ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μεγιστάνας επιχειρηματίας συνελήφθη για κτηματομεσιτικό σκάνδαλο στα κατεχόμενα

Έγιναν πλούσιοι ή «έφαγαν και έσπασαν»

Πρόκειται για μια εκ των γνωστότερων και πλουσιότερων οικογενειών στα κατεχόμενα με επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τραπεζικό τομέα, τον ξενοδοχειακό, τον κτηματομεσιτικό, την πώληση καυσίμων και στο λιανικό εμπόριο με σειρά κοσμηματοπωλείων – χρυσοχοείων, οι Αλτίνμπας. Είναι τουρκικής καταγωγής, αλλά δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα εδώ και δεκαετίες. Το σκάνδαλο με τα πλαστά έγγραφα αγοραπωλησιών ακινήτων στην Κερύνεια, που βγήκε στην επιφάνεια από το 2016, είναι από τα μεγαλύτερα που είδαν το φως της δημοσιότητας στην τ/κ κοινότητα. Η σύλληψη μελών της οικογένειας Αλτίνμπας για το συγκεκριμένο σκάνδαλο μονοπωλεί σχεδόν το ενδιαφέρον των τ/κ ΜΜΕ σήμερα.

Η Αφρίκα επισημαίνει ότι πρώτη φορά η «αστυνομία» προχωρεί σε συλλήψεις τέτοιου βεληνεκούς. Ο Βακκάς Αλτίνμπας, πρόεδρος του ομίλου εταιρειών που φέρει το επίθετό του, ο γιος του Μεχμέτ, ο συμπέθερός του, Μεχμέτ Ακατζιάν – που είναι ο πατέρας του γαμπρού του Αλτίνμπας, Μπουλούτ Ακατζιάν, ο οποίος ήδη βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης για υποθέσεις ηλεκτρονικού τζόγου και πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης – καθώς και άλλα 4 άτομα, είναι οι ύποπτοι που τελούν υπό κράτηση.

Οι 7 συνελήφθησαν χθες και οδηγήθηκαν στο «επαρχιακό δικαστήριο» Κερύνειας το οποίο διέταξε την μονοήμερη κράτηση του Bακκάς Αλτίνμπας. H φωτογραφία του μεγιστάνα επιχειρηματία να οδηγείται με τα χέρια πίσω και συνοδεία «αστυνομικών» στο «δικαστήριο» κάνει το γύρο των εφημερίδων σήμερα.

Οι συλλήψεις κατέστησαν δυνατές μετά από την θεληματική κατάθεση του Αχμέτ Μπαϊρακτάρ ότι ως αντάλλαγμα για να υπογράψει ως πληρεξούσιος σε μια παράνομη συμφωνία, πήρε από τον Αλτίνμπας ένα εκ. στερλίνες. Ο Μπαϊρακτάρ είναι μεταξύ των 7 συλληφθέντων.

Ο Βακκάς Αλτίνμπας έκανε λόγο για σκευωρία εναντίον του, απορρίπτοντας ότι κάνει παράνομες δραστηριότητας και δηλώνοντας ότι εμπιστεύεται την δικαιοσύνη. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο μεγαλοεπιχειρηματίας είναι σύνταξη πλαστού εγγράφου. Ο ίδιος λέει πως σε αυτή την ιστορία έχει χάσει 4 εκ στερλίνες, αφού έδωσε τα χρήματα για να αγοράσει ακίνητα, τα οποία τελικά δεν πήρε. Για να τα πάρει, είπε ο Αλτίνμπας στο «δικαστήριο» προσέφυγε με αγωγή ζητώντας ενδιάμεση απόφαση ότι οι εν λόγω περιουσίες του ανήκουν. Υποστήριξε δε ότι για να πουλήσει τα συγκεκριμένα ακίνητα δεν προέβη σε πλαστογράφηση εγγράφων, όπως κατηγορείται.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, όπως ο ανακριτής της «αστυνομίας» ανέφερε χθες στο «επαρχιακό δικαστήριο» Κερύνειας, η υπόθεση στην οποία εμπλέκονται οι 7, μεταξύ αυτών και οι Αλτίνμπας, αφορά την αγορά από τον Χουσείν Τζιαχίτ που πέθανε πριν 2 περίπου χρόνια, περιουσίας αξίας 7,05 εκ στερλινών στο κέντρο της Κερύνειας. Ο Αλτίνμπας πλήρωσε γι’ αυτή την συμφωνία το ποσό των 4 εκ στερλινών. Για τα υπόλοιπα 3,05 εκ στερλίνες ο Αλτίνμπας έδωσε στον Τζιαχίτ δύο ισόποσες επιταγές, τις οποίες τελικά ακύρωσε ο διευθυντής μιας εκ των εταιρειών Αλτίνμπας, επειδή δεν πήραν τα 18 ακίνητα στα οποία αντιστοιχούσε το συνολικό ποσό.

Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι εδώ και 16 μήνες η «αστυνομία» προέβαινε κρυφά σε έρευνες για την υπόθεση αυτή και στις 6 Νοεμβρίου, πριν λίγες ημέρες, κατόρθωσε να αποσπάσει θεληματική κατάθεση από τον Μπαϊρακτάρ ότι υπέγραψε αντί του Αλτίνμπας μια ψεύτικη συμφωνία.

Εκτός από την σύνταξη πλαστού εγγράφου, οι 7 κατηγορούνται και για κυκλοφορία πλαστών εγγράφων. Οι ύποπτοι αναμένετο να παρουσιαστούν και πάλι σήμερα ενώπιον του «επαρχιακού δικαστηρίου» Κερύνειας για ανανέωση ή όχι των προσωποκρατήσεων.

Να σημειωθεί ότι ο γαμπρός του Βακκάς Αλτίνμπας, Μπουλούτ Ακατζιάν καταδικάσθηκε σήμερα σε ένα χρόνο φυλάκιση για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης σε δύο άνδρες, ως ο ηθικός αυτουργός της πράξης που εκτέλεσαν δύο σωματοφύλακές του. Ο ξυλοδαρμός είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο σε εστιατόριο στην Κερύνεια για λόγους οικονομικών διαφορών. Ο Ακατζιάν είχε συλληφθεί και για υπόθεση παράνομου ηλεκτρονικού τζόγου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας που ανήκει στην οικογένεια Αλτίνμπας. Φέρεται μάλιστα να είχε κερδίσει από αυτά εκατομμύρια ΤΛ.

Με αφορμή την υπόθεση αυτή, ο διευθυντής της εφημερίδας Χαβαντίς, Μπασιαράν Ντουζγκιούν γράφει σήμερα για το καθεστώς που δημιουργήθηκε πάνω στα λάφυρα, τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα. Αρχίζει με την εξιστόρηση ενός γνωστού Τ/κ ψυχιάτρου, του Βαμίκ Βολκάν για το πως άλλαξε η νοοτροπία των χωριανών στα καφενεία, πριν και μετά το 1974, όπου πριν το 1974 τον κερνούσαν καφέ με λουκούμι, αλλά μετά όλοι ήταν σε μια γωνιά μετρώντας χρήματα ή συζητώντας αγοραπωλησίες.

Καταλήγει στο ότι κάποιοι που επωφελήθηκαν από το σύστημα των βαθμών που θεσμοθετήθηκε μετά το 1974 (σσ: δίδονταν βαθμοί σε Τ/κ ανάλογα με τις περιουσίες που είχαν στις ελεύθερες περιοχές για να αποκτήσουν αντίστοιχη ε/κ περιουσία στα κατεχόμενα) έγιναν πλούσιοι ή "έφαγαν και έσπασαν". Τώρα, γράφει ο Ντουζγκιούν, ήρθε η ώρα των νόμιμων ή βρόμικων δολαρίων ή στερλινών «και το καθεστώς που δημιουργήθηκε πάνω στα λάφυρα συνεχίζεται ακόμα δημιουργώντας ακόμη περισσότερο πλούτο για τους ίδιους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X