ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εισβολή στην Ουκρανία: Αυτές είναι οι αξιώσεις του Πούτιν - Τι είπε στον Ερντογάν

Φουντώνει ο διπλωματικός πυρετός

Οσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 23η μέρα, τόσο φουντώνει και το διπλωματικό θρίλερ, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ξεκαθαρίζει τις αξιώσεις της Ρωσίας και τις ΗΠΑ και την Κίνα να βγαίνουν στο προσκήνιο.

Την ώρα που η πρώτη «χαραμάδα» αισιοδοξίας από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου-Μόσχας φάνηκε, μετά την αποκάλυψη του προσχεδίου συμφωνίας 15 σημείων που έφεραν στο φως οι Financial Times, ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις αξιώσεις της χώρας του. Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, που άκουσε τη συνομιλία είπε στο BBC ότι ορισμένες από τις αξιώσεις του Πούτιν θα είναι ευκολότερο να γίνουν αποδεκτές από την Ουκρανία σε σχέση με άλλες.

Ο Πούτιν ζητά κατ' αρχήν διαβεβαίωση από την Ουκρανία ότι θα μείνει ουδέτερη και δεν θα επιδιώξει να μπει στο ΝΑΤΟ. Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι είπε την Τρίτη ότι η χώρα του θα πρέπει να αποδεχθεί ότι δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ, μια παραχώρηση που μπορεί να δώσει ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Ο Πούτιν θέλει ακόμη να ολοκληρώσει η Ουκρανία μια διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης, να προστατευτεί η χρήση της ρωσικής γλώσσς στη χώρα και να προχωρήσει σε «αποναζιστικοποίηση» - άγνωστο τι σημαίνει ακριβώς αυτό, καθώς η Ουκρανία είναι δημοκρατική χώρα και ο πρόεδρός της είναι εβραϊκής καταγωγής.

Η μεγαλύτερη πρόκληση στις απαιτήσεις του Πούτιν είναι το καθεστώς της Κριμαίας και της περιοχής του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον Καλίν, με τον Ρώσο πρόεδρο να λέει ότι θα χρειαστεί να συναντηθεί ενώπιος ενωπίω με τον Ζελένσκι για να συζητήσουν το θέμα. Εξηγήσεις δεν δόθηκαν για αυτές τις συγκεκριμένες αξιώσεις, αλλά αντιστοιχούν με αυτές που παρέθεσε την περασμένη εβδομάδα το Κρεμλίνο, ότι δηλαδή η Ρωσία θα σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις αν το Κίεβο αλλάξει το Σύνταγμα για να διασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς, αν αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία και το Νονέτσκ και το Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη.

Τι ζητά το Κίεβο
Χθες, πάντως, ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε τις δικές του αξιώσεις για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, όταν αξιωματούχοι κι απ' τις δύο πλευρές έκαναν λόγο για πρόοδο: «Οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις είναι απόλυτα ξεκάθαρες: τερματισμός του πολέμου, εγγυήσεις ασφαλείας, εθνική κυριαρχία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ουκρανός αξιωματούχος του γραφείου του Ζελένσκι σκιαγράφησε το πού κινούνται οι συνομιλίες, καθώς μιλώντας στο Associated Press εξήγησε ότι το κύριο θέμα που συζητήθηκε στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ήταν κατά πόσον τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν σε αυτονομιστικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία μετά τον πόλεμο και πού θα είναι τα σύνορα.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφερόμενος στις ευαίσθητες ειρηνευτικές συνομιλίες, λέει ότι η Ουκρανία επιμένει στη συμπερίληψη μιας ή περισσότερων δυτικών πυρηνικών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα, λέει ο αξιωματούχος, η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει ένα ουδέτερο καθεστώς.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X