ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ποιοι κινδυνεύουμε αν ξαφνικά γίνουμε… Βαλένθια;

Δείτε τις περιοχές που αναγνωρίστηκαν ότι θα απειληθούν με πλημμύρα εάν κτυπήσει την Κύπρο ακραίο φαινόμενο

24news team

Διανύοντας έναν Οκτώβριο που όπως ανακοινώθηκε, ήταν ο πιο άνομβρος μήνας της Κύπρου, από τότε που το Τμήμα Μετεωρολογίας άρχισε να διενεργεί μετρήσεις μέχρι σήμερα, αλλά και με την πληρότητα των φραγμάτων στο απελπιστικό 25,7% κατά την 1η Νοεμβρίου, δύσκολα θα πιστέψει κανείς πως είναι ρεαλιστικό το παρακάτω σενάριο:

Να κτυπούσε αιφνιδίως την πατρίδα μας ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, όπως αυτό που έζησε πέρυσι ο θεσσαλικός κάμπος ή προ ημερών η Ισπανία, με φονικές και καταστροφές πλημμύρες. Κι όμως, για τα αρμόδια τμήματα του κράτους πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί και για το οποίο, όπως αναφέρουν, έχουν προετοιμαστεί.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει ενημερώσει ότι αναγνώρισε δεκαοκτώ περιοχές ως υψηλού κινδύνου. Ανάρτησε μάλιστα και χάρτες οι οποίοι προσδιορίζουν τις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και τις πιθανότητες της κάθε μιας να πλημμυρίσει. Διευκρινίστηκε μάλιστα πως υπάρχει και χάρτης που δείχνει τον κίνδυνο πλημμυρών έως και το μακρινό 2080, που έλαβε υπόψη την κλιματική αλλαγή.

Πώς θα δούμε αν η κατοικία ή το υποστατικό μας βρίσκεται σε περιοχή δυνητικού κινδύνου; Το Τμήμα Υδάτων αναγνώρισε τις ακόλουθες περιοχές, η κάθε μία εκ των οποίων συνοδεύεται από χάρτη με περισσότερες πληροφορίες (περισσότερα ΕΔΩ):

Τα αντιπλημμυρικά έργα

Μέχρι τότε, προέχουν τα αντιπλημμυρικά έργα, κάποια εκ των οποίων προχώρησαν και άλλα όμως όχι. Ζωτικής σημασίας θεωρούν οι ειδικοί και την εξεύρεση τρόπου έγκαιρης προειδοποίησης του κόσμου εάν παραστεί τέτοια ανάγκη.

Από τη μεριά τους, Τμήμα Υδάτων, Πολιτική Άμυνα, Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία συμμετέχουν στο εθνικό σχέδιο δράσης «Προμηθέας» ενώ έχει δοθεί διαβεβαίωση πως ομάδες εθελοντών έχουν επίσης εκπαιδευτεί για την αντιμετώπιση και διαχείριση τέτοιας φύσης έκτακτα περιστατικά.

Ο κοινός παρονομαστής των περιοχών που κινδυνεύουν είναι τα ποτάμια. Εντός της ακτίνας ή πλησίον των οποίων έχουν ανεγερθεί υποστατικά και σπίτια. Κι αυτή είναι μια κύρια πηγή κινδύνου για ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές, όπως είδαμε και σε παλαιότερες πλημμύρες. Τα παθήματα όμως δεν φαίνεται να έγιναν μαθήματα καθώς ο οικοδομικός οργασμός συνεχίζεται σε περιοχές από τις οποίες περνούσαν ποτάμια.

Κι όπως έλεγαν οι παλαιότεροι, χίλια χρόνια κι αν χαθεί, σε μια στιγμή το ποτάμι θα επιστρέψει ξαφνικά για να πάρει τον χώρο του.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση