Ανακοινώσεις
Η ΠΑΣΥΔΥ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την «άδικη επίθεση» και την «επιχειρούμενη στοχοποίηση», όπως αναφέρει, των κρατικών υπαλλήλων, με αφορμή τη συζήτηση για παραχώρηση μισθολογικών γενικών αυξήσεων στον ευρύτερο κρατικό τομέα.
Σε ανακοίνωση η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι η συμφωνία για παραχώρηση γενικών αυξήσεων ύψους 1,5% επί των μισθών, αποτελεί την κατάληξη της διαβούλευσης, μεταξύ του συνδικαλιστικού κινήματος και της εργοδοτικής πλευράς.
"Το ύψος των παραχωρούμενων γενικών αυξήσεων λαμβάνει υπόψη τα δημοσιονομικά και οικονομικά δεδομένα και την πορεία της οικονομίας για την περίοδο 2022 – 2024, με ρητή δέσμευση στη Συμφωνία ότι οι Οργανώσεις δεν θα διεκδικήσουν γενικές αυξήσεις το 2025", αναφέρεται.
Σημειώνει ότι η παραχώρηση γενικών αυξήσεων, μετά από 15 συναπτά χρόνια, αποτελεί "την ελάχιστη ανταπόδοση προς τους κρατικούς υπαλλήλους, οι οποίοι επέδειξαν υπευθυνότητα και δεν αντέδρασαν δυναμικά στα μονομερή και ετεροβαρή μέτρα, για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, κάτι που θα έπρεπε άπαντες να αναγνωρίζουν".
Η ΠΑΣΥΔΥ υπενθυμίζει ότι οι κρατικοί υπάλληλοι υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν συρρίκνωση των απολαβών και των ωφελημάτων τους, με την απώλεια να εκτιμάται στα €2,5 – 3 δις κατά την περίοδο 2011 – 2024, για την αντιμετώπιση της κρίσης που ήταν χρηματοπιστωτική.
"Η υπευθυνότητα που επιδείχθηκε ας μην εκληφθεί σήμερα ως αδυναμία. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι ισχυρισμοί πως το κρατικό μισθολόγιο αυξήθηκε κατά 40% την περίοδο 2017 – 2024, είναι τουλάχιστον παραπλανητικοί", αναφέρει η ΠΑΣΥΔΥ.
Εξηγεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού αυτού, αφορά στην αποκατάσταση των μισθών και των επιδομάτων, κατά την τριετία 2021 – 2023, τα οποία συρρικνώθηκαν την περίοδο της κρίσης.
Αναφέρεται και σε παραπλανητικά συμπεράσματα από το γεγονός ότι, οι όποιες συγκρίσεις γίνονται αφορούν στην περίοδο 2017 – 2024, παραβλέποντας το γεγονός ότι για την περίοδο 2012 – 2016 όλα τα ωφελήματα ήταν παγοποιημένα.
"Η ΠΑΣΥΔΥ καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα να δείξουν εμπράκτως τον σεβασμό τους στα εργασιακά θέσμια, που αποτελούν ισχυρό υπόβαθρο σταθερότητας και να ψηφίσει ως έχει το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών", καταλήγει η ανακοίνωση.