ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι εταιρείες που «τίναξαν την μπάνκα» το 2023 (Γραφήματα)

Η «ακτινογραφία» της παγκόσμιας εταιρικής κερδοφορίας

Το 2023 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τους ισχυρούς του κόσμου. Οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Fortune Global 500, με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, έκαναν «χρυσές δουλειές», με τα ετήσια έσοδά τους να ξεπερνούν τα 40 τρισ. δολάρια και τα κέρδη τους να αγγίζουν τα 3 τρισ. δολάρια.

Όπως καταγράφει η μελέτη της αμερικανικής «Grow and Convert», «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδείχθηκαν σε ένα μεγαθήριο κερδοφορίας, με τις 136 αμερικανικές εταιρείες του Fortune 500 να συνεισφέρουν ένα τεράστιο 38% στην παγκόσμια δεξαμενή κερδών».

Συγκεκριμένα, με βάση τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν έως τον Απρίλιο του 2023:

  •  Οι εταιρείες του Fortune 500 συγκέντρωσαν έσοδα ύψους 41 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με κέρδη 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρί
  •  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως συγκέντρωσαν κέρδη 689,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (24%), με τη Saudi Aramco να προηγείται με 159,1 δισεκατομμύρια δολάρια
  •  Οι 10 τελευταίες εταιρείες παγκοσμίως υπέστησαν συλλογική ζημιά σχεδόν 126 δισεκατομμυρίων δολαρίων
  •  Οι εταιρείες των ΗΠΑ (136) εξασφάλισαν κέρδη που έφτασαν στο 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μεγάλη απόσταση από τα 528 δισεκατομμύρια δολάρια της Κίνας, παρότι οι δύο χώρες έχουν σχεδόν ίδιο αριθμό εταιρειών στον Fortune 500
  • ΗΠΑ και Κίνα παράγουν από κοινού το 56% των κερδών του Fortune 500
  • Οι τομείς της τεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών και της ενέργειας απέφεραν το 63% των παγκόσμιων κερδών
  • Ο κλάδος της τεχνολογίας στις ΗΠΑ αναδείχθηκε ως ο πιο κερδοφόρος, «παράγοντας» με 306 δισεκατομμύρια δολάρια, 28% των συνολικών κερδών της χώρας
  • Οι 10 κορυφαίες εταιρείες των ΗΠΑ συνεισέφεραν το 46% των συνολικών κερδών 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλής την Apple (που κατέγραψε κέρδη 99,8 δισεκατομμυρίων)
  • Οι τομείς των μέσων ενημέρωσης, των χονδρεμπόρων και του λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ είναι αυτοί με τα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους (0,76%, 1,53% και 2,60% αντίστοιχα)

Με τη σφραγίδα των ΗΠΑ και του πετρελαίου

Οι δέκα παγκόσμιοι βιομηχανικοί κολοσσοί προέρχονται από τους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, των μεταφορών και του χρηματοοικονομικού τομέα. Συγκέντρωσαν συνολικά κέρδη 689,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελούν το 24% του συνολικού κέρδους των εταιρειών του Fortune 500. Το μέσο κέρδος ανά εταιρεία είναι 69 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μισές από τις δέκα πρώτες είναι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, γεγονός που υπογραμμίζει την οικονομική κυριαρχία των αμερικανικών επιχειρήσεων στην παγκόσμια σκηνή.

Παρόλα αυτά, η Saudi Aramco, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας, βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κερδοφορίας με εντυπωσιακά κέρδη 159,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας το 5,49% του συνολικού κέρδους του Fortune 500.

Apple, Microsoft και Alphabet αποδεικνύουν τη δύναμη του λογισμικού και των τεχνολογικών λύσεων, με συνολικά κέρδη 232,5 δισεκατομμύρια δολάρια και τη Microsoft να κερδίζει τις εντυπώσεις, αφού έχει πετύχει περιθώριο κέρδους 36,7%.

Στους πιο ισχυρούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, μετά την ενέργεια, τα χρηματοοικονομικά και την τεχνολογία, εμφανίζονται η υγεία, οι μεταφορές και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Στον αντίποδα, οι 10 τελευταίες εταιρείες του Fortune 500 αντιμετώπισαν σημαντικές οικονομικές προκλήσεις, συσσωρεύοντας ζημιές σχεδόν 126 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους. Οι κολοσσοί του κλάδου Berkshire Hathaway και Uniper, που κατατάχθηκαν στην 14η και 16η θέση στην επίσημη κατάταξη του Fortune 500 με τεράστια έσοδα 302,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 288,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα, βρέθηκαν μεταξύ των λιγότερο κερδοφόρων εταιρειών.

Επίσης, εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, όπως η Uber, η AT&T, η Warner Bros. Discovery και η SoftBank Group, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν σημαντικές απώλειες.

Ο παγκόσμιος χάρτης της κερδοφορίας

Στο παγκόσμιο χάρτη της εταιρικής κερδοφορίας, η Βόρεια Αμερική καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως η πιο σημαντική οικονομική δύναμη, κατέχοντας μερίδιο 40,75% των παγκόσμιων κερδών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδεικνύονται ως ο κύριος παίκτης στην ήπειρο, υπογραμμίζοντας την αδιαμφισβήτητη οικονομική επιρροή τους.

Η Ευρώπη παράγει συνολικά 629,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη, κατακτώντας μερίδιο 21,74% στα παγκόσμια κέρδη. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία πρωταγωνιστούν αποδεικνύοντας τη σημαντική εταιρική τους ισχύ. Κίνα, Ιαπωνία και Σαουδική Αραβία φιλοξενούν τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη κερδοφορία στην Ασία, ενώ και η Τουρκία έχει παρουσία στη θέση 30 του καταλόγου.

Πηγή: newmoney 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X