ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Συντεχνίες ΑΗΚ: Έτοιμες για δυναμικά μέτρα – «Πρόφαση για ιδιωτικοποίηση»

Έστειλαν το μήνυμα στο ΔΣ της Αρχής να μην συναινέσει στην αποξένωση των Δικτύων

24news team

Πιο ηχηρές όσο περνά ο χρόνος ακούγονται οι φωνές διαμαρτυρίας από τα ενδότερα της ΑΗΚ, μετά την πρόταση από τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου, για αποξένωση των Δικτύων της ώστε να εκπροσωπήσουν το κράτος στη μετοχική σύνθεση της Great Sea Interconnector.

Οι ηγεσίες των συντεχνιών έχουν στείλει το μήνυμα προς το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και το Υπουργείο Ενέργειας πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν έναν τέτοιο διαχωρισμό, εκφράζοντας τη θέση πως θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον οργανισμό, με σοβαρές επιπτώσεις και για τους καταναλωτές.

Δεν έχουν πειστεί από τα επιχειρήματα του υπουργού για τη χρησιμότητα της πρότασής του προς την ΑΗΚ. Ούτε και θεωρούν, προσθέτουν, ως ασφαλιστική δικλείδα την κρατικοποίηση μιας αποξενωμένης εταιρείας Δικτύων, η θυγατρική της οποίας θα εξαρτάται από το αν θα υλοποιηθεί και αν θα καταστεί βιώσιμο το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης από έναν ιδιωτικό φορέα υλοποίησης και με συγκεκριμένη περίοδο ζωής.

Οι θέσεις Ταφούνα και Παπουτή

Σε νέες τους δηλώσεις, ο πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ, Κυριάκος Ταφούνας, όπως και ο ομόλογός του της ΣΕΠΑΗΚ, Μάριος Παπουτής, έστειλαν το μήνυμα πως οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ έχουν κοινή γραμμή για το θέμα και ότι σε περίπτωση που η διοίκηση Γιώργου Πέτρου αποφασίσει να συναινέσει για την αποξένωση των Δικτύων, η αντίδρασή τους με δυναμικά μέτρα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Ενδεικτική της μεγάλης αναστάτωσης που προκλήθηκε στους εργαζόμενους στην Αρχή Ηλεκτρισμού είναι και η τοποθέτηση των Ταφούνα και Παπουτή, για το πού πιστεύουν πως αποσκοπεί η ιδέα της αποξένωσης των Δικτύων. Ο πρώτος ανέφερε πως η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί πρόφαση για τον διαμελισμό της ΑΗΚ και την ιδιωτικοποίηση των Δικτύων της. Ο δεύτερος βλέπει πως επιχειρείται ένα εύσχημο τέλος των δραστηριοτήτων της ΑΗΚ με δραματικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές.

Οι συντεχνιακοί διερωτώνται ακόμα το γιατί τόσα χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί η αναβάθμιση των εθνικών υποδομών, που αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για μεγαλύτερη αξιοποίηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που θα επιφέρει μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής. Αντί αυτού σχεδιάζουν την αποξένωση των Δικτύων για σκοπούς ηλεκτρικής διασύνδεσης, προσθέτουν.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση