Αίσθηση προκάλεσε η σκηνή στο βίντεο από την απελευθέρωση της 85χρονης ομήρου της Χαμάς, κατά την οποία, αποχωρώντας, δίνει το χέρι της στον ένοπλο της Χαμάς και τον χαιρετά.
Το βίντεο το βράδυ της Δευτέρας δείχνει τη Γιοσεβέντ Λίφσιτς, 85 ετών, και την Nουρίτ Κούπερ, 79 ετών, να παραδίδονται στον Ερυθρό Σταυρό στο πέρασμα της Ράφα, στη Γάζα, από μαυροφορεμένους ένοπλους της Χαμάς. «Όλα καλά, πάμε… όλα καλά, πάμε» λέει εργαζόμενος του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος εστάλη να παραλάβει τις δύο γυναίκες.
Καθώς ετοιμάζεται να φύγει, η Γιοσεβέντ στρέφεται σε έναν από τους μασκοφόρους ένοπλους, απλώνει το χέρι της και του προσφέρει μια απλή ευλογία: «Σαλόμ», του λέει.
Σημειώνεται ότι το «shalom» είναι η εβραϊκή λέξη για την ειρήνη και την αρμονία και χρησιμοποιείται από τους Εβραίους όταν θέλουν να πουν «γεια» και «αντίο». Του δίνει το χέρι και τον αποχαιρετά και μετά απομακρύνονται μαζί με την άλλη όμηρο.
HAMAS RELEASE FOOTAGE OF HOSTAGE RELEASE pic.twitter.com/SWPXTIDNqM
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 23, 2023
Και οι δύο γυναίκες απήχθησαν από τα σπίτια τους στο Κιμπούτς Νιρ Οζ κατά τη διάρκεια της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου, ενώ οι σύζυγοί τους παραμένουν στη Γάζα ως όμηροι. Η Γιοσεβέντ, γνωστή ως Γιόσι, απήχθη από το σπίτι της μαζί με τον σύζυγό της, Οντέντ, 83 ετών. Οι ηλικιωμένες γυναίκες παραδόθηκαν στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και βρίσκονται επί του παρόντος στο νοσοκομείο Ichilov στο Τελ Αβίβ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού. Η Χαμάς είπε ότι απελευθέρωσε τις δύο γυναίκες για ανθρωπιστικούς λόγους, λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση μιας Αμερικανίδας και της έφηβης κόρης της. Η Γιοσεβέντ μίλησε σε δημοσιογράφους από το νοσοκομείο Ichilov με την κόρη της, τη Βρετανίδα υπήκοο Σάρον Λίφσιτζ, 52 ετών, την Τρίτη. Αν και μεγάλο μέρος της συνέντευξης Τύπου ήταν στα εβραϊκά, η Σάρον απάντησε σε ορισμένες ερωτήσεις στα αγγλικά. Μεταξύ άλλων, είπε ότι ήταν απογοητευμένη από την έλλειψη προετοιμασίας του Ισραήλ για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Γιατί η όμηρος έσφιξε το χέρι στον τρομοκράτη της Χαμάς
Όταν ρωτήθηκε γιατί έσφιξε το χέρι του τρομοκράτη της Χαμάς σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο του Τελ Αβίβ στο οποίο αναρρώνει αυτή τη στιγμή, η 85χρονη είπε: «Επειδή μας φέρθηκαν πολύ καλά». Με λόγια που επίσης προκάλεσαν σάλο μίλησε για τους ενόπλους της Χαμάς, που κρατούσαν όμηρο τη μητέρα της, και η κόρη της: «Η μαμά μου λέει ότι ήταν πολύ ευαίσθητοι και ευγενικοί μαζί τους και φρόντιζαν για όλες τις ανάγκες τους. Έδειχναν πραγματικά προετοιμασμένοι, σαν να το είχαν προετοιμάσει εδώ και πολύ καιρό. Φρόντισαν για όλες τις ανάγκες των γυναικών, σαμπουάν, κοντίσιονερ» είπε, και πρόσθεσε ότι η μητέρα της είπε ότι δεν ήταν μόνον οι γυναίκες που φρόντιζαν καλά. «Ένας από τους άνδρες μεταξύ αυτών τραυματίστηκε σοβαρά σε ατύχημα με μοτοσικλέτα καθ' οδόν, νοσηλεύτηκε από παραϊατρικό προσωπικό. Κρατούσαν τον χώρο καθαρό, ανησυχούσαν πολύ για αυτούς».
Σε άλλο σημείο περιέγραψε πώς απήχθη η μητέρα της. «Η μαμά μου έλεγε ότι την πήραν στο πίσω μέρος μιας μοτοσικλέτας, με τα πόδια της στη μια πλευρά και το κεφάλι της στην άλλη. Την πήγαν μέσα από οργωμένα χωράφια, με άντρες στη μια πλευρά και άνδρες πίσω της. Ενώ την έπιασαν, χτυπήθηκε με ξύλα μέχρι να φτάσουν σε τούνελ. Εκεί περπάτησαν για λίγα χιλιόμετρα στο βρεγμένο έδαφος». Η Σάρον είπε ότι η μητέρα της μεταφέρθηκε στη Γάζα μέσω των υπόγειων τούνελ, αφού τα κοσμήματά της και το ρολόι της αφαιρέθηκαν. «Υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο τούνελ από κάτω, έμοιαζε με ιστό αράχνης» είπε, και πρόσθεσε εκ μέρους της μητέρας της: «Εφτασαν σε μια μεγάλη αίθουσα, όπου ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 25 όμηροι. Μετά από δύο ή τρεις ώρες πέντε από αυτούς μεταφέρθηκαν σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Είπε ότι ήταν πολύ φιλικοί μαζί τους, τους φρόντισαν, τους έδωσαν φάρμακα».
Πηγή: iefimerida.gr