ΚΥΠΕ
Ούτε νερό αλλά ούτε και χώμα μπορεί να ρίξει η Πυροσβεστική για αντιμετώπιση των μαινόμενων εστίων φωτιάς στο εργοστάσιο στο Γέρι ξεκαθάρισε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κεττής εξήγησε πως στην περίπτωση που η Πυροσβεστική ρίξει νερό στα φλεγόμενα υλικά τότε θα δημιουργηθούν συνθήκες παρόμοιες με αυτές της πρώτης μέρας ίσως και χειρότερες. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Κεττής, γα να επιχειρηθεί η ρίψη νερού, θα πρέπει πρώτα οι συμπιεσμένες στοιβάδες των ανακυκλώσιμων υλικών που σιγοκαίνε αυτή τη στιγμή να ανοιχτούν. Όμως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει διοχέτευση οξυγόνου με αποτέλεσμα να προκληθεί ανάφλεξη και επιτάχυνση/αύξηση της καύσης. Αυτό με τη σειρά του θα προκαλέσει αύξηση της εκπομπής τοξικών καπνών σε βαθμό παρόμοιο με αυτόν της πρώτης μέρας.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής υπέδειξε ακόμη πως και στην περίπτωση που γίνει ταφή των φλεγόμενων υλικών, ριχθεί δηλαδή χώμα από πάνω, τότε θα δημιουργηθούν συνθήκες καμίνων με ορατό τον κίνδυνο τα υλικά αυτά να σιγοκαίνε για μήνες.
Ο κ. Κεττής τόνισε ότι η Πυροσβεστική βρίσκεται από την πρώτη μέρα στον χώρο της πυρκαγιάς, την πρώτη μέρα βρέθηκαν στο εργοστάσιο 9 πυροσβεστικά οχήματα τα οποία και παρέμειναν κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας, την επόμενη μέρα παρέμειναν στο εργοστάσιο 6 οχήματα ενώ σήμερα βρίσκονται στον χώρο 2 πυροσβεστικά οχήματα.
Υπενθύμισε ότι η Πυροσβεστική, με βάση το πως είχε διαμορφωθεί η κατάσταση στο εργοστάσιο, δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η κατάσταση για να «εξομαλυνθεί», για να σβήσει δηλαδή πλήρως η φωτιά, χρειάζεται χρόνος «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», σημείωσε.
Ο κ. Κεττής τόνισε επίσης ότι η Πυροσβεστική καλύπτει περιμετρικά όλες τις επικίνδυνες εγκαταστάσεις έχει προχωρήσει σε ψύξη σιλό και εκεί που χρειάζεται επεμβαίνει, εξηγώντας ωστόσο πως αν η Πυροσβεστική ρίξει νερό στις μαινόμενες εστίες, τότε θα δημιουργηθούν συνθήκες παρόμοιες με αυτές που υπήρχαν την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς, ενδεχομένως και χειρότερες.
Εξήγησε ακόμη πως ούτε ρίψη χώματος μπορεί να γίνει καθώς αν τα υλικά που καίγονται σκεπαστούν με χώμα τότε θα δημιουργηθούν συνθήκες καμίνων και πολύ πιθανόν να συνεχίσουν τα υλικά να σιγοκαίνε για μήνες.
«Εμείς προσπαθούμε να προφυλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το προσωπικό. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, χρειάζεται ακόμη λίγος χρόνος ώστε να γίνει και να ολοκληρωθεί η καύση» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι εκεί και όπου χρειάζεται η Πυροσβεστική επεμβαίνει και εσωτερικά αλλά και εξωτερικά.
Δήλωσε εκ νέου ότι η Πυροσβεστική είναι στο σημείο από την πρώτη μέρα και δεν έχει αποχωρήσει ούτε λεπτό, υποδεικνύοντας ότι είναι πλήρως κατανοητή η ανησυχία του κόσμου ωστόσο οι επιλογές για τέτοιου είδους υλικά είναι περιορισμένες.
Υπογράμμισε πως το πλέον σημαντικό είναι να μην προκαλείται πυρκαγιά σε αυτά τα υλικά, το δεύτερο είναι αν προκύψει πυρκαγιά να αντιμετωπιστεί άμεσα από την αρχή, και να υπάρχει σωστή διαρρύθμιση του χώρου έτσι ώστε να περιορίζεται η επέκταση της πυρκαγιάς, εξηγώντας τέλος πως αυτό δεν είναι θέμα της Πυροσβεστικής.
«Η Πυροσβεστική κατέθεσε τις απόψεις της για κάποια συστήματα πυρασφάλειας, απ’ εκεί και πέρα όμως τα συστήματα αυτά χρήζουν μιας κάποιας διαχείρισης» εξήγησε.