ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Το τηλεσκόπιο Webb εντόπισε έναν σούπερ Δία

Χρειάζεται από 100 μέχρι 250 χρόνια να ολοκληρώσει την τροχιά του γύρω από το άστρο του.

Ο πλανήτης έχει την ίδια διάμετρο με τον Δία, με έξι φορές μεγαλύτερη μάζα. Η ατμόσφαιρά του είναι επίσης πλούσια σε υδρογόνο, όπως η ατμόσφαιρα του Δία.

Σε κάτι, όμως, διαφέρει από τον Δία: Χρειάζεται περισσότερο από έναν αιώνα, πιθανόν μέχρι και 250 χρόνια, να ολοκληρώσει την περιφορά του γύρω από το άστρο του. Δηλαδή, η απόστασή του από το άστρο του είναι 15 φορές η απόσταση της Γης από τον ήλιο.

Η ηλικία του πλανήτη και του άστρου του είναι 3,5 εκατομμύρια χρόνια - ένα δισεκατομμύριο χρόνια νεότερα από το δικό μας ηλιακό σύστημα, με το αστέρι να βρίσκεται τόσο κοντά στο ηλιακό μας σύστημα που είναι ορατό με γυμνό μάτι από το Νότιο Ημισφαίριο.

«Είναι ένας γίγαντας αερίων χωρίς σκληρή επιφάνεια ή υδάτινους ωκεανούς», αναφέρει η Ελίζαμπεθ Μάθιους του Ινστιτούτου Αστρονομίας Max Planck. Οπότε, είναι κάπως απίθανο να υπάρχει εκεί κάποιο είδος ζωής.
«Κόσμοι παρόμοιοι με τον Δία μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν «πώς αυτοί οι πλανήτες εξελίσσονται σε γιγάντιες χρονικές κλίμακες», εξήγησε η Μάθιους.

Η ύπαρξη πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα (εξωπλανήτες), επιβεβαιώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η NASA μετρά σήμερα 5,690 τέτοιους πλανήτες. Τα τηλεσκόπια διαστήματος και εδάφους βρίσκονται σε αναζήτηση ακόμα περισσότερων, τέτοιων κυρίως που μοιάζουν με τη Γη.

 

Πηγή: voanews

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση