
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ απέκτησε ένα νέο τύπο μαχητικού, μοναδικό στον κόσμο. Ο λόγος για το αποκαλούμενο «Frankenjet», ένα μαχητικό F-35A στελθ που συναρμολογήθηκε από τα σωζόμενα μέρη δύο κατεστραμμένων αεροσκαφών.
Το εγχείρημα, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό από την ίδια τη Lockheed Martin, κόστισε 11,7 εκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με το Πεντάγωνο εξοικονόμησε 63 εκατομμύρια σε σχέση με την κατασκευή ενός νέου αεροσκάφους.
Το πρώτο «μισό» του μαχητικού προήλθε από το αεροσκάφος AF-27, το οποίο υπέστη καταστροφική αστοχία κινητήρα το 2014 σε εκπαιδευτική αποστολή στη Φλόριντα. Η έκρηξη προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο πίσω μέρος του F-35A και φωτιά που έκαψε τα δύο τρίτα του αεροσκάφους.
Το δεύτερο «μισό» ανήκε στο AF-211, το οποίο υπέστη κατάρρευση του ρινιαίου σκέλους προσγείωσης κατά την προσγείωσή του στη Γιούτα τον Ιούνιο του 2020, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο μπροστινό τμήμα.
Αντί να αποσυρθούν και τα δύο, η Πολεμική Αεροπορία επέλεξε να συγκολλήσει το μπροστινό τμήμα του AF-27 με το πίσω μέρος του AF-211. Το φιλόδοξο έργο ξεκίνησε το 2022 στη βάση Hill και απαιτούσε ειδικά εργαλεία και εξοπλισμό, καθώς ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν είχε επιχειρηθεί τέτοια συναρμολόγηση F-35.
Ο Σκοτ Τέιλορ, επικεφαλής μηχανικός της Lockheed Martin, δήλωσε: «Όλες οι ενότητες του αεροσκάφους μπορούν θεωρητικά να αποσυναρμολογηθούν και να επανασυναρμολογηθούν, αλλά αυτό δεν είχε επιχειρηθεί ποτέ. Είναι το πρώτο "Franken-bird" στην ιστορία».
Το «Frankenjet» πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση τον Ιανουάριο και ταξίδεψε από τη Hill στη μονάδα της Lockheed Martin στο Τέξας. Ο επικεφαλής μηχανικός Τζέφρι Τζένσεν σχολίασε πως το αεροσκάφος «πέταξε σαν να βγήκε μόλις από τη γραμμή παραγωγής».
Πλέον έχει επιστρέψει στην αεροπορική βάση Hill και έχει ενταχθεί στην 338η Πτέρυγα Μάχης, στην οποία ανήκε αρχικά το AF-211.
Το F-35A είναι μία από τις τρεις εκδόσεις του στελθ μαχητικού πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ – οι άλλες δύο είναι το F-35B του Σώματος Πεζοναυτών και το F-35C του Πολεμικού Ναυτικού. Η Lockheed Martin σημειώνει ότι 17 χώρες είτε έχουν αποκτήσει είτε σχεδιάζουν να εντάξουν το F-35 στον στόλο τους.
Το «Frankenjet», πέρα από τεχνικό κατόρθωμα, αποτελεί και ένα εντυπωσιακό παράδειγμα καινοτομίας, εξοικονόμησης πόρων και μηχανολογικής ευρηματικότητας για τον αμερικανικό στρατό.
Πηγή: Protothema