ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Η Χαμάς ζητά κατάπαυση πυρός για να ελευθερώσει τους ομήρους»

Τι αναφέρει το BBC

Καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει ορισμένους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC. Το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής σε αυτό, υπογραμμίζει το βρετανικό μέσο.

Η Χαμάς δεν κρατάει όλους τους ομήρους, καθώς ορισμένοι κρατούνται από άλλες ένοπλες μαχητικές ομάδες. Η συνεχιζόμενη αιχμαλωσία τους στη Γάζα αποτελεί παράγοντα περιπλοκής για τους ισραηλινούς διοικητές που σχεδιάζουν την προβλεπόμενη εισβολή τους στην περιοχή.

Ωστόσο υπενθυμίζεται πως οι όμηροι και οι απώλειες αμάχων θα είναι δευτερεύουσες σε σχέση με την καταστροφή της Χαμάς, όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο ABC News ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, Nir Barkat. «Θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να φέρουμε τους ομήρους μας, να φέρουμε τους ομήρους μας [πίσω] ζωντανούς...», είπε, αλλά η «πρώτη και τελευταία προτεραιότητα» είναι η καταστροφή της Χαμάς.

Ισραηλινός στρατός: Η πλειοψηφία των ομήρων στη Γάζα είναι ζωντανοί

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το CNN, ο στρατός του Ισραήλ τονίζει ότι η πλειονότητα των ομήρων στη Γάζα είναι ζωντανοί. Όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο, ο ισραηλινός στρατός (IDF) δημοσίευσε νέες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των αγνοούμενων και των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς μετά την αιφνιδιαστική επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου.

Πάνω από 20 από τους ομήρους είναι κάτω των 18 ετών, ενώ 10-20 από αυτούς είναι άνω των 60 ετών. Δεν είναι σαφές πόσοι όμηροι συνολικά κρατούνται στη Γάζα. Όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, ο αριθμός των αγνοούμενων είναι μεταξύ 100 και 200 ατόμων, ενώ εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη δήλωση τη Δευτέρα ότι ο αριθμός είναι τουλάχιστον μεταξύ 200-250.

Συγκεκριμένα, ο Άμπου Ομπάιντα υποστήριξε ότι οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ κρατούν περίπου 200 όμηρους, ενώ οι υπόλοιποι κρατούνται από άλλες οργανώσεις στη Γάζα. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των ομήρων λόγω των συνεχών ισραηλινών βομβαρδισμών.

Από την πλευρά τους, οι IDF τόνισαν ότι εξακολουθούν να διεξάγουν επιχειρήσεις για την ανεύρεση σορών κοντά στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως η ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθει στη Γάζα το νωρίτερο αύριο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε σήμερα στο βόρειο τμήμα της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να ανοίξει το πέρασμα, το οποίο αποτελεί το μοναδικό σύνορο της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, ώστε να καταστεί δυνατό να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα.

Δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια περιμένουν για να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τα σύνορα εξακολουθούν να είναι κλειστά. Λίγο νωρίτερα σήμερα ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς είχε δηλώσει πως η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται ότι θα μπορέσει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας «αύριο (Σάββατο) ή εκεί γύρω».

«Διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις σε βάθος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εγγυηθούμε την έναρξη το συντομότερο δυνατόν μιας επιχείρησης αρωγής στη Γάζα», δήλωσε ο Γκρίφιθς, τον οποίο επικαλέσθηκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη Γενεύη. «Μια πρώτη παράδοση αναμένεται να αρχίσει αύριο ή εκεί γύρω», συνέχισε ο Γκρίφιθς.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση