ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δραματικές ώρες στην Αττική: Καίγονται σπίτια, απανωτές εκκενώσεις

Μεγάλα μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Καλλιτεχνούπολη, Γραμματικό

Δραματικές είναι οι ώρες που βιώνουν για δεύτερη ημέρα οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής με τη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα καθώς το μέτωπο εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων με τους ισχυρούς ανέμους, την παρατεταμένη ξηρασία και το πυκνό άκαυστο δάσος να εμποδίζουν το έργο των 670 πυροσβεστών που επιχειρούν.

Εκτός ελέγχου είναι η πυρκαγιά στη Νέα Πεντέλη, όπου ήδη έχουν παραδοθεί στις φλόγες τα πρώτα σπίτια.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, είπε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» πυρκαγιά με τη μάχη να δίνεται υπό «δραματικές συνθήκες».

Λίγο μετά τις 11:30 οι πυροσβέστες έδιναν τη μεγάλη μάχη στο Γραμματικό και την Καλλιτεχνούπολη χωρίς, δυστυχώς, να λείπουν και οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία από τα οποία πέρασε η φωτιά στον «δρόμο» που διένυσε από τον Βαρνάβα.

Συνολικά επιχειρούν 670 πυροσβέστες, 27 ομάδες δσοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα) με τους ανέμους να παραμένουν και σήμερα στα 7 μποφόρ μέχρι τουλάχιστον σήμερα το απόγευμα

Όλες οι εξελίξεις:

-Αναζωπύρωση και στο Γραμματκό - Αντιπυρικές ζώνες δημιουργεί η πυροσβεστική

Γεμάτοι «καντηλάκια» οι λόφοι γύρω από το Γραμματικό, κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τους κατοίκους αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή. Οι κύριες εστίες έχουν αναζωπυρωθεί, δημιουργώντας ένα τείχος φωτιάς που κατευθύνεται προς τον Μαραθώνα. Η κατάσταση στη λεωφόρο Γραμματικού έιναι αποπνικτική.

-Αναφορές για αγνοούμενη γυναίκα στα Βριλήσσια

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές μετά από πληροφορίες για αγνοούμενη γυναίκα εργαζόμενη σε εταιρεία που τυλίχτηκε στις φλόγες σε επιχείρηση της περιοχής.

Όπως μετέδωσε το Star, πρόκειται για μια γυναίκα 60-65 ετών που εργάζεται σε εταιρεία της περιοχής και η οποία δεν φαίνεται να βγήκε όταν εκκενώθηκε το κτήριο.

Η γυναίκα μέχρι αυτή την ώρα δεν απαντά στο κινητό της τηλέφωνο, ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να βγήκε από άλλη έξοδο της εταιρείας.

-Νέες ενισχύσεις από Σερβία, Ρουμανία και Τουρκία

Διευρύνεται ο αριθμός των κρατών που ανταποκρίνονται στο ελληνικό αίτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) για παροχή συνδρομής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Αττική, καθώς μετά τις Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία, πυροσβεστικές δυνάμεις στέλνουν και οι Σερβία, Ρουμανία και Τουρκία.

-Δήμαρχος Πεντέλης: Αναζωπύρωση της φωτιάς και στο Αστεροσκοπείο

«Φοβόμαστε για τις αναζωπυρώσεις», λέει η Αναστασία Κοσμοπούλου, σημειώνοντας ότι σταμάτησε να φυσάει και αυτό θα βοηθήσει στο έργο της την πυροσβεστική.

-Αναζωπύρωση στον Μαραθώνα - Καλύτερη εικόνα σε Διόνυσο και Ωρωπό

Αναζωπύρωση της φωτιάςσημειώθηκε αυτή την ώρα στον Μαραθώνα όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής, Βασιλική Καβαλλάρη.

-Κάηκε στην Πεντέλη το σπίτι του άνδρα που κατηγορήθηκε για τη φωτιά στο Μάτι - Τι λέει ο ίδιος

Έξι χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που εξελίχθηκε σε εθνική τραγωδία, ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε το 2018 ότι ξεκίνησε την πυρκαγιά βάζοντας φωτιά σε ξερόχορτα της αυλής του, σήμερα, είδε τη μόνιμη κατοικία του στο Νταού Πεντέλης να τυλίγεται στις φλόγες.

Σύμφωνα με το Star, ο άνδρας καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση πρωτόδικα και τώρα περιμένει το Εφετείο.

Ο ίδιος μίλησε στην κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού, σημειώνοντας ότι το σπίτι του βρισκόταν στο Νταού Πεντέλης και πως κάηκε από τη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στην Αττική.

«Δεν έχω λόγια. Μας έδιωξε το 112», ανέφερε o K. Αγγελόπουλος.

-Δήμαρχος Βριλησσίων: Δέκα σπίτια κάηκαν στον Κρασσά

Κάηκαν δέκα σπίτια στην περιοχή Κρασσά, όπως είπε ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της φωτιάςπου βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική.

Πρόκειται όπως είπε μιλώντας στο Open, για μόνιμες κατοικίες οι οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς από την πυρκαγιά

-Υπό έλεγχο η φωτιά στη Γλυφάδα - Για εμπρησμό μιλά ο δήμαρχος

Όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, «δύο νέοι άνθρωποι έβαλαν τη φωτιά, τους κυνηγήσαμε κιόλας».

-Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους σε δήμους της Αττικής

Μετά τους δήμους Βριλησσίων, Ηρακλείου, Ηλιούπολης, Μοσχάτου-Ταύρου και Αγίου Δημητρίου, άλλοι τρεις δήμοι της Αττικής ανακοίνωσαν συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, αλλά και για όσους βρίσκονται στη μάχη της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς.

-Περικυκλωμένο από τις φλόγες το δασαρχείο Πεντέλης

Οι φλόγες έφτασαν στο δασαρχείο Πεντέλης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους εθελοντές κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να μην περάσει η φωτιά στο Γέρακα.

-Και νέο μέτωπο στην Τερψιθέα Άνω Γλυφάδας

Ενα νέο μέτωπο εμφανίστηκε σε άλλο σημείο της Αττικής, στην Τερψιθέα Άνω Γλυφάδας. Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές

-Νέο 112 για τους κατοίκους Δέσης Γέρακα: «Απομακρυνθείτε προς κέντρο και λεωφόρο Μαραθώνος»

-Καίγεται επιχείριση επί της οδού Αναπαύσεως - Δυνατές εκρήξεις

Καίγεται επιχείριση με οικοδομικά υλικά επί της οδού Αναπαύσεως στα Βριλήσια, στα σύνορα με Γέρακα και Χαλάνδρι - Δυνατές εκρήξεις, πιθανόν από αποθήκη με χημικά και εύλεκτα υλικά

-Νέες αναζωπυρώσεις στην Ανατολή Νέας Μάκρης

Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στην περιοχή του Μαραθώνα όπου σημειώνονται νέες αναζωπυρώσεις στην περιοχή Ανατολή της Νέας Μάκρης.

-Σώθηκε τελευταία στιγμή το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Tην τελευταία στιγμή σώθηκε από τη φωτιά το Αστεροσκοπείο Πεντέλης, καθώς η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση.

Δυστυχώς ωστόσο, σύμφωνα με το Star, έχει καεί ένα μέρος από τον εξωτερικό χώρο του Αστεροσκοπείου, ενώ πυροσβέστες βρίσκονται ακόμη στο σημείο για τυχόν αναζωπυρώσεις.

-Στο έργο κατάσβεσης επιχειρούν οι Αίαντες της ΕΛΑΣ

-Πάνω από 100 οι αναζωπυρώσεις τις τελευταίες ώρες

Ξεπερνά τα 15 χιλιάδες στρέμματα η περίμετρος της πυρκαγιάς στην οποία επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος και 35 εναέρια μέσα.

Επίσης θα υπάρχουν συνεχείς περιπολίες της ΟΠΚΕ αλλά ακόμα και δυνάμεων των ΜΑΤ προκειμένου να προστατέψουν τις περιουσίες των ανθρώπων που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και να αποφευχθεί το πλιάτσικο από τους επιτήδειους.

-Δήμαρχος Βριλησσίων: «Η εικόνα είναι βελτιωμένη»

Ο δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης δήλωσε ότι η εικόνα από τα 3 μέτωπα στα Βριλήσσια είναι βελτιωμένη. Ωστόσο, έχουν καεί σπίτια στην περιοχή Κρασσά Βριλησσίων.

-Σε νοσοκομεία και κέντρα Υγείας 65 περιστατικά

Από χθες, οπότε και ξεκίνησε η φωτιά, έως και σήμερα στις 15:30 το μεσημέρι, προσήλθαν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας 65 περιστατικά.

Εξ αυτών, οι 31 πήγαν με το ΕΚΑΒ, ενώ αρκετοί επέλεξαν μόνοι τους να μεταβούν.

-Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις

Εξαιρετικά δύσκολη λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων χαρακτήρισε την κατάσταση ο εκπρόσπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Σε νεότερη ενημέρωση σημείωσε ότι τα επικίνδυνα μέτωπα είναι σε Νταού Πεντέλης, Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα, Διόνυσο, Πάτημα Βριλησσίων.

Επιχειρούν συνολικά 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 35 εναέρια μέσα, ενώ έχουν σταλεί συνολικά 30 μηνύματα από το 112

-Νέο μέτωπο φωτιάς στον Διόνυσο - Μάχη να μην φτάσει στην Κηφισιά

Νέο μέτωπο φωτιάς έχει ξεσπάσει αυτήν την ώρα στον Διόνυσο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στον Βαρνάβα και η οποία επεκτάθηκε στη βορειοανατολική Αττική.

Αναζωπύρωση της φωτιάς πραγματοποιείται στον Διόνυσο, στη λεωφόρο Αιολίδος και Κωνσταντινουπόλεως, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ η δήμαρχος Κατερίνα Μαϊχόσογλου.

Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση για εναέρια μέσα και σημείωσε ότι δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής κάτι για ζημιές σε οικίες.

«Έρχονται τώρα ελικόπτερα να τη σταματήσουμε, να μην απειλήσει κατοικίες, να φτάσει μέχρι την Κηφισιά», τόνισε χαρακτηριστικά η δήμαρχος

-Σε Πεντέλη, Βριλήσσια, Διόνυσο και Αφίδνες τα κυριότερα μέτωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, τα μέτωπα που απασχολούν περισσότερο και έχουν επικεντρωθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις είναι στο Νταού Πεντέλης, στην Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη, στον Διόνυσο, στα Βριλήσσια αλλά και στις Αφίδνες.

Kατά τις ίδιες πηγές, το μέτωπο στις Αφίδνες πηγαίνει καλύτερα, ενώ ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα του μετώπου που κατευθυνόταν προς Μαραθώνα.

-Πότε θα κοπάσουν οι άνεμοι - Η πρόγνωση Κολυδά

Για το πότε θα υπάρξει μια ύφεση στους ανέμους μίλησε ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, την ώρα που η κατάσταση στην Αττική λόγω της φωτιάς είναι δραματική, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν σκληρή μάχη με όλα τα πύρινα μέτωπα.

Ειδικότερα, ο κ. Κολυδάς, ανέφερε στο Star πως το μεσημέρι οι άνεμοι έφτασαν έως και τα 7 μποφόρ ενώ μέχρι τις 18:00 θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι.

Στις 19:00 το απόγευμα θα αρχίσουν να εξασθενούν σταδιακά, ενώ μέχρι και τις 21:00 το βράδυ θα έχουν φτάσει έως και τα 5 μποφόρ στην ανατολική Αττική.

Η εν λόγω εξέλιξη δίνει ελπίδα προκειμένου οι πυροσβεστικές δυνάμεις να μπορέσουν να επιχειρήσουν με μεγαλύτερη ευκολία στα ενεργά μέτωπα.

-Η φωτιά σε επιχείρηση πώλησης πετρελαίου θέρμανσης

Στις φλόγες τυλίχθηκε μια εταιρεία πώλησης πετρελαίου θέρμανσης στο Πάτημα Χαλανδρίου στα Βριλήσσια. Ο Φρίξος Δρακοντίδης που βρίσκεται στο σημείο κατέγραψε εικόνες από την επιχείρηση αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται για να τεθεί υπό έλεγχο.

-Πολύ δύσκολη η κατάσταση στα Βριλήσσια

Περικυκλωμένο από τις φλόγες είναι το Πάτημα Βριλησσίων, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδει ο Φρίξος Δρακοντίδης. Εθελοντές δίνουν σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ενώ η φωτιά εξαπλώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα λόγω των ανέμων. 

-Στις φλόγες ο περίβολος του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στην Πεντέλη με τις εικόνες όπου σχολικά κτίρια τυλίγονται στις φλόγες να συγκλονίζουν, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τον Διόνυσο προς Κηφισιά.

-Δραματική κατάσταση σε Βριλήσσια και Πάτημα Χαλανδρίου, με κλαδιά στα χέρια οι κάτοικοι

Δραματικές είναι οι ώρες και για τους κατοίκους σε Βριλήσσια και Πάτημα Χαλανδρίου λόγω της φωτιάς που καίει από το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) στην Αττική. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και ο ουρανός έχει σκοτεινιάσει από τον πολύ καπνό.

Οι κάτοικοι προσπαθούν με κλαδιά στα χέρια να σώσουν τις περιουσίες τους την ώρα που μηνύματα από το 112 και αστυνομικοί τους ζητούν να εκκενώσουν.

-Αναμένεται συνδρομή από Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία

Συνδρομή από Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία αναμένει η Ελλάδα, που ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, κι ενώ αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού με αίτημα την παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν την Αττική εν μέσω συνθηκών ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, έγινε το απόγευμα της Κυριακής από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, Στο ελληνικό αίτημα έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής:
- Η Γαλλία, με την αποστολή ενός (1) ελικοπτέρου τύπου Super Puma με κάδο, το οποίο αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ.

- Η Ιταλία, με την αποστολή δύο (2) πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, τα οποία αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί.
- Η Τσεχία, με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο.

Επίσης, αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία.

-Νέο μήνυμα 112 για δασική πυρκαγιά στο Καλέτζι Μαραθώνα

-Αντιδήμαρχος Πεντέλης: «Κάηκε το προαύλιο του δημαρχείου Πεντέλης»

Δραματικές είναι οι ώρες για τους κατοίκους της Πεντέλης με τη φωτιά να μαίνεται στην κεντρική πλατεία και να καίει στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου της Παλαιάς Πεντέλης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Ζούνη.

Μιλώντας στο Open ο κ. Ζούνης τόνισε ότι η φωτιά πέρασε από το Μοναστήρι της Πεντέλης και αυτή τη στιγμή έχει φτάσει έως το Κρυστάλλειο Δημοτικό Σχολείο Πεντέλης

-Πυροσβεστικά αεροσκάφη θα στείλει η Τουρκία - Επικοινωνία Γεραπετρίτη με Φιντάν

Πυροσβεστικά αεροσκάφη αναμένεται να στείλει στην Ελλάδα η Τουρκία προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης των πύρινων μετώπων στη βορειοανατολική Αττική.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν κατά την οποία στο πλαίσιο καλής γειτονίας η Άγκυρα προσφέρθηκε να στείλει εναέρια μέσα στη χώρα μας.

Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις

-Ενισχύονται τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στη φωτιά

Κατά δύο ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα στην φωτιά που μαίνεται στην Πεντέλη. Συνολικά αυτή τη στιγμή επιχειρούν 34 αεροσκάφη πάνω από την πυρκαγιά που ενισχύεται συνεχώς από τους δυνατούς ανέμους

-Τα μέτωπα μέσα από τα δορυφορικά «μάτια» του Copernicus

Τα πύρινα μέτωπα που εκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα στην βορειοανατολική Αττική καταγράφουν οι δορυφορικές φωτογραφίες από το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης Copernicus.

-Στη μάχη με τις φλόγες και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Με τη διάθεση προσωπικού και μέσων και την δραστηριοποίησή τους όπου τους ζητηθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική.

Στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική συνδράμει η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) - η οποία συστάθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030».

