ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σχεδόν 50.000 εκτοπισμένοι μέσα σε μερικές ημέρες στη Συρία

Έντονη ανησυχία

Η αναζωπύρωση του πολέμου στη βορειοδυτική Συρία ανάγκασε σχεδόν 50.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσα σε μερικές ημέρες, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι ρευστή, εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.

«Ως την 30η Νοεμβρίου, πάνω από 48.500 άνθρωποι εκτοπίστηκαν», αριθμός «αυξημένος κατά πολύ σε σύγκριση με τους 14.000», που καταγράφονταν την 28η Νοεμβρίου, διευκρίνισε το OCHA, ο επικεφαλής του οποίου Τομ Φλέτσερ εξέφρασε μέσω της πλατφόρμας «X» ανησυχία για τους «δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους», που τράπηκαν σε φυγή.

Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ: «Aνησυχούμε για την κατάσταση - Το καθεστώς Άσαντ αγνόησε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας»

Εν αναμονή της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κλιμακούμενη κατάσταση στη Συρία, η σύγκληση του οποίου ζητήθηκε από την κυβέρνηση της Συρίας, την Γουιάνα και τρεις αφρικανικές χώρες, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Δεκέμβριο, πρέσβης Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ ανέφερε μιλώντας στους ανταποκριτές του ΟΗΕ ότι «η τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο είναι ανησυχητική. Οι ΗΠΑ ήθελαν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στη Συρία εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά το καθεστώς Άσαντ είναι αυτό που αγνόησε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αρνήθηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η Γκρίνφιλντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους στην περιοχή για να βρούν μια διέξοδο στη σύγκρουση και για να επανέλθει η κατάσταση στην ηρεμία».

«Θέλουμε να βρούμε μια διέξοδο για τον λαό της Συρίας για να επιτευχθεί η ασφάλεια και ειρήνη» σημείωσε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι «ο Γενικός Γραμματέας έχει θορυβηθεί από την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στη βορειοδυτική Συρία. Ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών, υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του ανθρωπιστικού δικαίου και ζητεί την άμεση επιστροφή στην πολιτική διαδικασία υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την απόφαση 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Ντουζαρίκ επεσήμανε ότι «η επίθεση που εξαπέλυσε η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, μια οντότητα που υπόκειται σε κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, μαζί με ένα ευρύ φάσμα ένοπλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, μετατόπισε τις γραμμές του μετώπου που ήταν αμετάβλητες από το 2020. Υπάρχουν αναφορές για απώλειες ζωών αμάχων, μετακινήσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές και διακοπή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας.  Όλα τα μέρη πρέπει να προστατεύσουν τους αμάχους, μεταξύ άλλων, επιτρέποντας την ασφαλή διέλευση στους αμάχους που επιχειρούν να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες».

«Οι Σύροι υπομένουν τη σύγκρουση εδώ και σχεδόν 14 χρόνια. Αξίζουν έναν πολιτικό ορίζοντα που θα προσφέρει ένα ειρηνικό μέλλον και όχι περισσότερη αιματοχυσία», ανέφερε ο Ντουζαρίκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη όλα τα μέρη να συνεργαστούν σοβαρά με τον Γκιαρ Ότο Πέντερσεν, τον Ειδικό Απεσταλμένο του για τη Συρία, για να χαράξουν μια συνολική πορεία εξόδου από τη σύγκρουση σύμφωνα με την απόφαση 2254 του 2015 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση