ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ποιος ελέγχει τι στη Συρία - ΧΑΡΤΕΣ

Ο χάρτης με τις περιοχές τζιχαντιστών και άλλων ανταρτών

24news team

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται πλέον στη Μόσχα, αφήνοντας πίσω τη Συρία, την οποία κυβέρνηση η οικογένειά του κληρονομικώ δικαίω για περισσότερα από 50 χρόνια.

Πλέον στην εξουσία είναι οι τζιχαντιστές με την επόμενη ημέρα να παραμένει άγνωστη, καθώς οι επαναστάτες δεν είναι μία ενιαία ομάδα, αλλά πολλές φράξιες οι οποίες πολέμησαν με κοινό στόχο την ανατροπή του καθεστώτος.

Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, οι αντάρτες της Συρίας, υπό την ηγεσία της ομάδας Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), προχώρησαν σε μια εντυπωσιακή επίθεση, καταλαμβάνοντας μεγάλες πόλεις και καταλήγοντας στην πτώση της Δαμασκού. Οι αντάρτες, χρησιμοποιώντας μικρά οχήματα και μοτοσυκλέτες, εκμεταλλεύτηκαν την κεντρική οδική αρτηρία της χώρας, προχωρώντας γρήγορα προς τη Δαμασκό, την οποία κατέλαβαν χωρίς αντίσταση. Η επιχείρησή τους ξεκίνησε με την κατάληψη του Χαλεπίου στα τέλη Νοεμβρίου και συνεχίστηκε με τις πόλεις Χάμα και Χομς πριν από την κατάρρευση της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το BBC, όπως ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, εξακολουθούν να υπάρχουν συγκρούσεις στη βορειοανατολική Συρία μεταξύ των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων και της υπό κουρδική ηγεσία ομάδας Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Στη συριακή πόλη Μανμπίτζ, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται μεγάλες συγκρούσεις, υπάρχουν τώρα αναφορές ότι οι SDF επιτρέπεται να αποσυρθούν με ασφάλεια.

Επικαλούμενο πηγή της συριακής αντιπολίτευσης, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την ασφαλή αποχώρηση των SDF. Μιλώντας δε νωρίτερα στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Μανμπίτζ απελευθερώθηκε από αυτό που χαρακτήρισε «τρομοκράτες».

Οι SDF ήταν βασικός σύμμαχος ενός παγκόσμιου συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που εργάστηκε για την εκδίωξη των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από τη Συρία μεταξύ 2015 και 2019.

Παρά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, η Συρία παραμένει κατακερματισμένη. Η HTS ελέγχει πλέον τις κύριες πόλεις της χώρας, αλλά δεν είναι ο μοναδικός παίκτης στην περιοχή. Οι Κούρδοι και άλλες ανταρτικές ομάδες ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στη βορειοανατολική Συρία, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται μεταξύ ανταγωνιστικών φατριών.

Ο κάτωθι χάρτης του BBC είναι χαρακτηριστικός. Με κόκκινο χρώμα, οι λεγόμενοι τζιχαντιστές της HTS υπό τον Τζολάνι. Με πορτοκαλί, διάφορες πολιτικά απροσδιόριστες ομάδες ανταρτών. Με κίτρινο, τα εδάφη που ελέγχει ο τουρκικός στρατός και οι αντάρτες που συνεργάζονται μαζί του. Με ανοιχτό μωβ οι κουρδικές δυνάμεις.

Η έλλειψη ενιαίας διοίκησης στους αντάρτες και η παρουσία πολλών διαφορετικών ομάδων καθιστούν δύσκολη την οικοδόμηση σταθερότητας στη χώρα.

Η κατάσταση στη βόρεια Συρία παραμένει τεταμένη, ιδιαίτερα στη Μανμπίτζ, όπου οι κουρδικές δυνάμεις συγκρούονται με υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες.

Οι αναλυτές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να προσδιορίσουν ποιος ελέγχει την πόλη, ενώ οι μάχες συνεχίζονται σε ορισμένες γειτονιές.

Η Μανμπίτζ αποτελεί στρατηγικό σημείο, καθώς συνδέει διαφορετικές περιοχές της χώρας και είναι σημαντική για τον έλεγχο της βορειοανατολικής Συρίας. Η πόλη αντικατοπτρίζει την ευρύτερη διαμάχη για τον έλεγχο του βορρά.

Η γεωπολιτική της Συρίας και οι αντιδράσεις του Ισραήλ

Η Συρία, με πληθυσμό περίπου 22 εκατομμύρια, βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, συνορεύοντας με την Τουρκία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, το Ιράκ και την Ιορδανία.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, πολλές εξωτερικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, οι Δυτικές δυνάμεις και τα κράτη του Κόλπου, υποστήριξαν διαφορετικές φατρίες της αντιπολίτευσης.

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ οδήγησε σε άμεσες αντιδράσεις από το Ισραήλ. Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις που υποψιάζονται ότι συνδέονται με χημικά όπλα και πυραύλους στη Συρία.

Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε την προσωρινή κατάληψη μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα Υψίπεδα του Γκολάν, τονίζοντας ότι η συμφωνία απεμπλοκής του 1974 έχει καταρρεύσει. Τα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, παραμένουν κεντρικό σημείο της γεωπολιτικής διαμάχης.

Πηγή: Protothema

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση