ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Προσοχή! Φέτος προστατεύστε τις παραλίες μας

Κάθε λεπτό υπολογίζεται ότι καταλήγουν περίπου 33.800 πλαστικά απόβλητα στα νερά της Μεσογείου

Ο Αύγουστος είναι εδώ και οι παραλίες έχουν την τιμητική τους. Μια και μόνο επίσκεψη στις παραλίες είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν οι θάλασσες και οι ακτές μας φέτος. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες υπολογίζεται ότι σχεδόν το 80% των σκουπιδιών που συλλέγονται από τις παραλίες είναι πλαστικά απορρίμματα. Κυρίως, τώρα, με την πανδημία του κορωνοϊού η χρήση των προϊόντων μιας χρήσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα ακόμη και προστατευτικά γάντια και μάσκες να καταλήγουν στις θάλασσες.

Φέτος, που ο τουρισμός από το εξωτερικό είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, η προστασία των θαλασσών και των παραλιών του νησιού μας είναι δική μας υπόθεση. Αυτή την χρονιά είναι δική μας ευθύνη να διαχειριστούμε υπεύθυνα τα απορρίμματα μας και να μην καταλήξουν να καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον της Κύπρου.

Κάθε λεπτό υπολογίζεται ότι καταλήγουν περίπου 33.800 πλαστικά απόβλητα στα νερά της Μεσογείου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πλαστικών που καταλήγουν στη θάλασσα προέρχονται από την στεριά και όπως ήδη είναι γνωστό οι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή είναι τραγικές, με εκατομμύρια θαλάσσια πουλιά και χιλιάδες θαλάσσια ζώα να πεθαίνουν κάθε χρόνο. Όμως τα πλαστικά απόβλητα που καταλήγουν στις θάλασσες μας δεν έχουν μόνο τραγικές επιπτώσεις για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και για εμάς τους ίδιους μιας και μέσω της τροφικής αλυσίδας τα πλαστικά μπορούν να καταλήξουν ακόμη και στο πιάτο μας, με άγνωστες μέχρι στιγμής επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία. Φυσικά τα θαλάσσια απορρίμματα έχουν και οικονομικές επιπτώσεις, εκτιμάται ότι το κόστος τους στον τομέα του τουρισμού και της αλιείας είναι €259-695 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο τουριστικό προϊόν της Κύπρου είναι οι θάλασσες μας, αξίζει λοιπόν να αναλογιστούμε το πλήγμα στον τουρισμό μας, αν οι θάλασσες μας καταλήξουν μια σούπα γεμάτη πλαστικά.

 

«Είναι η στιγμή να κάνουμε μια καινούργια αρχή μετά την καραντίνα και η αρχή αυτή να είναι χωρίς πλαστικά» δήλωσε η συντονίστρια του Έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free”. Πρόσθεσε επίσης ότι το Έργο στοχεύει στην μείωση του πλαστικού μιας χρήσης στην Επαρχία Αμμοχώστου, θέλοντας η επαρχία να γίνει το φωτεινό παράδειγμα και για άλλες παραλιακές περιοχές του νησιού μας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. Μέσω της εκστρατείας γίνεται προσπάθεια να στηριχθεί η τουριστική βιομηχανία της περιοχής να εξεύρει εναλλακτικές λύσεις στη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης όπως καλαμάκια, κυπελάκια, μαχαιροπήρουνα, σακούλες κτλ. Η εκστρατεία σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το TUI Care Foundation, το Travel Foundation και το Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI).

Σε πρόσφατη εκδήλωση του Έργου στην τελετή τοποθέτησης γλυπτού φάλαινας, που ετοιμάστηκε από τους μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου ο κ. Φίλιππος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) δήλωσε ότι «Η πλαστική ρύπανση είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας και ο τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια λύσης του προβλήματος. Όλοι στον τουρισμό πρέπει να εργαζόμαστε για να πετύχουμε την κυκλική οικονομία όσον αφορά τα πλαστικά. Η προσπάθεια όλων μας πρέπει να είναι η μείωση της ρύπανσης των θαλασσών μας και επίσης η μείωση της ζήτησης για νέα πλαστικά.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση