς εργαζομένων, όπως όλων των άλλων εργαζομένων.

Ο Δρ Φελλάς αναφέρθηκε επίσης στους φιλόδοξους στόχους τους οποίους θέτει η ΑνΑΔ για το έτος 2025, επιδιώκοντας την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής στα προγράμματα κατάρτισης, την ενίσχυση της συνεργασίας με επιχειρήσεις και φορείς εκπαίδευσης, καθώς και την επέκταση των πρωτοβουλιών για ψηφιακή και πράσινη κατάρτιση.

Καταλήγοντας, ο Δρ Φελλάς είπε ότι με μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης, η ΑνΑΔ στοχεύει να ευαισθητοποιήσει περισσότερες επιχειρήσεις για τη σημασία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας ότι το εργατικό δυναμικό της Κύπρου θα είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση