ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ισραηλινός βομβαρδισμός στο κέντρο της Βηρυτού

Τουλάχιστον δύο νεκροί και εννέα τραυματίες

24news team

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στην κεντρική Βηρυτό, ανέφεραν δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

Η επίθεση αυτή έγινε στην καρδιά της λιβανέζικης πρωτεύουσας, που σπανίως πλήττεται αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επικεντρώνεται κυρίως στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης.

Το πλήγμα στις συνοικίες Ρας αλ Νάμπεχ και Νουέιρι είναι το τρίτο στην πρωτεύουσα από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας, το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο «τουλάχιστον» ένα στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι άκουσε τρεις εκρήξεις και είδε πυκνό μαύρο καπνό να απλώνεται πάνω από την πόλη.

Ισραήλ: Πολεμικό συμβούλιο για τα αντίποινα κατά του Ιράν – «Ύστατες» διπλωματικές πιέσεις για αυτοσυγκράτηση

Από τη μία ο Μπάιντεν προσπαθεί να πείσει τον Νετανιάχου να μην πλήξει τα πυρηνικά του Ιράν και από την άλλη ο Γκάλαντ απειλεί την Τεχεράνη με «σφοδρή και αιφνιδιαστική επίθεση». Mε όλα τα εμπόλεμα μέτωπα ανοιχτά και με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ να διευρύνονται στη Γάζα, στον νότιο Λίβανο και τη Συρία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, διαμηνύει ότι κατάπαυση πυρός «θα επιτευχθεί μόνο όταν συντριβεί η Χεζμπολάχ», κάνοντας λόγο για χρυσή ευκαιρία να απελευθερωθεί ο Λίβανος.

«Πλησιάζει» η ισραηλινή απάντηση στο Ιράν – Απειλητική δήλωση Γκάλαντ

Ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Κώστας Κωνσταντίνου από το σημείο όπου συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ μεταδίδει ότι η ανησυχία εντείνεται καθώς ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ με βιντεοσκοπημένες δηλώσεις του μετά την αναβολή του ταξιδιού στην Ουάσινγκτον, προειδοποιεί το Ιράν: «Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ` όλα αναπάντεχη».

Λίγες ώρες νωρίτερα στην πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και Μπένιαμιν Νετανιάχου σε επτά εβδομάδες, συζητήθηκαν τα ισραηλινά αντίποινα για την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, ασάφεια εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με τα ακριβή σχέδια του Νετανιάχου παρά την χθεσινή συνομιλία που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να εξηγήσει με λεπτομέρειες πως σκοπεύει να απαντήσει στο Ιράν και ο λόγος που το έκανε είνα,ι γιατί δεν ήθελε να ακούσει αντιρρήσεις ή να δεχθεί πιέσεις. Αυτή η στάση του Νετανιάχου δεν βελτίωσε το βαρύ κλίμα, όμως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η Αμερική δεν θα στηρίξει το Ισραήλ σε ότι τελικά αποφασίσει, ακόμη και αν δεν συμφωνεί πλήρως. Παράλληλα, η αμερικανική διπλωματία συνεχίζει τις προσπάθειες για να υπάρξει εκεχειρία σε κάποιο από τα μέτωπα του Ισραήλ.

Κυανόκρανοι τραυματίστηκαν από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης

Ισραηλινό άρμα μάχης πυροβόλησε παρατηρητήριο στο κύριο αρχηγείο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης Unifil στη Νακούρα, πλήττοντας τον πύργο και προκαλώντας την κατάρρευσή του, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤΝews, Γιώργο Σιδέρη. Τραυματίστηκαν δύο Ινδονήσιοι κυανόκρανοι ενώ από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας έγινε γνωστό ότι η Γαλλία και η Ιταλία θα συγκαλέσουν σύσκεψη των ευρωπαϊκών χωρών που συνεισφέρουν στην UNIFIL, μιλώντας για κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εκ μέρους του Ισραήλ. Η Ιταλία έχει 1.000 άνδρες στη δύναμη αυτή του νοτίου Λιβάνου.

Την ίδια ώρα τα κράτη του Περσικού φαίνεται πως πιέζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην αφήσουν το Ισραήλ να πλήξει τις πετρελαιοπηγές και τις συναφείς εγκαταστάσεις του Ιράν, φοβούμενες ότι το Ιράν θα απαντήσει με αντίποινα στις δικές τους εγκαταστάσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πηγή: ertnews 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση