
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αισθάνθηκε «πολύ θυμωμένος» και «έξαλλος» μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αμφισβήτησε την αξιοπιστία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μιλώντας τηλεφωνικά στο αμερικανικό δίκτυο NBC News, ο Τραμπ επέκρινε τον Ρώσο πρόεδρο για την πρότασή του να συσταθεί μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο, κάτι που θα σήμαινε την εκπαραθύρωση του Ζελένσκι. «Δεν είναι αυτός ο σωστός δρόμος» τόνισε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι αν δεν μπορέσει να έρθει σε συμφωνία με τη Μόσχα για να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία, και εφόσον κρίνει ότι ευθύνεται η Ρωσία – «αν και ίσως να μην φταίει» –, τότε σκοπεύει να επιβάλει δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο. «Αυτό σημαίνει πως αν αγοράζεις πετρέλαιο από τη Ρωσία, δεν θα μπορείς να κάνεις δουλειές στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε. Όπως διευκρίνισε, οι δασμοί θα κυμαίνονται μεταξύ 25% και 50% σε κάθε ρωσική εξαγωγή πετρελαίου.
Ο Τραμπ γνωστοποίησε επίσης ότι σκοπεύει να μιλήσει ξανά με τον Πούτιν μέσα στην εβδομάδα.
Trump 'p***ed' off' and 'angry' with Putin after comments criticising Zelenskyyhttps://t.co/3f7nnf0BMx
— Sky News (@SkyNews) March 30, 2025
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε να αναλάβει την εξουσία στην Ουκρανία μια μεταβατική κυβέρνηση ώστε να διεξαχθούν εκλογές και να υπογραφτούν κρίσιμες συμφωνίες για να τερματιστεί ο πόλεμος.
«Θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία μια προσωρινή κυβέρνηση στην Ουκρανία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, χωρών της Ευρώπης και εταίρων μας» ανέφερε ο Πούτιν μιλώντας σε μέλη του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στο βόρειο λιμάνι Μουρμάνσκ. Κατόπιν θα ήταν δυνατό «να διεξαχθούν εκλογές και να έλθει στην εξουσία μια ικανή κυβέρνηση που θα έχαιρε της εμπιστοσύνης του λαού» ώστε «να αρχίσουν συνομιλίες για μια συμφωνία ειρήνης» πρόσθεσε.
Πηγή: protothema.gr