Η ΔΙΚΑΦΚΑ, με βαρέα οχήματα (τύπου «grader»), δημιούργησε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τη νύχτα της Κυριακής 11/8/2024 και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 12/8/2024, αντιπυρικές ζώνες στην Αττική, όπως αυτή που δημιουργήθηκε περί τις 2 π.μ. σήμερα στον Διόνυσο και συνετέλεσε στην αποτροπή της επέκτασης της πυρκαγιάς στην κατοικημένη περιοχή.

Επισημαίνεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν επίσης στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική με δύο Ομάδες «Δευκαλίων» και έξι Ομάδες «Ξενοκράτη». 

-Δύο αεροσκάφη στέλνει στην Ελλάδα η Ισπανία

Δύο αεροσκάφη στέλνει η Ισπανία στην Ελλάδα, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική. Η επικοινωνία για την ισπανική συνδρομή έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη. 

-Οι περιοχές που «ασφυκτιούν» από τους καπνούς - Ανησυχητική η πρώτη αποτίμηση

Σε μια πρώτη αποτίμηση της ποιότητας του αέρα έπειτα από την εκδήλωση της πολυμέτωπης φωτιάς στη Βορειοανατολική Αττική προέβη το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δίδοντας ανησυχτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της Αττικής που πλήττονται από τα αιωρούμενα σωματίδια.

-Η φωτιά βρίσκεται στο Χαλάνδρι

Ήδη η φωτιά βρίσκεται στην Αναπαύσεως στο Πάτημα 2 στο Χαλάνδρι, όπου πριν είχε γίνει επιχείρηση εκκένωσης. Οι φλόγες βρίσκονται στον περίβολο της Μονής Πεντέλης.

-Στις φλόγες σχολείο της Νέας Πεντέλης - Εντολή εκκένωσης κατασκηνώσεων Αγ. Ανδρέα

Σχολείο στη Νέα Πεντέλη παραδόθηκε στις φλόγες λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή.

-Φλόγες στον οικισμό Σιούφανι

-Προβλήματα στα φανάρια της Κηφισίας

Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί πολλά φανάρια στην Κηφισίας λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση. Πρόβλημα υπάρχει και σε φανάρια στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας

- Ξεπερνούν τις 80 οι αναζωπυρώσεις στη φωτιά στην Αττική

Περισσότερες από 80 είναι οι αναζωπυρώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία λεπτά, με τους θυελλώδεις ανέμους να καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κατάσβεσης. 

- Μήνυμα 112 για εκκένωση από την περιοχή Κρασά Άνω Βριλησσίων

Μήνυμα για εκκένωση εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Κρασά Άνω Βριλησσίων. Τους καλεί να κατευθυνθούν προς Κεντρικά Βριλήσια και Χαλάνδρι 

- Εκκενώνεται προληπτικά το Αμαλία Φλέμινγκ

Στο νοσοκομείο σπεύδουν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να γίνει η εκκένωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο

- Εκκενώνεται το Πάτημα 2 Χαλανδρίου

Η εκκένωση γίνεται από την Αναπαύσεως και πάνω, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Χαλανδρίου.

- Μπαράζ εκκενώσεων σε Μαραθώνα και Πεντέλη

- Έκκληση της δημάρχου Πεντέλης για εναέρια μέσα στη Νέα Πεντέλη

Δύσκολη η κατάσταση στη Νέα Πεντέλη, όπου πριν από λίγο οι κάτοικοι με μήνυμα 112 κλήθηκαν να εκκενώσουν προς Χαλάνδρι.

Η δήμαρχος Πεντέλης Νατάσα Κοσμοπούλου μιλώντας στο CNN Greece, απηύθυνε έκκληση για εναέρια μέσα στην οδό Περικλέους της Νέας Πεντέλης, καθώς η φωτιά μαίνεται μέσα στο ρέμα σε δύσβατο σημείο.

Σύμφωνα με την ίδια, η φωτιά έχει ήδη φτάσει στα πρώτα δύο σπίτια.

- Εκκενώνονται Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Σπατατζίκι, Πάτημα Χαλανδρίου και Βριλησσίων

Δύο μηνύματα ακόμη εστάλησαν από το 112 για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις περιοχές του Σπατατζικίου (Πευκόφυτο) Μαραθώνα, αλλά και από τη Νέα και την Παλαιά Πεντέλη, το Πάτημα Χαλανδρίου και το Πάτημα Βριλησσίων. Από αυτές τις περιοχές οι κάτοικοι ζητείται να απομακρυνθούν προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια

- Τι είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής

Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά στον Βαρνάβα είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. Οι γραμμές άμυνας έχουν μετατοπιστεί στα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις περιοχές. Στο νοσοκομείο 414 η πυρκαγιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική. Επιχειρούν 685 πυροσβέστες με 27 μονάδες δασοκομάντος, με τη συνδρομή. Από αέρος επιχειρούν 33 εναέρια μέσα. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι στην περίμετρο στην περιοχή της πυρκαγιάς. Σε ετοιμότητα βρίσκονται νοσοκομεία.

- Τεράστια αναζωπύρωση στην Πεντέλη - Γύρισε και ενισχύθηκε ο αέρας

Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές

- Ενημέρωση για τα μέτωπα

Στην Καλλιτεχνούπολη η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη σε σχέση με το Γραμματικό, όπου το μέτωπο είναι τεράστιο, ευτυχώς χωρίς προς το παρόν να απειλούνται σοβαρά σπίτια και οικισμοί. Οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στον Βαρνάβα.

- Ανοιχτοί για την φιλοξενία των πολιτών παραμένουν στον Δήμο Πεντέλης οι παρακάτω χώροι:
Δημοτικό Κατάστημα ΔΚ Πεντέλης (Ηγ. Μακρυγιάννη 2)

Δημαρχείο ΔΚ Μελισσίων (Καλαμβόκη 2α)

ΔΑΚ Κολυμβητήριο ΔΚ Μελισσίων (Παναγούλη 9)

Δύο αίθουσες για τους πολίτες που χρειάζονται φιλοξενία λόγω φωτιάς είναι ανοιχτές στον Δήμο Βριλησσίων.

Πρόκειται για την αίθουσα των ΚΑΠΗ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και η αίθουσα στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης πρ. ΤΥΠΕΤ στη συμβολή των οδών Μπακογιάννη και Πλαταιών.

- Ζητήθηκε η συνδρομή της Κύπρου

Συνδρομή σε ανθρώπινο δυναμικό προς ενίσχυση προσπαθειών κατάσβεσης της πυρκαγιάς ζήτησε η Ελλάδα από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Ελλάδα ζήτησε πριν από λίγο από την Κυπριακή Δημοκρατία συνδρομή σε ανθρώπινο δυναμικό προς ενίσχυση προσπαθειών κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριου Χαρτσιώτη, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Πυροσβεστική, η Πολιτική Άμυνα, το Τμήμα Δασών, καθώς και νοσηλευτές, βρίσκονται σε συντονισμό για την σύσταση αποστολής σύμφωνα με τις ανάγκες και δυνατότητες μεταφοράς, το συντομότερο δυνατόν, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

- Η φωτιά αυτή τη στιγμή είναι στην κορυφογραμμή του όρους Πεντέλη και κατευθύνεται προς τη Μονή Πεντελης, εκεί από όπου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018 η φωτιά και εξαπλώθηκε προς το Μάτι που χάθηκαν 104 συνάνθρωποι μας. Δύο ελικόπτερα επιχειρούν ρίψεις νερού στην κορυφογραμμή.

-180 απεγκλωβισμοί από την ΕΛΑΣ μέχρι τις 4 τα ξημερώματα

Στις περιοχές που καίει η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική επιχειρούν 380 αστυνομικοί με 77 οχηματα, 36 μηχανες, 3 λεωφορεια και 4 βαν

- Αξιολόγηση εκ νέου κατάστασης για αποστολή βοήθειας από ΚΔ

Θα αξιολογηθεί εκ νέου σήμερα η κατάσταση με την φωτιά στην Αττική και η Αθήνα θα ενημερώσει για τυχόν αποστολή βοήθειας από την Κύπρο.

