ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Το διαθέσιμο νερό δεν αρκεί ούτε για να γεμίσει τον Κούρη

Δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν ο νόμος και τα μέτρα για την εξοικονόμηση

24news team

Το υδρολογικό έτος 2023-2024 έκλεισε στο τέλος του Σεπτέμβρη και ήταν το έκτο χειρότερο από πλευράς εισροής νερού, από τότε που υπάρχουν επίσημα στοιχεία και συγκεκριμένα από το 1987.

Παρά τις βροχοπτώσεις που είχαν καταγραφεί τον περασμένο μήνα, το νερό δεν έφτασε μέχρι τα φράγματα, τουλάχιστον σε αισθητές ποσότητες. Η πληρότητά τους εν εκ τούτου, συνεχίζει την ελεύθερη πτώση, παρότι η υδροδότηση για σκοπούς άρδευσης έχει μειωθεί στο 33% κατά το 2024.

Σήμερα, η πληρότητα των δεκαοκτώ μεγαλύτερων φραγμάτων στην Κύπρο βρίσκεται στο 27,8% που μεταφράζεται σε αποθηκευμένη ποσότητα 81 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού. Μια ποσότητα που δεν αρκεί ούτε για να γεμίσει το φράγμα του Κούρη, των 115 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

Επίσης ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης λόγω της ανομβρίας και των μεγάλων περιόδων με υψηλές θερμοκρασίες είναι και το γεγονός ότι σήμερα, μόλις τέσσερα φράγματα έχουν αποθηκευμένη ποσότητα μεγαλύτερη του 25% της χωρητικότητάς τους: Ασπρόκρεμμος, Ευρέτου, Κανναβιού και Λεύκαρα.

Το δεύτερο πρόβλημα

Σύμφωνα με τη Γιάννα Οικονομίδου, ανώτερη εκτελεστική μηχανικό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, υπάρχει ακόμη ένα πρόβλημα. Ο νόμος για την εξοικονόμηση νερού και τα σχετικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί, που πλέον βρίσκονται υπό την ομπρέλα των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης είναι δύσκολο να εφαρμοστούν.

Εναπόκειται κυρίως στη συνείδηση των πολιτών η εξοικονόμηση νερού, με απλούς και γνωστούς τρόπους αποφυγής της σπατάλης, ανέφερε.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση