O στρατός του Ισραήλ φαίνεται ότι έβαλε τέλος στην τακτική του «χτυπήματος στη στέγη» (“knock on the roof”) στη Γάζα, που χρησιμοποιούσε τα τελευταία χρόνια για να προειδοποιεί ενοίκους κτιρίων για επικείμενο βομβαρδισμό, όπως ανέφεραν κάτοικοι του Παλαιστινιακού θυλάκου στο CNN.
Πρόκειται για μια στρατιωτική τακτική που ανέπτυξε το Ισραήλ το 2009 και έκτοτε εφήρμοσε σε διάφορες συγκρούσεις.
Πώς λειτουργεί η ισραηλινή τακτική του «χτυπήματος στη στέγη»
Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τους κατοίκους ενός κτιρίου ότι βρίσκεται στο σταυρόνημα μαχητικών αεροσκαφών του ρίχνοντας ένα μικρό, μη εκρηκτικό βλήμα στην οροφή προτού εξαπολύσει την κύρια επίθεση, όπως εξηγεί το CNN. Στόχος της τακτικής αυτής είναι να περιοριστούν οι απώλειες μεταξύ αμάχων, δίνοντάς τους το χρόνο να εκκενώσουν κτίρια, όπου ένοπλες οργανώσεις διατηρούν αποθέματα ρουκετών ή όπλων και πυρομαχικών.
Μολονότι αποσκοπεί στον περιορισμό των παράπλευρων απωλειών η τεχνική αυτή των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) είναι αμφιλεγόμενη και οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων την έχουν επικρίνει στο παρελθόν, υποστηρίζοντας ότι η ρίψη πυρομαχικού -έστω και μη εκρηκτικού – σε κτίριο δεν θα πρέπει να θεωρείται προειδοποίηση.
Άλλοι πάλι σημειώνουν ότι ακόμη και με τέτοια προειδοποίηση ελάχιστα είναι τα ασφαλή καταφύγια για τους αμάχους σε μια αποκλεισμένη λωρίδα γης, από τις πιο πυκνοκατοικημένες της υφηλίου.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, αναφέρει ότι δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση η διάκριση μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών στόχων. «Μπορεί να υπάρχει αποθήκη όπλων σε κατοικημένα κτίρια, να ζει εκεί ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς», είπε.
Ερωτηθείς κατά πόσον ο ισραηλινός στρατός έβαλε τέλος στην τακτική του «χτυπήματος στη στέγη» ο ίδιος είπε ότι η Χαμάς δεν προειδοποίησε για την αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου κατά του Ισραήλ. «Όταν μπήκαν μέσα και πέταξαν χειροβομβίδες στα ασθενοφόρα μας δεν “χτύπησαν στη στέγη”. Εδώ μιλάμε για πόλεμο, είναι διαφορετική η κλίμακα».
Όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο η απουσία τώρα τέτοιων προειδοποιήσεων από τον ισραηλινό στρατό μπορεί να στον σημαντικό αριθμό απωλειών που έχουν αναφερθεί μεταξύ αμάχων μέχρι τώρα στη Γάζα. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από το περασμένο Σάββατο 1.055 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς όπως ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Πηγή: iefimerida.gr