ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόταση νόμου για EEE ατόμων με αναπηρία συζήτησε η Επ. Εργασίας

«Είναι μια πρόταση η οποία κρίνεται και αξιολογείται θετικά από πλευράς μας»

ΚΥΠΕ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπής Εργασίας συνέχισε την Τρίτη τη συζήτηση επί πρότασης νόμου σε σχέση με το δικαίωμα ατόμου με αναπηρία του οποίου πιστοποιείται η αναπηρία από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες για λήψη ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ), να μην εξαρτάται από τα εισοδήματα του/της συζύγου του ή άλλου μέλους της οικογενειακής μονάδας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, η οποία συζήτησε την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέα Αποστόλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, χαρακτήρισε σημαντική την πρόταση, η οποία περιλαμβάνει, όπως είπε, "την τροποποίηση της νομοθεσίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε για άτομο με αναπηρία για σκοπούς εξέτασης της αίτησής του για ΕΕΕ να λαμβάνεται υπόψη μόνον το δικό του εισόδημα και να μην λαμβάνονται υπόψιν τα εισοδήματα της/του συζύγου του ή άλλου μέλους της οικογενειακής μονάδας".

«Είναι μια πρόταση η οποία κρίνεται και αξιολογείται θετικά από πλευράς μας. Στηρίζουμε αυτήν την πρόταση», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «υπάρχει και εδώ το ζήτημα με τη συνταγματικότητα, αφού προφανώς αυτή η πρόταση επιφέρει αύξηση δαπανών» και πρόσθεσε πως «για άλλη μια φορά καλέσαμε την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο αίτημα που υπάρχει από το αναπηρικό κίνημα και να επανέλθει η ίδια με νομοσχέδιο που να ρυθμίζει αυτό το θέμα».

Πρόσθεσε ότι υπήρξε συνεννόηση με την Κυβέρνηση και «θα ακολουθήσουν κάποιες διαβουλεύσεις τις επόμενες 2 - 3 βδομάδες και αναλόγως ως Επιτροπή θα επανέλθουμε να εξετάσουμε και αυτό το ζήτημα».

Ο κ. Καυκαλιάς εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατάθεση νομοσχεδίου από πλευράς της Κυβέρνησης.

Ο κ. Αποστόλου είπε ότι από το 2022 είχε εντοπίσει ένα κενό στη νομοθεσία και είχε καταθέσει πρόταση νόμου που αφορά «την αποκοπή επιδομάτων από άτομα τα οποία είναι πιστοποιημένα από το κράτος ως άτομα με σοβαρή αναπηρία, λόγω του ότι συμβιώνουν ή παντρεύονται και υπάρχει οικογενειακό εισόδημα λόγω της εργασίας του συζύγου».

«Έχουν έλθει στην προσοχή μου δεκάδες ιστορίες συμπολιτών μας, οι οποίες δεν μας κάνουν περήφανους για το κράτος πρόνοιας, το οποίο έχουμε», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας με αναπηρίες οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες λόγω του ότι αποκόπτεται όλο το αναπηρικό τους επίδομα γιατί ο σύζυγος ή η σύζυγος τους εργάζεται για 900 ή για 1.100 ευρώ.

Ο κ. Αποστόλου είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια έδειξε «υπομονή και σοβαρότητα» γιατί «θα μπορούσα να ζητήσω να πάει πρόταση στην Ολομέλεια, να ψηφιστεί και να αναπεμφθεί είτε από την προηγούμενη είτε από τη νυν Κυβέρνηση, περιμένοντας ουσιαστικά τη στήριξη από το Υφυπουργείο Πρόνοιας και από την εκτελεστική εξουσία».

Ανέφερε ότι «για πρώτη φορά έπειτα από 50 συνεδρίες της Επιτροπής όπου συζητήθηκε η πρόταση νόμου το Υφυπουργείο αναγνώρισε την ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας».

Είπε ακόμη ότι το Υφυπουργείο έκανε αποδεκτό ότι το αναπηρικό επίδομα θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλεται και πρόσθεσε πως ενώπιον της η Επιτροπή έχει σχετική πρόταση του Υφυπουργείου Πρόνοιας, για μια μεταβατική περίοδο, για «τουλάχιστον το ένα κομμάτι του επιδόματος, δηλαδή το αναπηρικό επίδομα, και όχι το ΕΕΕ, το οποίο αποκόπτεται".

«Θεωρώ ότι ξεκίνησε από σήμερα η συζήτηση ώστε να έχουμε μια κατάληξη το αμέσως επόμενο διάστημα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ζήτησε παράταση ένα μήνα από την Επιτροπή «έτσι ώστε να έχω μια διαβούλευση με την Υφυπουργό και τον Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου, αλλά και με τις οργανώσεις αναπήρων για να καταλήξουμε σε ένα τελικό κείμενο της πρότασης νόμου που να μπορεί να γίνει αποδεκτό και από την εκτελεστική εξουσία».

Ο κ. Αποστόλου είπε ότι δεν είναι πρόθεσή του να κάνει τον ήρωα και να πάρει την πρόταση του στην Ολομέλεια και αυτή να αναπεμφθεί γιατί η πρόθεσή μου, όπως είπε, «είναι η πρόταση να υπογραφτεί, να στηριχτεί από την εκτελεστική εξουσία και να ανακουφίσουμε τους εκατοντάδες συμπολίτες μας εκεί έξω, οι οποίοι βιώνουν μια πρωτόγνωρη αδικία λόγω μιας αναχρονιστικής νομοθεσίας».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ εξέφρασε αισιοδοξία ότι εντός Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου «το αργότερο θα έχουμε συμφωνία με το Υφυπουργείο και θα ψηφιστεί η πρόταση νόμου, έτσι ώστε σε κάποιο βαθμό - εμείς θα απαιτήσουμε το καλύτερο δυνατό - να στηρίξουμε αυτούς τους συμπολίτες μας».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X