Σε νεότερη ενημέρωση στο Χ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής αναφέρει ότι ύστερα από επικοινωνία και συνεχή ενημέρωση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Μάριο Χαρτσιώτη για την κατάσταση των πυρκαγιών στη Ελλάδα, ο Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος επικοινώνησε εκ νέου με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια και εξέφρασε και σήμερα την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποστολή βοήθειας.

Όπως αναφέρει ο κ. Κεττής, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος ενημέρωσε τον Αρχιπύραρχο για τη σημερινή κατάσταση, του ανάφερε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος επιχειρεί με πολλές εναέριες και επίγειες δυνάμεις με σκοπό τον περιορισμό των πυρκαγιών και ανάλογα με την σημερινή εξέλιξη και αξιολόγηση εκ μέρους τους θα επανέλθουν για αποστολή βοήθειας από την Κυπριακή Δημοκρατία.

- Στα 30 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο, σοκάρει ο χάρτης της NASA 

Εκτός ελέγχου συνεχίζει να καίει η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική, με τους ανέμους 8 μποφόρ να δυσχεραίνουν το έργο κατάσβεσης.

Το πύρινο μέτωπο φθάνει τα 30 χιλιόμετρα, ενώ οι φλόγες ξεπερνούν σε κάποια σημεία ακόμα και τα 25 μέτρα σε ύψος.

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες της NASA, με τις διάσπαρτες εστίες να φαίνονται στον χάρτη:

- Ενημέρωση από Πυροσβεστική

Η φωτιά είναι εντελώς εκτός ελέγχου και αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Μέσα σε μισή ώρα έφτασε από τη λεωφόρο Διονύσου στην Πεντέλη και τώρα πάει προς Νέα Μάκρη. Τα μέτωπα είναι τρία: Γραμματικό, Πεντέλη και Ανατολή Νέας Μάκρης.

Φωτιά στην Αττική: Η συγκλονιστική φωτογραφία του εξαντλημένου πυροσβέστη

- Στο νοσοκομείο οκτώ άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Πρόκειται για οκτώ άτομα με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της εισπνοής καπνού από την ανεξέλεγκτη φωτιά. Πιο συγκεκριμένα, τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο, τρία στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, και ακόμη ένα μετέβη στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο Σισμανόγλειο.

Πληρφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

- Εκκενώθηκαν τα μοναστήρια του Αγίου Εφραίμ και της Πεντέλης

- Η φωτιά σε λιγότερες από 12 ώρες «έτρεξε» απόσταση μεγαλύτερη των 30 - 40 χλμ. σύμφωνα με τον πυρομετεωρολόγο Θοδωρή Γιάνναρο

- Στη μάχη για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο και στρατιωτικές δυνάμεις

- Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα παρελήφθη από ασθενοφόρο του κέντρου Υγειας Νέας Μάκρης με εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια και οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να διακομιστεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο 251 Γενικό νοσοκομείο Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πυροσβέστης φέρει εγκαύματα 2ου βαθμού τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από πλαστικούς χειρούργους.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Μετά τα μηνύματα από το 112 για προληπτική εκκένωση της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης στις 5:10, αποφασίστηκε η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης και του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Με άλλο μήνυμα κλήθηκαν οι κάτοικοι των περιοχών Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας (στις 5:13) να απομακρυνθούν προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος. Παράλληλα, εκκενώνονται οι οικισμοί Νταού Πεντέλης και Άγιος Σπυρίδωνας (στις 5:40).

Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη και σε κατοίκους των περιοχών: Μελίσσια, Πολιτεία, Νέα Ερυθραία και Ανθούσα. Καλούνται οι πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Λίγο μετά τις 6:30 ήχησε ξανά 112, για τους κατοίκους του Οικισμού Ανατολή, οι οποίοι καλούνται να απομακρυνθούν προς τη Νέα Μάκρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από τον οικισμό Ανατολή επιχειρούν ήδη 5 ελικόπτερα, το ένα συντονιστικό με σκοπό να προλάβουν την επέκτασή της

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ζητά από όλους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

 

Με πληροφορίες από protothema.gr, cnn.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση