ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Πνιγμός 6χρονης: «Άφησε την Αμέλια στον πάτο της θάλασσας»

Εισαγγελική πρόταση «κόλαφος» για τον πατέρα

Εισαγγελική πρόταση «κόλαφος» για τον πατέρα της 6χρονης Αμέλια η οποία τον Αύγουστο του 2022 έχασε τη ζωή της όταν πνίγηκε στην περιοχή του Καλαμακίου Κορινθίας.

Ο πατέρας της ο οποίος βρισκόταν μαζί της, οδηγήθηκε στον ανακριτή όπου του άσκησε δίωξη για θανατηφόρα έκθεσε ανηλίκου σε κίνδυνο. Δεκαέξι μήνες μετά όμως, η εισαγγελική πρόταση αναφέρει να αλλάξει η αρχική κατηγορία για τον πατέρα και να δικαστεί για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως δια παραλείψεως τελούμενη».

Όλους αυτούς τους μήνες η μητέρα της άτυχης 6χρονης ζητά την απόδοση δικαιοσύνης με σκοπό όπως λέει σε συγγενείς και φίλους να αναπαυθεί η ψυχή του παιδιού της. Η δικηγόρος της, κ. Ανθούλα Ανάσογλου, μιλώντας στο protothema.gr αναφέρει ότι «θα σταθώ κυρίως σε μία φράση της αξιότιμου κυρίου εισαγγελέως Πρωτοδικών Κορίνθου, η οποία ανέφερε πως ο κατηγορούμενος έδειξε ιδιαίτερη απαξίωση για τη ζωή της ίδιας του της κόρης».

«Από την πρώτη στιγμή η πολιτική αγωγή εκφράζεται μέσα από το πρόσωπο της μητέρας, της μητέρας που ζει με ένα στόχο και έναν σκοπό, να ακουστεί η φωνή του παιδιού. Η μητέρα που δεν είχε φωνή γιατί την κακοποιούσε, την υποτιμούσε, την έκανε κουρέλι. Και μετά αυτός ο άνθρωπος της στέρησε τη χαρά και το νόημα της ζωής της. Το ίδιο τους το παιδί. Από την πρώτη στιγμή η πολιτική αγωγή μιλούσε για ανθρωποκτονία. Από την πρώτη στιγμή έλεγε τα αυτονόητα, πως κανένα oν- ούτε κανένα άγριο θηρίο- δεν θα άφηνε το παιδί του, να ψυχορραγεί στον πάτο της θάλασσας αβοήθητο μέχρι να βγει η ψυχούλα του. Κανένα oν ανθρώπινο δεν θα πήγαινε στο σπίτι του για να αλλάξει ρούχα και να φορτίσει το κινητό του με την ησυχία του και να επιστρέψει στο σημείο όπου το παιδί πεθαίνει, μέτα από μια ώρα. Κανένα oν με συνείδηση, κανένα oν με αξία για την ανθρώπινη ζωή.

Ήξερε ότι τα λεπτά μετράνε, ακόμα και τα δευτερόλεπτα αλλά δεν έπεσε μες τη θάλασσα για να σώσει το ίδιο του το παιδί. Προτίμησε να το εγκαταλείψει. Και μετά από ώρα όταν κατάλαβε τι πρόκειται να συμβεί και τι πρόκειται να επακολουθήσει από πλευράς τιμωρίας τότε δήθεν επέστρεψε για να το βρει; Να βρει τι; Ένα κουφαράκι; Ένα παιδί που δεν πρόλαβε να μεγαλώσει. Ένα κορίτσι που το πήρε όμορφο από την αγκαλιά της μανούλας του και το άφησε στον πάτο της θάλασσας να πνιγεί; Και όμως αυτός ο άνθρωπος κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσα μας. Τώρα πλέον βαδίζει προς το δικαστήριο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως διά παραλείψεως» δηλώνει στο ελλαδικό protothema.gr η κ.Ανάσογλου.

Τι αναφέρει η εισαγγελική πρόταση

Η εφημερίδα Πατρίς αποκαλύπτει την πρόταση του εισαγγελέα που αναφέρει ότι ο πατέρας εξέθεσε την κόρη του «αφήνοντας την αβοήθητη. Της έδωσε να κολυμπήσει με εκείνον να είναι στο πλάι της παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι ο ίδιος είχε πρόβλημα υγείας που του αναιρούσε τη δυνατότητα για ασφαλή κολύμβηση. Επιπλέον το κοριτσάκι δεν φορούσε αμγιό ενώ είχε στα ποδαράκια του και τα παπούτσια που φορούσε. Σκοπός ήταν να πλησιάσουν μία βάρκα. Κατά την προσέγγιση της θαλάσσιας λέμβου και την προσπάθεια επιβιβάσεως της ανήλικης κόρης του σε αυτήν, γλίστρησε το σωσίβιο, που η ανήλικη φορούσε, λόγω μη ορθής εφαρμογής αυτού και η ανήλικη βούλιαξε στον βυθό στο ως άνω σημείο, ο κατηγορούμενος παρέλειψε να την βοηθήσει και να βουτήξει στην θάλασσα, προκειμένου να την επαναφέρει στην επιφάνεια. Ότι ταύτα έπραξε μολονότι γνώριζε ότι τα ως άνω αναφερόμενα δεδομένα (προσωπικό του ιατρικό πρόβλημα, μπάνιο σε μη οργανωμένη παραλία, με μεγάλο βάθος πυθμένα, καιρικές συνθήκες μη συμβατές για ασφαλή κολύβηση, πρόσφατη λήψη γεύματος, άγνοια κολυμβήσεως της ανήλικης σε συνδυασμό με κακή εφαρμογή ακατάλληλου σωσιβίου και έλλειψη κολυμβητικού ιματισμού) μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο ζωής για την ως άνω ανήλικη κόρη του. Ότι περαιτέρω, μετά την βύθιση της ανήλικης κόρης του στο ανωτέρω σημείο, απομακρύνθηκε από εκεί και απουσίασε για αρκετή ώρα. Εν τέλει, η ανήλικη ανασύρθηκε από τρίτο πρόσωπο, νεκρή διά πνιγμού».

«Το παιδί δεν ήξερε να κολυμπάει»

Η μικρούλα δεν ήξερε να κολυμπά σύμφωνα με την κατάθεση της μητέρας της: «Το παιδί δεν ήξερε να κολυμπάει. Μπορούσε να μπει στην θάλασσα μόνο με μπρατσάκια, αλλά φοβόταν την θάλασσα και δεν πήγαινε πολύ μακριά. Μόνο εκεί που πατούσε και κρατούσε κι εμένα από το χέρι. Όταν είχε αέρα ή κύμα ή δεν ήταν καλός ο καιρός, η Αμέλια δεν βουτούσε στην θάλασσα, φοβόταν Εκείνη την ημέρα, που πήγε για μπάνιο με τον πατέρα της, έβρεχε και δεν ήταν να πάει για μπάνιο, γιατί έκανε κρύο και γι’ αυτόν τον λόγο δεν της είχα δώσει την τσάντα της».

Ο πατέρας ισχυρίστηκε από την πλευρά του ότι η μικρούλα επέμενε να κολυμπήσει και κατάφερε να τον πείσει. Μπήκε στη θάλασσα με τα ρούχα και τα παπούτσια της για να μην πατήσει αχινούς ενώ εκείνος ήταν δίπλα της. Τίποτα δεν προμήμυε το κακό μέχρι τη στιγμή που φθάνουν στη βάρκα με το κοριτσάκι να προσπαθεί να ανέβει σε αυτή. «Την προοπτική της ανάβασης στην εν λόγω αγκυροβολημένη βάρκα αντιμετώπισε η ανήλικη ως “παιχνίδι”, προκειμένου να περιεργαστεί τα εξαρτήματά της λέμβου και ό,τι ευρίσκετο πάνω σε αυτήν. Το ανωτέρω σημείο είχε βάθος πυθμένα περίπου 3 μέτρων. Η ανήλικη, κατά την προσπάθειά της να επιβιβαστεί στην λέμβο-πιάνοντας το χέρι του πατέρα της, την ώρα που “έβγαινε” από το σωσίβιό της-γλίστρησε και-καθώς ο πατέρας της δεν κατάφερε να την συγκρατήσει-βυθίστηκε στον βυθό. Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι δεν είχε την δυνατότητα να προβεί σε ανθρωπίνως δυνατή ενέργεια για την διάσωση της κόρης του. Περαιτέρω, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι βγήκε από την θάλασσα και-επειδή δεν υπήρχαν άλλοι λουόμενοι στην παραλία-επιχείρησε να καλέσει την Αστυνομία με το κινητό του τηλέφωνο, αυτό όμως ήταν πλήρως αποφορτισμένο. Οπότε, ανέβηκε στην μοτοσικλέτα του και κατευθύνθηκε προς την οικία του, η οποία ευρίσκετο σε απόσταση 2 χιλιομέτρων περίπου από την παραλία και κατόπιν ενημέρωσε την Αστυνομία για το επίμαχο συμβάν. Πάρα ταύτα, δεν προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος προέβη σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου να κληθεί-αποτελεσματικά και στον κρίσιμο χρόνο-βοήθεια για την προσπάθεια διασώσεως της κόρης του».

«Ο πατέρας ήξερε τι ακριβώς είχε γίνει με το παιδί»

Το κοριτσάκι βρέθηκε τυχαία από έναν άντρα που είχε πάει για ψαροντούφεκο. Σοκαρισμένος ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς: «Όταν έβγαλα το παιδί έξω στα χαλίκια, άρχισα να ψάχνω για γονείς και κόσμο, που να μπορεί να βοηθήσει. Εκεί, είδα ότι το σωσίβιο ήταν λίγο πιο πέρα, στην στεριά. Στην παραλία, εκτός από την γυναίκα μου, δεν υπήρχε άλλος. το παιδί φορούσε σορτσάκι, πεδιλάκι και μια μπλούζα. Όταν έφτασε ο πατέρας με τον αστυνομικό, ο πατέρας φορούσε μια βερμούδα και ένα πόλο μπλουζάκι. Δεν θυμάμαι το είδος των υποδημάτων του. Τα ρούχα του ήταν στεγνά. Όταν o πατέρας έφτασε στο σημείο μαζί με τον αστυνομικό για τον εντοπισμό του παιδιού o αστυνομικός ρώτησε τον πατέρα, τι έγινε, πού πνίγηκε το παιδί, o πατέρας του έδειξε την βάρκα, κάτω από την οποία το παιδί ήταν πνιγμένο. Ο πατέρας ήξερε, δηλαδή, τι ακριβώς είχε γίνει με το παιδί. Γνώριζε ότι τα παιδί του ήταν πνιγμένο κάτω από την συγκεκριμένη βάρκα».

«Καταδίκασε τη ζωή της»

Ο εισαγγελικός λειτουργός στην πρότασή του είναι σαφής: «Ο κατηγορούμενος, κατά την κρίση μας, αποδέχθηκε το ενδεχόμενο θανάτου της ανήλικης κόρης του, καθ’ όσον η παράλειψή του να παράσχει ή να αναζητήσει την αναγκαία βοήθεια μέσα σε ρεαλιστικά χρονικά πλαίσια ουσιαστικώς καταδίκασε την ζωή της».

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πατέρας της 6χρονης που είναι σε διάσταση με τη σύζυγό του, πήρε την Αμέλια για να πάνε για φαγητό. Επειδή ο καιρός ήταν άστατος και έκανε κρύο δεν θα έκαναν μπάνιο και γι' αυτό δεν πήραν μαζί τους μαγιό.

Αφού έφαγαν, ζήτησε η Αμέλια από τον πατέρα της να πάνε στη βάρκα. Εκείνος της είπε ότι δεν έχουν μαζί τους μαγιό, όμως η Αμέλια επέμενε και έτσι δέχθηκε να μπουν στη θάλασσα και να πάνε μέχρι εκεί.

Η απόσταση της βάρκας από τη θάλασσα ήταν γύρω στα 25-30 μέτρα και το βάθος του νερού 5-6 μέτρα. Η θάλασσα δε, λόγω της κακοκαιρίας ήταν θολή.

Ο πατέρας, πήρε ένα σωσίβιο - κουλούρα, το φόρεσε στην κόρη του και με τα ρούχα ξεκίνησαν να πάνε στη βάρκα. Μαζί του δεν είχε το κινητό του τηλέφωνο ή άλλα αντικείμενα.

Όπως είχε πει ο πατέρας στους λιμενικούς όταν προσέγγισαν τη βάρκα, προσπάθησε να ανεβάσει την Αμέλια στη βάρκα, όμως γλίστρησε, του έφυγε το σωσίβιο και το παιδί βρέθηκε κάτω από τη βάρκα, σε βάθος 6 μέτρων. Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι δεν βούτηξε για να τη σώσει γιατί είχε άσθμα και δεν θα μπορούσε να κρατήσει την αναπνοή του.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση