ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για τοπική αυτοδιοίκηση ψήφισε η Βουλή

Τι προνοούν οι τέσσερις νόμοι

ΚΥΠΕ

Τέσσερεις νόμους που αναθεωρούν εκλογικές διατάξεις τον νομοθετικού πλαισίου της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ψήφισε η Ολομέλειας της Βουλής.

Ο πρώτος νόμος αναθεωρεί τον περί Δήμων νόμο αναφορικά με τη διεξαγωγή εκλογών ΤΑ με σκοπό να καταστεί πιο αποτελεσματική η εφαρμογή του νέου πλαισίου δράσης και λειτουργίας των δήμων. Υπέρ ψήφισαν 33 βουλευτές, εναντίον 2 και υπήρξαν 15 αποχές. Ψηφίστηκε επίσης τροπολογία του ΔΗΣΥ ώστε το ασυμβίβαστο των ωρομίσθιων υπαλλήλων στις Σχολικές Εφορείες να αφορά μόνο τη θέση του Δημάρχου και Αντιδημάρχου.

Ο δεύτερος νόμος τροποποιεί τον νόμο περί Αρχείου Πληθυσμού, ώστε σε δημοτικά διαμερίσματα στα οποία ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων δεν υπερβαίνει τους διακόσιους εκλογείς να παρασχεθεί η δυνατότητα σε εκλογείς που δεν έχουν τη συνήθη διαμονή τους στα υπό αναφορά δημοτικά διαμερίσματα να εγγράφονται κατόπιν δικής τους επιλογής ως εκλογείς, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ισχύει σήμερα στην περίπτωση των μικρών κοινοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης είκοσι δύο (22) μικρές κοινότητες θα αποτελούν δημοτικά διαμερίσματα των νεοσυσταθέντων δήμων. Υπέρ ψήφισαν 45 εναντίον 1 και υπήρξαν 2 αποχές.

Ο τρίτος νόμος τροποποιεί τον περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμο, ώστε να εισαχθούν σε αυτόν επιπρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις και να αναθεωρηθούν ισχύουσες διατάξεις του αναφορικά με τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των προέδρων των συμβουλίων των επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης. Υπέρ ψήφισαν 30, εναντίον 2, και υπήρξαν 16 αποχές.

Ο τέταρτος νόμος τροποποιεί των περί κοινοτήτων Νόμου, ώστε μεταξύ άλλων να εισαχθούν σε αυτόν επιπρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις αναφορικά με τη διεξαγωγή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης και να αναθεωρηθούν περαιτέρω ορισμένες διατάξεις του, για να καταστεί πιο αποτελεσματική η εφαρμογή του νέου πλαισίου δράσης και λειτουργίας των κοινοτήτων και των συμπλεγμάτων κοινοτήτων. Υπέρ ψήφισαν 42 εναντίον 2 και υπήρξαν 2 αποχές. Εγκρίθηκε επίσης τροπολογία του ΔΗΣΥ για το ασυμβίβαστο των ωρομίσθιων υπαλλήλων σχολικής εφορείας των κοινοτήτων. Ακόμη εγκρίθηκε τροπολογία του ΑΚΕΛ ώστε η έδρα του συμπλέγματος να καθορίζεται κατά την πρώτη συνεδρία του συμβουλίου του αντί κατά την πρώτη συνεδρία του συμβουλίου διαχείρισης κοινών υποθέσεων.

Στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους εξέφρασε έντονη διαφωνία με την πρόνοια που δεν επιτρέπει σε υποψηφίους για τις εκλογές ΤΑ να είναι ταυτόχρονα υποψήφιοι και στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο και είπε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο και περιορίζει τα εκλογικά δικαιώματα του πολίτη, ενώ συμβαίνει μόνο στην Κύπρο. Κατέθεσε σχετική τροπολογία για να αλλάξει κάτι τέτοιο, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας εξέφρασε την ελπίδα με αυτές τις ρυθμίσεις αλλά και με άλλες αλλαγές για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ που θα έρθουν πριν από το καλοκαίρι να λειτουργήσει η μεταρρύθμιση με στόχο η ΤΑ να είναι πιο κοντά στον πολίτη, να προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες και να γίνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τα νομοσχέδια στην ολότητά τους, ενώ αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΔΗΣΥ για τους ωρομίσθιους στις σχολικές εφορείες. Σύμφωνα με αυτήν, αφού εκλεγούν ως δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα υποχρεούνται να αφήσουν τη μόνιμή τους θέση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε την ενόχληση της Βουλής και της Επιτροπής Εσωτερικών που αυτοί οι εφαρμοστικοί νόμου δεν έρχονται έγκαιρα και η Βουλή καλείται να τις εγκρίνει υπό την πίεση του χρόνου και πριν από τις 2 Απριλίου οπότε και κλείνει ο κατάλογος. Πρόσθεσε ότι αυτή η Βουλή έμαθε να μην αλλάζει εκλογικούς νόμους παραμονές των εκλογών. Είπε ότι υπάρχουν αλλαγές που επηρεάζουν ακόμα και εν ενεργεία υποψηφίους αλλά και την κατανομή των εδρών που είχε συμφωνηθεί. Μίλησε για «έλλειψη σεβασμού» και «αθέτηση των συμφωνηθέντων» εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι με τις τροπολογίες καταργείται η υποχρέωση να παραιτηθούν υφιστάμενοι δήμαρχοι που είναι υποψήφιοι Πρόεδροι Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, ενώ βάζουν υποψήφιους κοινοτάρχες και κοινοτικά συμβούλια να ερίζουν για το που θα πάει η έδρα.

Είπε ότι η κατάργηση της υποχρέωσης παραίτησης φωτογραφίζει τον Δήμαρχο Λευκωσίας και θα ήταν πολιτικό ατόπημα να διαφοροποιηθεί το εκλογικό σκηνικό για υφιστάμενους υποψηφίους.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η σημερινά συζήτηση γίνεται αφού υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν αδυναμίες, ελλείψεις, αντιφάσεις και προβλήματα του νομοσχεδίου που ψήφισε η Βουλή πριν από δύο χρόνια, λέγοντας πως η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε και προειδοποιούσε. Πρόσθεσε ότι ακόμα και οι σημερινές αλλαγές δεν μπορούν να βελτιώσουν τον νόμο στον επιθυμητό βαθμό, αλλά χρειάζονται δραστικές αλλαγές. Σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ για τον λόγο αυτό θα τηρήσει αποχή. Προέβλεψε ακόμα ότι θα υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα με τη μεταρρύθμιση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να γίνει αυτό που γίνεται με το ΓεΣΥ που όποτε χρειάζεται βελτίωση «ορθώνονται δόγματα και ιδεοληψίες».

Ο κ. Μουσιούττας απαντώντας στα περί παραίτησης του Δημάρχου Λευκωσίας, ανέφερε πως αν παραιτηθεί, αυτός που θα αναλάβει θα είναι ο αντιδήμαρχος ο οποίος είναι κομματικός και είναι υποψήφιος. Διερωτήθηκε αν σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μεμπτό.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε σε «κόλπα ανατολίτικα» και σκοπιμότητες για αυτούς που επιμένουν να παραιτηθεί ο Δήμαρχος Λευκωσίας και είπε ότι αν φύγει ο Δήμαρχος θα αναλάβει ο Αντιδήμαρχος.

Ο κ. Σύκας είπε ότι όταν η Κυβέρνηση καθυστερημένα φέρνει τροποποιήσεις για τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων είναι φυσικό να υπάρξει αντίδραση. Σημείωσε επίσης ότι ούτε και οι βουλευτές παραιτούνται όταν είναι υποψήφιοι.

Ο κ. Δαμιανού σημείωσε ότι η βουλευτές απέδειξαν ότι στέκονται στο λόγο τους και ζήτησε εκείνα που ψηφίστηκαν πριν από δύο χρόνια να μην αλλοιωθούν σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση