ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

50 φορτηγά με βοήθεια μπήκαν στη Γάζα

Μια μέρα μετά τις απειλές των ΗΠΑ, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως 50 φορτηγά με βοήθεια μπήκαν στη Γάζα

24news team

Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της απειλής των ΗΠΑ να περιορίσουν τις προμήθειες πυραύλων εάν δεν αυξηθεί η βοήθεια προς τη Γάζα, το Ισραήλ έκανε γνωστό ότι 50 φορτηγά που μετέφεραν προμήθειες εισήλθαν νωρίτερα σήμερα στη βόρεια Γάζα.

Σε ανακοίνωση του σχετικού οργάνου του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας (COGAT) που επιβλέπει τη δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, αναφέρεται ότι «50 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια - μεταξύ των οποίων τρόφιμα, νερό, ιατρικά είδη και εξοπλισμό καταφυγίων που παρείχε η Ιορδανία - μεταφέρθηκαν σήμερα στη βόρεια Γάζα μέσω της διάβασης της γέφυρας Άλενμπι και της διάβασης του δυτικού Ερέζ, στο πλαίσιο της δέσμευσής μας να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».

Το COGAT ανέφερε, ακόμα, ότι «θα συνεχίσει να διευκολύνει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Θυμίζεται πως ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Ισραήλ, μέσω ανακοίνωσης, ότι έχει ένα μήνα στη διάθεσή του για να εφαρμόσει σημαντικές βελτιώσεις στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα ή να θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της προμήθειας αμερικανικών όπλων, σημειώνοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα έχει μειωθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες.

Ηνωμένο Βασίλειο, Αλγερία και Γαλλία ζητούν επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αλγερία και η Γαλλία ζητούν επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την ανθρωπιστική κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι.

Το Ισραήλ οφείλει να διασφαλίσει ότι οι πολίτες προστατεύονται, ότι οι δρόμοι είναι ανοικτοί για την πρόσβαση ζωτικής σημασίας βοήθειας και ότι η συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει αυτά τα θέματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Βόρεια Γάζα είναι άθλια, η πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες επιδεινώνεται και τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρουν ότι σχεδόν καθόλου τρόφιμα δεν εισήλθαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες», καταγγέλλει στην ανακοίνωση ο Ντέιβιντ Λάμι.

Τα νοσοκομεία στη βόρεια Λωρίδα λένε ότι εξαντλούνται τα τρόφιμα και τα φάρμακα

Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι ζήτησαν σήμερα να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος σε τρία νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα που βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν αποκόψει την περιοχή κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο εβδομάδων σφοδρών συγκρούσεων με τη Χαμάς.

Οι γιατροί στα νοσοκομεία Καμάλ Αντουάν και Αλ-Άουντα και στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο έχουν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τους ασθενείς τους παρά τις εντολές εκκένωσης που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός στην έναρξη μεγάλης επιχείρησης στην περιοχή της Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, πριν από 12 ημέρες.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τον Ερυθρό Σταυρό και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να διαδραματίσουν τον ανθρωπιστικό τους ρόλο ανοίγοντας διάδρομο προς το υγειονομικό μας σύστημα και να επιτρέψουν την είσοδο καυσίμων, φαρμάκων, αποστολών, προμηθειών και τροφίμων», δήλωσε ο Χούσαμ Αμπού Σαφίγια, διευθυντής στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν.

«Μιλάμε για πάνω από 300 μέλη ιατρικού προσωπικού που εργάζονται στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν και δεν μπορούμε να παράσχουμε ούτε ένα γεύμα για να είναι εκείνοι σε θέση να προσφέρουν με ασφάλεια ιατρικές υπηρεσίες».

Το Ισραήλ λέει πως δεν περιορίζει τις προμήθειες, όμως ο κόσμος λιμοκτονεί

Ο ισραηλινός στρατός αρνείται ότι περιορίζει τις προμήθειες, λέγοντας ότι από την 1η Οκτωβρίου, πάνω από 9.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού, καυσίμων και ιατρικών προμηθειών έχουν φθάσει στη Γάζα μέσω διαφόρων περασμάτων. Δήλωσε ότι ένα μέρος της βοήθειας μεταφέρθηκε απευθείας στη βόρεια Γάζα, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών παραμένουν περίπου 400.000 Παλαιστίνιοι. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πόση από αυτή τη βοήθεια έφθασε σε εκείνους που την έχουν ανάγκη στη βόρεια Γάζα.

«Τίποτα δεν μπήκε στη βόρεια Γάζα. Ο κόσμος στη βόρεια Γάζα λιμοκτονεί», δήλωσε η Χαντέλ Ομπεΐντ, προϊσταμένη νοσηλευτών στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται 28 ασθενείς.

«Ο διευθυντής των διοικητικών μας υπηρεσιών προσφέρει μόλις ένα γεύμα για όλους, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, των νοσηλευτών, των ασθενών και των συνοδών τους. Είναι μικρή ποσότητα, δεν επαρκεί για έναν ενήλικα», δήλωσε η ίδια στο Reuters μέσω εφαρμογής μηνυμάτων.

Οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται καθώς καθημερινά υπάρχει η ανάγκη φροντίδας τραυματιών, δήλωσε η ίδια.

Πηγή: Protothema

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X