Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται «σοβαρά». Ωστόσο, ο ίδιος είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της ελευθερίας του λόγου.
Οι διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό, δήλωσε στη σημερινή του συνέντευξη Σεργκέι Λαβρόφ. «Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις των Ρώσων διαπραγματευτών. Λένε ότι οι συνομιλίες δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός» ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Ο Λαβρόφ επισήμανε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμίτρο Κουλέμπα, δεν παρουσίασε καμία νέα ιδέα στη συνάντηση που είχαν στην Αττάλεια. «Είχε πει ότι δεν ήρθε για να επαναλάβει δηλώσεις που είχαν γίνει δημόσια και μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Όμως μιάμιση ώρα μετά μετά την έναρξη της συνάντησης, παρουσία και του Τούρκου υπουργού, και παρότι του υπενθύμισα 3-4 φορές ότι θα ήθελα να ακούσω κάτι που δεν είχε ακουστεί στη δημόσια σφαίρα, δεν παρουσίασε καμία καινούργια ιδέα».
Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η αρνητική απάντηση που έλαβε ο Ζελένσκι στα αιτήματα που έθεσε πριν από μερικές εβδομάδες στο ΝΑΤΟ να «κλείσει τον ουρανό της Ουκρανίας» και να στρατολογήσει μισθοφόρους για να τους στείλει στο μέτωπο, δείχνει πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία «έχει ακόμα λογικούς ανθρώπους».
Ο Λαβρόφ υποστήριξε στη συνέντευξή του ότι η απόφαση για αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ληφθεί εδώ και πολύ καιρό.
Υπενθυμίζεται ότι εχθές ο Πιοτρ Τολστόι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έλαβε μια επιστολή από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών προς τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία ανακοινώνει την απόφαση της Μόσχας για απόσυρση.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ είχε ζητήσει, πριν από ένα 24ωρο, από το Συμβούλιο της Ευρώπης την «άμεση αποβολή» της Ρωσίας από αυτό το πανευρωπαϊκό όργανο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εκρήξεις στο Κίεβο
Υπό πολιορκία βρίσκεται το Κίεβο αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας με τους Ρώσους οι οποίοι αναγκαζόμενοι σε μία εκτός3 προγραμματισμού καθυστέρηση λόγω της αντίστασης των Ουκρανών, επιδίδονται σε τυφλούς βομβαρδισμούς ακόμη και πολυκατοικιών.
Πλέον ο βομβαρδισμός της πρωτεύουσας του Κιέβου φαίνεται να γίνεται πιο συστηματικός και να πλησιάζει προς το κέντρο της πόλης, στοχεύοντας διαμερίσματα, έναν σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου και άλλους πολιτικούς χώρους χθες. Σε ομιλία του τη νύχτα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι τα χτυπήματα έπληξαν τέσσερα πολυώροφα κτίρια και σκότωσαν δεκάδες.
There were at least two Russian strikes in Kyiv this morning. https://t.co/k3NhZMOQve pic.twitter.com/JIBpEYK9Fv
— Rob Lee (@RALee85) March 16, 2022
Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν το Κίεβο οι χερσαίες τους δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη έως καθόλου πρόοδο στη χώρα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Βίντεο δείχνει άμαχο σε σηκωμένα ψηλά τα χέρια να εκτελείται εν ψυχρώ από Ρώσους στρατιώτες
Τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας – εμφανίζοντας ελάχιστη έως καθόλου κίνηση από χθες. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δει ενδείξεις ότι η Ρωσία πιστεύει ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερα στρατεύματα και προμήθειες από ό,τι έχει στη διάθεσή της στην Ουκρανία και εξετάζει πώς να αποκτήσει περισσότερους πόρους.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε την τελευταία του έκθεση πληροφοριών για την κατάσταση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που θέτει το έδαφος της Ουκρανίας» και έχουν σταματήσει στην προέλασή τους.
Η έκθεση αναφέρει:
«Οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που θέτει το έδαφος της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με το οδικό δίκτυο της Ουκρανίας και έχουν δείξει απροθυμία να κάνουν ελιγμούς εκτός δρόμου. Η καταστροφή γεφυρών από τις ουκρανικές δυνάμεις έπαιξε επίσης βασικό ρόλο στην αναχαίτιση της προέλασης της Ρωσίας.
Η συνεχιζόμενη αποτυχία της Ρωσίας να αποκτήσει τον έλεγχο του αέρα έχει περιορίσει δραστικά την ικανότητά της να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τους αεροπορικούς ελιγμούς, περιορίζοντας περαιτέρω τις επιλογές τους.
Οι τακτικές των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν εκμεταλλευτεί επιδέξια την έλλειψη ελιγμών της Ρωσίας, εμποδίζοντας τη ρωσική προέλαση και προκαλώντας μεγάλες απώλειες στις δυνάμεις εισβολής».
Ο ουκρανικός στρατός επίσης από την πλευρά του λέει ότι 13.800 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, άλλα 430 άρματα μάχης, 1375 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 190 συστήματα πυροβολικού και 108 ελικόπτερα έχουν επίσης καταστραφεί.
Ανηλεείς βομβαρδισμοί
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, νωρίς το πρωί τέσσερις πύραυλοι «Κρουζ» έπληξαν τα βορειοδυτικά του Κιέβου με τα ουκρανικά Μέσα να κάνουν λόγο για τραυματίες μετά τις εκρήξεις. Παράλληλα όπως μεταδίδει ο Guardian, 12όροφο κτίριο κατοικιών κατέρρευσε μετά το χτύπημα από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή Shevchenkivsky του Κιέβου σήμερα το πρωί.
Οι κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας δήλωσαν ότι έλαβαν αναφορά στις 6.16 π.μ., επιβεβαιώνοντας ότι θραύσματα οβίδας έπεσαν στο κτίριο με αποτέλεσμα να καταρρεύσει στον τελευταίο όροφο καθώς και να προκληθεί ζημιά σε ένα εννιαώροφο κτίριο δίπλα.
Το πρακτορείο ανέφερε ότι το κτίριο ξέσπασε σε πυρκαγιά, αλλά οι πυρκαγιές σβήστηκαν στις 7.45 π.μ. χωρίς να παρατηρηθεί καύση στο γειτονικό κτίριο. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και 37 απομακρύνθηκαν από το κτίριο, πρόσθεσε. Η επίθεση έρχεται καθώς οι κάτοικοι βυθίστηκαν σε μια νέα διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την πόλη και κυνηγήθηκαν σε αποθήκες, υπόγεια καταφύγια και τα σπίτια τους.
Εν τω μεταξύ στα social media κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν κτήριο στο Κίεβο να έχει δεχτεί πυραυλική επίθεση και να έχει τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται για κάποιο κυβερνητικό κτίριο ή πολυκατοικία. Στο Κίεβο ισχύει 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω των ρωσικών επιδρομών.
У Києві через обстріл стався обвал у 12-поверхівці і пострждала 9-поверхівка у Шевченківському районі https://t.co/qDXNMagNKX pic.twitter.com/ZgatKlVAL1
— Українська правда (@ukrpravda_news) March 16, 2022
Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. «Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε.
#Kharkiv after another night of active #Russian shelling. pic.twitter.com/UOaHXTfzQf
— NEXTA (@nexta_tv) March 16, 2022
«Ως αποτέλεσμα επίθεσης πυροβολικού στα πολυώροφα κτίρια στην περιοχή Nemyshlyansky του Χάρκοβο, πολλά διαμερίσματα σε δύο κτίρια κατοικιών καταστράφηκαν», ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας σε ενημέρωση σήμερα το πρωί.
Οι διασώστες εργάστηκαν για να σβήσουν τη φωτιά, έσωσαν τέσσερις ανθρώπους από την κατάρρευση ενός κτιρίου, αλλά δεν κατάφεραν να σώσουν άλλους δύο που σκοτώθηκαν στην επίθεση, πρόσθεσε το πρακτορείο. Ένα σχολείο επίσης φέρεται να δέχτηκε επίθεση γύρω στις 3 τα ξημερώματα με μέρος ενός κτιρίου να καταστρέψει.
Ο Ζελένσκι βλέπει πιο «ρεαλιστικές» θέσεις στις συνομιλίες
Παράλληλα με νέο διάγγελμα και αισιοδοξία Ζελένσκι εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών οι οποίες συνεχίζονται σήμερα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιμένει στην αισιόδοξη οπτική για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και σε νυχτερινό του διάγγελμα εκτίμησε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, αλλά «θα χρειαστεί χρόνος, προσπάθεια και υπομονή ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου». Όπως σημείωσε «όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό». Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».
Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος θα μιλήσει σήμερα και στο αμερικανικό κογκρέσο, στις 15:00 ώρα Ελλάδος, στην τελευταία από μια σειρά ομιλιών στους δυτικούς ηγέτες, καθώς εργάζεται για να ενισχύσει την υποστήριξη προς το πολιορκημένο έθνος του.
Ο Ζελένσκι αναμένεται να καλέσει για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ να «κλείσουν τους ουρανούς» πάνω από την Ουκρανία. Είναι επίσης πιθανό να πιέσει για να του προμηθεύσουν μαχητικά αεροσκάφη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ώστε οι Ουκρανοί πιλότοι να μπορούν να πετάξουν εναντίον των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων και πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις ενόψει μιας προχωρημένης ρωσικής επίθεσης.
ΠΗΓΗ: protothema.gr
- Καντίροφ κατά Μασκ: «Ελόνα, ο Πούτιν θα σε πλακώσει στο ξύλο!»
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι βλέπει πιο «ρεαλιστικές» θέσεις στις συνομιλίες
- Αμπράμοβιτς: Η άνοδος και η πτώση του αρχετυπικού Ρώσου ολιγάρχη
- Ουκρανία: Ήρθε η σειρά της Οδησσού - Ο ρωσικός στρατός τη σφυροκοπά από «γη, θάλασσα και αέρα»