ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ανακαλύφθηκε ίσως το αρχαιότερο ημερολόγιο στον κόσμο

Είναι χαραγμένο σε μια πέτρινη στήλη ηλικίας 12.000 ετών

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι αρχαίοι άνθρωποι είχαν αναπτύξει εξελιγμένες μεθόδους χρονομέτρησης πολύ πριν οι Έλληνες καταγράψουν παρόμοιες πρακτικές το 150 π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτό που πιστεύεται ότι είναι το αρχαιότερο ημερολόγιο στον κόσμο στην αρχαία τοποθεσία Göbekli Tepe στην Τουρκία. Χαραγμένο σε μια πέτρινη στήλη ηλικίας 12.000 ετών, η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά την κατανόησή μας για τον πρώιμο πολιτισμό.

Αυτό το αρχαίο ημερολόγιο, που βρέθηκε στην τοποθεσία Göbekli Tepe, δείχνει ότι οι άνθρωποι κρατούσαν με ακρίβεια τον χρόνο 10.000 χρόνια πριν από την καταγεγραμμένη ιστορία στην Αρχαία Ελλάδα. Μια άλλη πρωτοποριακή αποκάλυψη από την τοποθεσία είναι τα γλυπτά που απεικονίζουν μια πρόσκρουση κομήτη, η οποία πιστεύεται ότι προκάλεσε μια μίνι εποχή παγετώνων διάρκειας 1.200 ετών. Αυτό το καταστροφικό γεγονός οδήγησε στην εξαφάνιση των μεγάλων ζώων και έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της γεωργίας και των πολύπλοκων κοινωνιών.

Ο Δρ Martin Sweatman της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, επικεφαλής της έρευνας, παρατήρησε: «Φαίνεται ότι οι κάτοικοι του Göbekli Tepe ήταν φανατικοί παρατηρητές του ουρανού, κάτι που ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι ο κόσμος τους είχε καταστραφεί από ένα χτύπημα κομήτη. Το γεγονός αυτό μπορεί να έδωσε το έναυσμα για τον πολιτισμό, ξεκινώντας μια νέα θρησκεία και παρακινώντας τις εξελίξεις στη γεωργία για την αντιμετώπιση του ψυχρού κλίματος. Ενδεχομένως, οι προσπάθειές τους να καταγράψουν αυτά που έβλεπαν αποτελούν τα πρώτα βήματα προς την ανάπτυξη της γραφής χιλιετίες αργότερα».

Ο χώρος διαθέτει αρκετούς πέτρινους πυλώνες και πρόσφατη ανάλυση από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία από αυτές τις κατασκευές χρησίμευε ως ημερολόγιο. Αυτός ο πυλώνας περιείχε ένα σύμβολο «V» που αντιπροσώπευε μια μέρα, με 365 τέτοια σύμβολα χαραγμένα σε όλη την έκταση, υποδεικνύοντας μια ολοκληρωμένη κατανόηση του ηλιακού έτους. Το ημερολόγιο περιλάμβανε επίσης 12 σεληνιακούς μήνες με 11 επιπλέον ημέρες, αναδεικνύοντας περαιτέρω την πολυπλοκότητα αυτών των πρώιμων χρονομέτρων.

Ο πυλώνας χωρίζεται σε δύο τμήματα: το ανώτερο τμήμα περιέχει σειρές συμβόλων «V», ενώ το κατώτερο κύριο τμήμα διαθέτει μικρότερα σύμβολα κουτιών και περίπλοκα σκαλίσματα. Μεταξύ αυτών των γλυπτών είναι ένα πουλί που κρατά έναν κυκλικό δίσκο πάνω από έναν σκορπιό, τα οποία οι ερευνητές ερμήνευσαν ως τον ήλιο και τον ελληνικό αστερισμό του Σκορπιού, αντίστοιχα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Time and Mind, υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι άνθρωποι του Göbekli Tepe κατέγραφαν τις ημερομηνίες χρησιμοποιώντας την μετάπτωση, την ταλάντωση του άξονα της Γης που επηρεάζει την κίνηση των αστερισμών στον ουρανό. Η μέθοδος αυτή θεωρούνταν προηγουμένως ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Έλληνες το 150 π.Χ.

Αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη στο Göbekli Tepe όχι μόνο παρέχει αποδείξεις για την πρώιμη χρονομέτρηση, αλλά υποδηλώνει επίσης ότι το χτύπημα του κομήτη ήταν ένα κομβικό γεγονός που ανάγκασε τους αρχαίους ανθρώπους να μεταβούν από τον τρόπο ζωής των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών σε πιο μόνιμους οικισμούς, οδηγώντας τελικά στην άνοδο του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε.

 

Πηγή: gazzetta

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση